Explicatiile MFP: Cine trebuie sa depuna declaratiile privind impozitul local. In atentia patronilor SRL, PFA

Ministerul Finantelor Publice explica modalitatea in care persoanele fizice care detin locuinte in care functioneaza o persoana juridica trebuie sa procedeze in privinta impozitului pe cladirile cu destinatie mixta. 

Explicatiile se refera la declaratiile pe care trebuie sa le depuna, pana la 31 martie, proprietarii de cladiri cu destinatie rezidentiala sau mixta la directiile de taxe si impozite locale ale localitatilor respective.

Explicatia MFP:

"Persoanele fizice care din 31 decembrie 2015 au in proprietate cladiri NEREZIDETIALE (fara calitate de locuinta n.r.) sau cladiri cu DESTINATIE MIXTA (locuinte in care functioneaza si sedii de firme, de exemplu -n.r.) au obligatia sa depuna o declaratie, pana la data de 31 martie 2016, conform Modelului 2016 - ITL aprobat prin ordinul comun MFP/MDRAP nr.4087/2069 din 22 decembrie 2015 publicat in MO nr.972/29.12.2015.

Exemplu:
in cazul in care am o locuinta cu destinatie mixta (in apartament) unde am inregistrat un sediu social ca persoana fizica autorizata sau ca un SRL, chiar daca nu-mi desfasor activitatea acolo, trebuie sa depun aceasta declaratie pana la 31.03.2016.

Asadar, NU toate persoanele fizice trebuie sa depuna aceasta declaratie!

In ceea ce priveste terenul de sub casa, acesta se impoziteaza in functie de rangul localitatii si zona in care se gaseste imobilul, conform art.465, alin.2, din Legea nr.227/2015, privind Codul Fiscal. Impozitul este cel aferent terenului cu constructie".

Potrivit ordinului mentionat, autoritatile locale au obligatia sa emita si sa posteze pe site-urile lor oficiale tipizatul declaratiei privnd ipozitul local pe cladirile cu scop nerezidential sau mixt.

Ce prevede noul Codul Fiscal:


ART. 458 - Calculul impozitului pe cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice

(1) Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote cuprinse intre 0,2 - 1,3% asupra valorii care poate fi:

a) valoarea rezultata dintr-un raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;

b) valoarea finala a lucrarilor de constructii, in cazul cladirilor noi, construite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta;

c) valoarea cladirilor care rezulta din actul prin care se transfera dreptul de proprietate, in cazul cladirilor dobandite in ultimii 5 ani anteriori anului de referinta.

(2) Cota impozitului pe cladiri se stabileste prin hotarare a consiliului local. La nivelul municipiului Bucuresti, aceasta atributie revine Consiliului General al Municipiului Bucuresti.

(3) Pentru cladirile nerezidentiale aflate in proprietatea persoanelor fizice, utilizate pentru activitati din domeniul agricol, impozitul pe cladiri se calculeaza prin aplicarea unei cote de 0,4% asupra valorii impozabile a cladirii.

(4) In cazul in care valoarea cladirii nu poate fi calculata conform prevederilor alin. (1), impozitul se calculeaza prin aplicarea cotei de 2% asupra valorii impozabile determinate conform art. 457.

ART. 459 - Calculul impozitului pe cladirile cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice

(1) In cazul cladirilor cu destinatie mixta aflate in proprietatea persoanelor fizice, impozitul se calculeaza prin insumarea impozitului calculat pentru suprafata folosita in scop rezidential conform art. 457 cu impozitul determinat pentru suprafata folosita in scop nerezidential, conform art. 458.

(2) In cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457.

(3) Daca suprafetele folosite in scop rezidential si cele folosite in scop nerezidential nu pot fi evidentiate distinct, se aplica urmatoarele reguli:

a) in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care nu se desfasoara nicio activitate economica, impozitul se calculeaza conform art. 457;

b) in cazul in care la adresa cladirii este inregistrat un domiciliu fiscal la care se desfasoara activitatea economica, iar cheltuielile cu utilitatile sunt inregistrate in sarcina persoanei care desfasoara activitatea economica, impozitul pe cladiri se calculeaza conform prevederilor art. 458.

Resurse utile:

Codul fiscal

Codul de procedura fiscala

Normele de aplicare ale Codului fiscal, in privinta impozitului local

Modelul de declaratie care trebuie depus de catre persoanele care detin cladiri cu destinatie nerezidentiala sau mixta