Vlad Barza

O cincime dintre antreprenorii romani considera ca Romania are nevoie de cel putin 30 de ani pentru a deveni un mediu favorabil afacerilor - studiu EY

Imagine principala
O cincime dintre antreprenorii romani considera ca Romania are nevoie de cel putin 30 de ani pentru a deveni un mediu favorabil afacerilor - studiu EY
Peste jumatate dintre antreprenori cred ca in maxim 10 ani Romania va oferi un mediu prietenos pentru afaceri,  insa 19% sunt foarte pesimisti si cred ca e nevoie de peste 30 de ani, arata un studiu al EY Romania care a vrut sa afle perceptia antreprenorilor romani asupra mediului local de afaceri. In articol puteti citi despre cum vad micii intreprinzatori aspectele fiscale si ajutorul guvernamental si despre cum percep faptul ca insuccesul in afaceri este penalizat.

Concluziile, pe scurt:
 
  •    55% dintre antreprenorii romani cred ca in maxim 10 ani Romania va oferi un mediu prietenos pentru afaceri
  •     62% dintre antreprenori considera ca educatia antreprenoriala s-a imbunatatit in Romania in ultimul an, fata de 58% in editia din 2014 a studiului.
  •      Accesul la finantare este dificil sau foarte dificil pentru 82% dintre antreprenori.
  •     50% dintre respondenti spun ca aspectele de natura fiscala reprezinta cel mai mare obstacol in dezvoltarea unei afaceri in Romania.
  •     65% dintre antreprenori cred ca esecul in afaceri este penalizat de societate.
34% dintre antreprenorii romani care au raspuns chestionarului EY Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului romanesc 2015 se asteapta ca Romania sa ofere un mediu prietenos pentru dezvoltarea afacerilor intr-un orizont mediu de timp (5-10 ani), in timp ce 21% dintre ei se asteapta ca acest lucru sa se intample intr-un orizont scurt de timp (3-5 ani).

Daca 55% dintre antreprenori indica un orizont de maxim 10 ani, 19% dintre antreprenori sunt mult mai pesimisti. Acestia din urma considera ca Romania are nevoie de cel putin 30 de ani pentru a deveni un mediu pro-business.

Studiul Antreprenorii vorbesc - Barometrul antreprenoriatului romanesc, ajuns la a treia editie, este un barometru anual realizat de EY Romania, care masoara perceptiile antreprenorilor romani in privinta a cinci piloni fundamentali pentru dezvoltarea antreprenoriatului: accesul la finantare, reglementarea si impozitarea, cultura antreprenoriala, educatia si sprijinul coordonat oferit de asociatii specializate in sustinerea antreprenoriatului. Pentru aceasta editie au raspuns la chestionar 369 antreprenori si oameni de afaceri din Romania, in perioada 9 ianuarie - 24 februarie 2015.

Aspectele fiscale - cel mai important obstacol pentru antreprenori

Aproape 50% dintre respondenti indica aspectele de natura fiscala, precum impredictibilitatea reglementarilor, complexitatea fiscalizarii si nivelul taxelor, ca reprezentand cel mai mare obstacol in crearea si dezvoltarea unei afaceri in Romania.

De asemenea, din analiza cuvintelor utilizate de antreprenori pentru a indica obstacolele cele mai importante in dezvoltarea afacerilor, se observa faptul ca lipsurile le marcheaza activitatea, fie ca este vorba despre lipsa predictibilitatii fiscale, a resurselor umane calificate, a sustinerii antreprenorilor de catre administratiile locale si centrale, lipsa incubatoarelor de afaceri sau a resurselor financiare.

Educatia si cultura antreprenoriala - singurul pilon cu evolutie majoritar pozitiva

La fel ca la editia anterioara a studiului, dintre cei 5 piloni care sprijina dezvoltarea antreprenoriatului, educatia si formarea antreprenoriala reprezinta singurul factor perceput de majoritatea antreprenorilor ca avand o evolutie pozitiva: 62% dintre antreprenori considera ca acest factor s-a imbunatatit in Romania in ultimul an, fata de 58% in editia din 2014.

Pe de alta parte, 42% dintre respondenti au indicat o imbunatatire a culturii antreprenoriale. 37% cred ca ajutorul oferit de organizatiile specializate in dezvoltarea antreprenoriatului a cunoscut o evolutie pozitiva iar 30% ca accesul la finantare s-a imbunatatit. Doar 20% dintre respondenti considera ca reglementarea si fiscalizarea au cunoscut o evolutie pozitiva in 2014.

Top 5 masuri guvernamentale cu impact pentru antreprenori

In viziunea antreprenorilor romani, top 5 masuri guvernamentale care ar sustine dezvoltarea afacerilor romanesti pe termen scurt sunt: reducerea poverii fiscale si acordarea de facilitati fiscale (45%), reducerea birocratiei si simplificarea legislatiei, in special a Codului fiscal (15%), oferirea de garantii de stat pentru credite, mai ales pentru start-up-uri (8%), imbunatatirea colaborarii si comunicarii intre mediul public si cel privat (7%) si stabilitatea mediului fiscal (5%).

Accesul la finantare - in continuare o problema majora

82% dintre respondenti considera accesul la finantare dificil sau foarte dificil, in scadere cu 6 puncte procentuale fata de editia anterioara a studiului. Top 3 instrumente de finantare cu impact pentru companiile antreprenoriale sunt creditele bancare, fondurile europene si microfinantarea.
In privinta ariilor de actiune ale guvernului, antreprenorii romani considera urmatoarele masuri ca fiind cele mai potrivite pentru a imbunatati accesul la finantare al companiilor antreprenoriale:
-    Facilitatile fiscale pentru investitiile in companii mici (26%)
-    Oferirea de garantii pentru credite (20%)
-    Impozitarea redusa a castigurilor de capital (18%)

Esecul in afaceri este penalizat

Frica de esec ramane una dintre barierele semnificative pentru abordarea antreprenoriatului. Un procent de 65% dintre antreprenori considera ca esecul in afaceri este penalizat de societatea romaneasca, fiind perceput ca o bariera pentru viitoarele proiecte de afaceri (37%), o nereusita in cariera (17%) sau indica lipsa abilitatilor necesare pentru a fi antreprenor (11%). Doar pentru 29% dintre antreprenori esecul in afaceri este un prilej de invatare.

Programe dedicate antreprenoriatului in universitati

Programele specifice de educatie antreprenoriala (56% dintre raspunsuri) sunt pentru intreprinzatorii romani cele mai reprezentative pentru imbunatatirea perceptiei asupra antreprenoriatului ca alegere de cariera in randul tinerilor. Pe locul al doilea, cu 22% dintre optiuni si in crestere fata de anul trecut, s-au situat programele guvernamentale care sustin antreprenoriatul.

In acelasi timp, antreprenorii ofera mentorat celor aflati la inceput: 68% mentoreaza antreprenori de start-up-uri intr-un cadru organizat sau informal.
Incubatoarele si acceleratoarele de afaceri vor juca cel mai important rol in dezvoltarea antreprenoriatului

Dintre formele de ajutor coordonat oferite de asociatii si institutii specializate, antreprenorii considera incubatoarele si acceleratoarele de afaceri ca avand pe termen lung cel mai important rol in dezvoltarea antreprenoriatului, urmate de programele guvernamentale pentru start-up-uri. In Romania, aceste programe sunt coordonate de Directia Politici Antreprenoriale si Implementare Programe pentru IMM-uri, din cadrul Ministerului Energiei, IMM-urilor si Mediului de Afaceri.

"Antreprenoriatul este una dintre fortele majore care schimba lumea asa cum o stim, manifestandu-se din ce in ce mai puternic in tarile cu traditie antreprenoriala, dar si in tarile emergente. Antreprenoriatul se schimba si el, tot mai multi tineri infiintandu-si propria companie. Aproape 50% dintre antreprenorii de la nivel mondial au intre 25-44 de ani. De asemenea, tinerii intre 25-34 de ani sunt cea mai antreprenoriala grupa de varsta. Provocarea majora pentru tinerii si antreprenorii romani este sa tina pasul cu aceste evolutii rapide care au loc la nivel mondial. Aceeasi provocare o au in egala masura si institutiile publice. Problemele legate de reglementare (complexitatea fiscalizarii, birocratia, lipsa predictibilitatii fiscale) sunt cele mai presante aspecte pentru IMM-urile romanesti, fata de cresterea bazei de clienti, care reprezinta cea mai importanta problema pentru IMM-urile din Uniunea Europeana", spune Bogdan Ion, Country Managing Partner, EY Romania.

"Ne-am propus ca prin realizarea anuala a acestui studiu sa contribuim la o intelegere mai buna a mediului in care iau nastere si se dezvolta companiile romanesti: ce functioneaza sau merge in directia buna si ce nu functioneaza asa cum si-ar dori antreprenorii. Speram, astfel, sa ajutam oamenii de afaceri sa fie mai informati, in timp ce alte parti interesate (institutii publice, incubatoare si acceleratoare de afaceri, finantatori, educatori etc.) sa obtina o imagine de ansamblu a mediului antreprenorial romanesc, care sa ii ajute in determinarea actiunilor viitoare ce vizeaza sprijinirea antreprenorilor", a spus Alexandru Lupea, Assurance Partner si Strategic Growth Markets Leader, EY Romania.

Despre studiul Antreprenorii vorbesc: Barometrul antrerenoriatului romanesc 2015

Studiul EY Romania privind perceptia antreprenorilor romani asupra mediului antreprenorial local are la baza raspunsurile la un chestionar online a 369 de antreprenori, analiza unor indicatori economici si sociali cantitativi, concluziile unor mese rotunde organizate cu antreprenorii si analiza a peste 100 de bune practici si initiative guvernamentale din tarile G20 si Romania. Dintre respondentii la chestionar, 49% au afaceri de sub un milion de euro, 31% afaceri intre 1-5 milioane euro, 10% intre 5-15 milioane euro iar 10% venituri de peste 15 milioane euro. Cei mai multi respondenti provin din Bucuresti (39%) si judetele Cluj (8%), Brasov (7%) si Timis (7%).
Parallax

Vizualizari
191
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Doar o cincime ...? Dar de ce nu i-ati intrebat si pe restul?
poza de profil
25 au trecut deja mai avem 5 si gata!
poza de profil
Iliescu apare, soarele rasare! Ar fi ramas doar 5.
poza de profil
Poate dispare stampila in astia 5 Care 30 de ani....cel putin 50....pt mentalitate.
poza de profil
Termenele lungi sunt date pentru ca de ... ...dimineata au citit sondajul INSCOP, care indica un Guvern PNL din 2017. Deci vreo patru ani de guvernare PNL-PDL, alti patru de ,,reparatii'' PSD ne ,,duc'' cam la spre zece ani...Pai nu?...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri