Claudiu Zamfir

Si seful Consiliului Fiscal este contribuabil. Ce a patit cand a sunat la ANAF pentru "asistenta contribuabil". Tu ce crezi?

Imagine principala
Si seful Consiliului Fiscal este contribuabil. Ce a patit cand a sunat la ANAF pentru "asistenta contribuabil". Tu ce crezi?
​Autoritatea Nationala de Administrare Fiscala are mari deficiente la partea de asistenta pentru contribuabili - aceasta este concluzia la care a ajuns Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal, cand a sunat la ANAF pentru a cere asistenta, ca orice alt contribuabil din Romania. In plus, seful Consiliului a mai spus ca multi dintre romani refuza sa-si plateasca taxele dintr-un instinct de autoaparare, in conditiile in care statul cheltuieste prost veniturile colectate.

"Romania are o pondere foarte mare a economiei ascunse. Anul trecut am avut doar 33,4% din produsul intre brut (PIB), venituri bugetare totale, sub mediile europene. Din anul 2000 si pana acum, veniturie bugetare s-au situat la 33% din PIB, veniturile fiscale la 27-28% din PIB . Indiferent de nivelul taxelor, pare ca in Romania contribuabilii sunt dispusi sa plateasca doar atat", a spus Ionut Dumitru, la o conferinta organizata joi de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania.

Presedintele Consiliului Fiscal a identificat 4 motive pentru care romanii evita sa-si plateasca voluntar taxele:

- Serviciul de asistenta pentru contribuabili al ANAF este deficitar. "Partea de asistenta contribuabil este foarte deficitara si am trait-o pe pielea mea. Am dat telefon, ca orice cetatean, la <<Asistenta contribuabil>> la numarul de call center. Eu intrebam ceva, mi se spunea <<asteptati 2 minute!>>, intreba pe cineva, venea un raspuns care nu avea nicio legatura cu intrebarea mea. Intrebam din nou, iar mai asteptam 2 minute si la sfarsit mi s-a spus <<adresati-mi o intrebare oficiala pe mail!>>. Si nici asa nu vreti sa stiti ce raspuns am primit", a povestit Ionut Dumitru.

- Statul cheltuie prost banii luati de la contribuabili. "Nu vom avea conformare voluntara pentru ca, atat timp cat oamenii vor vedea ca banii colectati la buget nu sunt cheltiuiti eficient, nu-si vor plati voluntar taxele. Este o chestie legitima, un reflex de autoaparare. Avem o mare problema la eficienta cheltuielilor bugetare. In ultima perioada am cheltuit enorm si nu se prea vad rezultatele si in utlima vreme am cheltuit ca Mesterul Manole - ce construim azi se destrama maine sau se surpa".

- Taxele sunt inca mari.
"Povara taxelor si impozitelor este inca relativ mare in Romania. Sistemul taxelor este dezechilibrat, cu impozitare mica in zona profitului companiilor si relativ mare pe zona de contributii la asigurarile sociale. TVA va fi printre cele mai mici din Europa, dupa reducerile succesive, dar povara fiscala pe munca este inca relativ mare, chiar si dupa reducerea cu 5 puncte procentuala operata anul trecut la contributiile la pensii pe partea angajatorilor".

- Impredictibilitate fiscala si birocratie.
"Nu numai nivelul taxelor, ci si birocratia si tot ceea ce inseamna aranjamentul in care se platesc taxele in Romania sunt importante pentru o firma. In momentul in care un Cod fiscal nici nu a intrat in vigoare si este modificat, nu poti sa vorbesti despre predictibilitate. Oricat de mult ai scadea taxele si impozitele, daca nu asiguri predictibilitate, nu poti obtine efectele scontate. Pentru ca, la fel de bine cum ai redus taxele fara sa anunti, investitorii din tara se pot astepta ca peste doi-trei ani, cand vei avea o presiune in buget, sa cresti taxele".

Consiliul Fiscal, condus de Ionut Dumitru, este un comitet cu rol consultativ, format din experti in economie, in special din mediul universitar. Acest organism a fost infiintat de Guvern tocmai pentru a-l consulta in legatura cu masurile fiscal-bugetare pe care Executivul le ia.

StartupCafe.ro invita cititorii sa ceara informatii la serviile ANAF de asistenta pentru contribuabili si sa ne transmita impresiile lor dupa aceasta experienta, la adresa de e-mail: redactie@startupcafe.ro

Serviciul de "Asistenta contribuabili" al ANAF poate fi contactat la numerele de telefon de AICI.
Parallax

Vizualizari
76
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Chestiunea cu refuzul platii taxelor... ...risca sa ne aduca in situatia Greciei. Neincrederea in cei ce conduc Statul se rezolva in cabina de vot.
poza de profil
Totul este prea intortocheat Nimeni nu stie exact ce trebuie facut, intotdeauna exista o "alta" varianta, legile sunt neclare si interpretabile, inspectorii fiscali se erijeaza in mici D-zei, interactiunea cu statul e ca o intoarcere in timp cu zeci de ani, nu exista predictibilitate, transparenta, dorinta de rezolvare, nu se incearca simplificarea legilor, procedurile sunt greoaie si stupide, aleatorii si fara logica.In plus, lipsa informatiilor din sistem, faptul ca datele oamenilo sunt tinute in zeci de sisteme neconectate face ca orice actiune sa fie extrem de grea atat pt contribuabil cat si pt inspectori. Lipsa automatizarii din sistem duce la intarzieri in decizii si informatii eronate, la abuzuri si eschivari, la furturi si birocratie.Keep it simple se spune si asta ar trebui sa fie motto-ul autoritatilor. Simplificarea duce la reactii rapide, la transparenta, la reducerea birocratiei, la predictibilitate. Iar solutii si idei exista deja la altii, nu trebuie sa reinventam roata.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri