Redactia

RESURSE VIDEO: PFA sau microintreprindere? Cum iti organizezi afacerea in 2016

Imagine principala
RESURSE VIDEO: PFA sau microintreprindere? Cum iti organizezi afacerea in 2016
Persoana Fizica Autorizata (PFA) va fi mai putin avantajoasa fiscal in
2016 decat microintreprinderea din cauza noilor noului cod fiscal intrat
in vigoare la 1 ianuarie 2016.  PFA a primit o impozitare mai aspra
decat microintreprinderea spune consultantul Adrian Benta intr-un
interviu acordat StartupCafe.ro; pe de alta parte antreprenorul cu PFA
poate dispune mai usor de bani decat fondatorul uneu microintreprinderi .
Am extras din amplul interviu ce impozite vor plati in 2016 fiecare
dintre cele doua forme de organizare.



Impozitare PFA 2016


Din punct de vedere fiscal, observam ca PFA a primit o impozitare mai aspra decat microintreprinderea. Ca PFA, platesti in continuare:
  • 16%, impozit pe venit, la venitul determinat ca venit incasat minus cheltuielile aferente activitatii
  • 5,5% contributia individuala de sanatate (CASS) se plateste in continuare in anul 2016, nu se plafoneaza, se calculeaza la venit
  • 10,5% contributia individuala la pensii , noutate absoluta, se plateste plafonat superior la de 5 ori salariul mediu pe economie, de-a lungul unui an intreg (12 luni).
Recapituland un pic, observam ca PFA se duce catre o
impozitare de 32%
.

Aceasta noua taxa suplimentara conduce un pic la dezechilibrarea impozitarii PFA si nu o mai face atat de atractiva ca in trecut. Si in trecut se plateau contributii la pensii pentru PFA, dar persoana avea dreptul sa opteze intre o suma mai mica (35% din salariul mediu pe economie) si o suma de maximum 5 ori salariul mediu pe economie. In anul 2016, persoana fizica autorizata nu mai are dreptul sa opteze.

Sunt afectate, din punctul meu de vedere, PFA-urile care realizeaza un venit lunar pana la 2.000 - 2.500 de euro.

Din pacate, in ciuda faptului ca vei plati aceasta contributie la pensii, ti se asigura doar o treime din stagiul de cotizare, iar daca PFA vrea sa iasa la pensie, legiuitorul i-a permis, optional, sa plateasca si contributia angajatorului, de 15,8%. Pentru plata acestei contributii trebuie sa te decizi pana pe 31 ianuarie si sa depui o declaratie la autoritatea fiscala (ANAF). 

Impozitare microintreprindere 2016



Daca infiintezi o microintreprindere (SRL sau alta forma), pentru acele activitati la care se preteaza, coroborat cu impozitul pe dividend de 5% din anul 2016, observam ca aceasta forma de impozitare este cea mai avantajoasa.

Recenta ordonanta de guvern OUG 50/2015 modifica a doua oara Codul fiscal aduce, totusi, cateva lucruri bune pentru antreprenori:

-impozitarea microintreprinderii este diferentiata in functie de numarul de salariati pe care ii va avea aceasta firma:
  • 3% impozit din venituri daca SRL nu are salariati (ca si in anul 2015)
  • 2% impozit din venituri daca microintrepriderea are un salariat
  • 1% impozit din venituri daca microintreprinderea are doi sau mai multi salariati
- se pastreaza si o facilitate in noul Cod fiscal, respectiv, pentru primele 24 de luni de activitate, pentru microintreprinderile nou infiintate, la care proprietarii acestora nu au mai avut alte societati, beneficiaza pentru aceste 24 de luni de o cota de impozitare de 1%, cu conditia sa angajeze un salariat.

Prin salariat intelegem o norma de 8 ore pe zi de lucru, adica fie o singura persoana cu 8 ore, fie mai multe persoane angajate cu fractie mai mica de timp, dar care cumuleaza 8 ore.

-plafonul de impozitare a veniturilor microintreprinderii a fost majorat la 100.000 de euro venit anual.

PFA vs SRL. Cum incasezi banii de pe firma


  • Matematic, la impozitarea unei microintreprinderi (SRL sau alta forma de societate), impozitele sunt mai mici.
  • Pe de alta parte, avantajul PFA sau al profesiei independente sau al intreprinderii individuale este ca poti sa dispui intotdeauna de venituri dupa ce le-ai incasat: ai facut serviciul, ai emis factura si dispui de bani, evident cu plata impozitelor.
  • In cealalta situatie, daca esti membru-fondator al unei societati, atunci patrimoniul tau ca fondator este total distinct de patrimoniul societatii. Veniturile realizate de societate raman ale societatii, iar persoana fizica, chiar daca este administrator sa proprietarul companiei nu are dreptul sa dispuna de fondurile acesteia, decat in scopul societatii.
  • Ca sa beneficiezi, ca membru fondator, de veniturile realizate de aceasta societate, trebuie sa astepti cel putin intocmirea primului bilant contabil, astfel incat sa incasezi bani sub forma dividendelor.
  • Dezavantajul unei societati este ca trebuie sa ia si alta sursa de venit, pentru a nu fi obligat sa dispui in folos personal de fondurile societatii, o situatie interzisa de legea societatilor. 

Interviu realizat de Claudiu Zamfir

Operator: Daniel Secarescu

Montaj video: Balázs Nitsch-Petioky

Citeste si

VIDEO interviu: Ai firma acasa? Cum se majoreaza impozitul local? Consultantul fiscal Adrian Benta ne explica ce ii asteapta pe antreprenori in 2016

Parallax

Vizualizari
415
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Per ansamblu Se dorește taxarea a 50% din ce câștigi pentru că statul a făcut așa de mult pentru tine. Educația e gratuită dar tu trebuie să-ți cumperi manualele, caietele și pixurile. Tot ce e gratis e camaradenia colegilor în pauză și dorința unor profesori de a-și face meseria. Și clădirile cu săli vopsite cu vopsea verde până la jumătatea peretelui și scaunele de lemn rupte. Cel puțin așa a fost când am început eu liceul.Și apoi după ce vei da 50% la stat, mai plătești indirect 20% din rest ca TVA. Singurul avantaj ca angajat e că nu vezi că după ce primești 2 000 de lei, angajatorul mai plătește 2 000 de lei la stat. Ca să fii ignorat în spital, de exemplu. Eu nu pot să-mi aduc aminte să fii beneficiat de ceva serviciu medical gratuit. De fapt nu înțeleg oamenii care cred că poți obține vreun ajutor gratis. Maică-mea e pensionară și ultima oară a plătit 800 de lei la spital. Iar acum urmează probabil încă vreo 1500.PFA-ul plătea puțin pentru că atâta merită statul - puțin spre mai nimic. Dar n-avea drept la pensie. Pe urmă te-a obligat statul să plătești pensia (și aici mă refer la PFA care lucrează ca independent, nu ca angajat la ceva firmă în România) și acuma e tura a doua, mărind cât ai de plătit și limitând beneficiile. Care beneficii? Cine o să aibă pensie în 2030? Dar în 2040?Nu știu cât mai vor de la mine, deja plătesc minimul pe economie ca taxe, în fiecare lună. Nu știam că dacă ești PFA înseamnă că trebuie să ai bani să îți angajezi un om. Eu stau zi de zi în fața calculatorului și fac sisteme automate pentru mai orice, când mă duc noaptea la culcare am numai query-uri SQL în minte, m-am îngrășat și în ciuda asta statul consideră că merită 50% din munca mea.Nu, nu merită.
poza de profil
sa mergem in alt stat sau in offshore.
poza de profil
Microintreprindere Puteti sa-mi spuneti daca pentru cod caen 7490 serviciile de project management sunt considerate activitati de consultanta sau management?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri