Claudiu Zamfir

Cheltuielile cu salariatul au crescut in Romania, dar tot jos se mentin

Imagine principala
Cheltuielile cu salariatul au crescut in Romania, dar tot jos se mentin
Oamenii de afaceri suporta costuri cu forta de munca tot mai mari in
Romania, insa aceste cheltuieli tot jos raman, in medie, pe angajat, in comparatie cu situatia
din celelalte state membre ale Uniunii Europene, releva datele publicate
joi de Biroul european de statistica, Eurostat.


Costurile cu forta de munca au crescut in Romania cu circa 7,1% in trimestrul I al anului 2015, comparativ cu perioada similara a anului 2014, tara situandu-se pe locul al doilea in Uniunea Europeana ca majorare procentuala a acestor cheltuieli. Datele sunt ajustate tinand cont de zilele lucratoare.

Defalcat, costul cu salariile a crescut cu 7,1%, iar alte cheltuieli legate de forta de munca (inclusiv asistenta sociala) s-au majorat tot cu 7,1%, conform Eurostat.

Costurile cu angajatii au crescut mai ales in sectorul privat - 7,1%, in timp ce in sectorul non-business (educatie, sanatate, asistenta sociala, nu insa si administratie publica) cheltuielile cu forta de munca au crescut mai lent - circa 6,7%.

Pe sectoare de activitate, cele mai mari cresteri de cheltuieli au fost in servicii (7,5%), urmate de industrie (7,1%) si constructii (6%), mai arata datele Eurostat.

In cadrul Uniunii Europene, doar Letonia este peste Romania la cresterea procentuala a costurilor cu forta de munca: 7,3% in totalul economiei, in trimestrul I din 2015 fata de perioada similara a anului trecut.




Eurostat. Evolutia costului mediu cu forta de munca in UE (trimestrul I 2015 fata de trimestrul I 2014)


Media Uniunii Europene a fost de 2,5%. In Franta, cresterea costului cu forta de munca a fost de 1,6%, in Italia 1,1%, Spania 1,2%, Germania 3,2%, Marea Britanie 2,8%.

Acestea sunt insa cresteri procentuale ale costurilor cu salariile si beneficiile sociale, iar in cazul Romaniei se aplica unei baze extrem de scazute. Aceasta inseamna ca, practic, salariatii romani raman cu unele dintre cele mai mici salarii din Uniunea Europeana, iar patronii suporta printre cele mai reduse costuri cu forta de munca pe angajat, in tara noastra.

Potrivit datelor Eurostat, in anul 2014, Romania avea un cost cu forta de munca de 4,6 euro pe ora, in medie (pe angajat), din care cheltuielile cu salariile erau de 77,1% .

Romania era astfel pe penultimul loc in UE la costul fortei de munca, pozitie pastrata si in prezent. Doar bulgarii sunt mai "ieftini" ca noi, 3,8 euro pe ora in medie (potrivit datelor din anul 2014).

Intre statele foste comuniste, in anul 2014, Ungaria avea 7,3 euro, Cehia 9,4 euro, Polonia 8,4 euro, Slovenia 15,6 euro.
 


Costul orar cu forta de munca, in medie, in UE. Eurostat


In Spania costul mediu cu forta de munca era de 21,3 euro pe ora, in Italia 28,3 euro, in Franta 34,6 euro, in Germania 31,4 euro, in Marea Britanie 22,3 euro.

Media Uniunii Europene se situa la 24,6 euro pe ora - cost total cu forta de munca, in medie.

Reamintim ca de la 1 octombrie 2014 Romania a scazut contributiile la asigurarile sociale cu 5 puncte procentuale pe partea angajatorilor.
Parallax

Vizualizari
62
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri