CZ

Guvernul vrea sa extinda si la startupuri scutirea de impozit pe salariile programatorilor

Imagine principala
Guvernul vrea sa extinda si la startupuri scutirea de impozit pe salariile programatorilor
Si angajatii din domeniul crearii de programe de calculator din firmele nou infiintate ar putea fi scutiti de impozitul pe venit de 16%, a declarat ministrul Comunicatiilor, Marius Bostan.

El a precizat, recent, ca pregateste, impreuna cu alte ministere, un ordin pentru extinderea facilitatii fiscale si la startupuri.

"Va urma un ordin comun in care noi suntem reprezentati alaturi de alte trei ministere in care vom incerca sa definim cat mai exact cadrul de aplicare al acestei norme. Prin ordinul precedent, trebuia sa dovedesti ca ai produs software timp de doi ani pentru a putea beneficia, nu e normal sa nu fie aplicabila pentru startupuri, cred ca ar trebui sa gasim definitia exacta, pentru ca start-up-urile sunt o forta vitala in economie", a afirmat ministrul, citat de Digi 24.

Viitoarea masura urmareste sa extinda la startupuri prevederile Ordinului MFP nr. 835/2015 - incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator.

In prezent, ordinul din 2015 prevede ca firma la care lucreaza angajatul caruia i se acorda scutirea sa fi realizat in anul fiscal precedent si sa fi inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creatie de programe pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari S.U.A. (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fiecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit.

Codurile CAEN aferente activitatilor de creare de programe pentru calculator sunt  5821, 5829, 6201, 6202, 6209.

Posturile pentru care se va acorda scutirea de impozit, respectand si celelalte conditii ale actului normativ sunt:

- Administrator baze de date,
- Analist,
- Inginer de sistem in informatica,
- Inginer de sistem software,
- Manager de proiect informatic,
- Programator,
- Proiectant de sisteme informatice,
- Programator de sistem informatic.


Dosarul cuprinzand documentele justificative se va pastra la sediul angajatorului si acesta cuprinde urmatoarele documente:

a)actul constitutiv, in cazul societatilor comerciale;
b)organigrama angajatorului;
c)fisa postului;
d)copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea studiilor in invatamantul universitar de lunga durata, insotita de copia legalizata a foii matricole sau, dupa caz, a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a diplomei acordate dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, insotita de copia legalizata a suplimentului la diploma, respectiv copia legalizata a atestatului de echivalare a diplomei;
e)copia legalizata a contractului individual de munca;
f)statul de plata intocmit separat pentru angajatii care beneficiaza de scutirea de la plata impozitului pe veniturile din salarii;
g)comanda interna, aprobata de organul de conducere abilitat al angajatorului, care sa ateste procesul de creatie de programe pentru calculator;
h)balanta analitica in care sa fie reflectate distinct veniturile din activitatea de creatie de programe pentru calculator.

Persoana ce beneficiaza de scutire trebuie sa fie incadrata intr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat distinct in organigrama angajatorului, cum ar fi centru de calcul, directie, departament, serviciu, birou etc si se poate beneficia de aceasta scutire indiferent de momentul angajarii si fara a fi conditionata de contributia acesteia la realizarea plafonului minim de venit.
Parallax

Vizualizari
34
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Nu stiu De ce se tot chinuie lumea sa fac programare la program de 8 ore? Mai bine faci freelancing, lucrezi de-acasa, 6 ore maxim pe zi si faci peste 2500 de euro daca esti cat de cat bun si stii engleza.Dar apoi o parte din clienti nu stiu nici ei engleza bine, deci... Ca surzii si mutii.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri