O serie de oameni de afaceri au inceput sa primeasca somatii pentru
inchiderea unor restaurante, baruri, cluburi si a altor astfel de localuri
care functioneaza in cladiri cu risc seismic ridicat, in baza noii legi
in aceasta materie, publicate in luna noiembrie in Monitorul oficial. O
somatie din partea Politiei Locale a Municipiului Bucuresti catre un
local din Capitala a fost publicata, luni, pe Facebook de catre antreprenorul
Dragos Anastasiu.
"SOMATIE. In temeiul Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 modificata si completata prin legea nr. 282/18.11.2015 privind unele masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, tinand cont de faptul ca imobilul in care va desfasurati activitatea este expertizat si incadrat in Clasa I de RISC SEISMIC, va somam sa procedati la incetarea activitatii. In caz de neconformare se vor aplica sanctiunile contraventionale prevazute de actul normativ invocat, respectiv amenda de la 50.000 lei la 70.000 lei" - se arata in somatia transmisa de Directia Generala de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti.
In forma postata de Dragos Anastasiu pe Facebook, somatia este anonimizata.
Anastasiu este implicat in proiectul Re-Patriot, al Fundatiei Romanian Business Leaders, prin care isi propune sa aduca inapoi in tara mai multi romani care lucreaza in strainatate si sa-i indrume sa isi deschida afaceri in Romania.
"Sunt momente in care si eu ma intreb daca tot ce afirm ( si cred ! ) eu in proiectul REPATRIOT (hai cu diaspora inapoi acasa) are sustinere in realitate. Cum se poate ca un antreprenor cu un restaurant de mare succes, care a investit sute de mii de euro in ceea ce a facut in ultimii 3 ani sa primeasca o asemenea scrisoare din partea autoritatilor statului?" - comenteaza omul de afaceri, pe Facebook, referitor la somatia pe care a postat-o.
Legea privind inchiderea localurilor cu "bulina rosie" a fost aplaudata in spatiul public mai ales dupa tragedia din clubul bucurestean Colectiv, din 30 octombrie 2015, in urma careia s-a ridicat in mod serios problema spatiilor publice care incalca normele de siguranta. Totusi, dupa adoptarea legii, o serie intreaga de oameni de afaceri din domeniul restaurantelor si al cluburilor s-au plans ca sunt nevoiti sa-si inchida localurile, desi primisera autorizatii de functionare, iar autoritatile nu le ofera solutii strategice alternative. In plus, legea inchide si cinematografe sau teatre care functionau pana la intrarea in vigoare a actului normativ.
Somatie de inchidere. Foto: Facebook / Dragos AnastasiuLegea 282/2015, propusa de Guvern si adoptata de Parlament, a fost promulgata de presedintele Iohannis in 11 noiembrie.
Aceasta prevede:
"Se interzic organizarea si desfasurarea de activitati permanente si/sau temporare in spatiile prevazute la art. 2 alin. (5) lit. a) si altele asemenea (Spatii publice cu alta destinatie decat cea de locuinta - spatiile realizate in scopul desfasurarii de activitati care implica aglomerari de persoane, precum: sali de spectacol, de expozitii, de lectura, spatii pentru comert, structuri turistice de cazare si alimentatie publica si prestari de servicii, asistenta sociala si medicala, administratie publica si altele asemenea, indiferent daca aceste spatii sunt rezultatul conceptiei initiale a constructiei ori, dupa caz, al unor amenajari ulterioare), care implica aglomerari de persoane, pana la finalizarea lucrarilor de interventie realizate in scopul cresterii nivelului de siguranta la actiuni seismice a constructiei existente. Nerespectarea acestei prevederi se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 70.000 lei, impreuna cu masura interzicerii emiterii autorizatiilor de functionare pentru spatiul in cauza de catre autoritatea administratiei publice locale competente".