Claudiu Zamfir

Sondaj: Romania reglementarilor inutile in afaceri - peste 58% dintre firme se plang de ele

Imagine principala
Sondaj: Romania reglementarilor inutile in afaceri - peste 58% dintre firme se plang de ele
Statul roman mentine reglementari inutile care aduc costuri suplimentare si pun piedici oamenilor de afaceri, considera majoritatea firmelor romanesti, potrivit unui studiu facut public, luni, de Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR). De asemenea, majoritatea firmelor chestionate acuza coruptia din administratia publica si apreciaza activitatea procurorilor DNA.

Conform realizatorilor studiului, "exista un optimism moderat" pentru 2015, dar firmele din Romania identifica 5 zone "care sugruma activitatea economica si limiteaza dezvoltarea economiei reale si crearea de locuri de munca":
  • nivelul foarte ridicat al fiscalitatii,
  • legislatia care contine multe prevederi inutile, invechite sau impovaratoare,
  • incoerenta dintre institutii, inclusiv pentru ca acestea nu au bazele de date corelate,
  • coruptia din administratia publica,
  • starea educatiei nationale care nu reuseste sa pregateasca specialistii de care are nevoie economia reala.
58% dintre companiile chestionate considera ca "statul mentine numeroase reglementari inutile si costisitoare", releva studiul realizat de TNS CSOP pentru CCIR. In plus, peste 80% dintre companii reclama legislatia instabila si nivelul ridicat al fiscalitatii, urmate de starea infrastructurii rutiere drept aspectele cu cel mai mare impact negativ asupra activitatii lor.

In privinta contactului oamenilor de afaceri cu institutiile statului, aproape 50% dintre companii reclama consumul mare de timp.

In context, 87% dintre companii vor sa interactioneze cu un singur organ de control, dupa model german, se mai arata in studiu.
 


Ce factori cred firmele ca le afecteaza afacerile. Foto: CCIR, TNS CSOP

Coruptia functionarilor din administratia publica este acuzata de 63% dintre reprezentantii companiilor ca fiind un "factor puternic negativ asupra activitatii".

In acest sens, 60% dintre firmele chestionate si-au exprimat aprecierea pentru  activitatea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, se mai arata in studiul Camerei de Comert.

In privinta calitatii fortei de munca romanesti, 55% dintre firme considera ca sunt afectate de nivelul redus de calificare a lucratorilor/candidatilor la joburi, iar 24% nu se simt afectate.

Studiu CCIR - Perceptia Mediului de Afaceri Asupra Economiei
Studiul realizat de TNS CSOP pentru CCIR a fost realizat pe un esantion national reprezentativ de 500 de societati comerciale, cu respondenti cu functii de conducere in cadrul societatii, potrivit organizatorilor.

Datele au fost colectate in perioada 12-26 martie 2015. Marja de eroare declarata este de plus/minus 4,4% la un nivel de incredere de 95%.

Citeste si:

Parallax

Vizualizari
79
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
daca se dorecte daca ministerul IMM deschide un forum pentru propuneri , completat de cei interesati si revizuit ( + raspunsuri umane nu institutionale de la revizor ), ar putea face brainstorming crowdsourced.asta daca se doreste.
poza de profil
Nu se doreste! nu e inca clar?!
poza de profil
Concurenta... ?? Cei care au pus concurenta printre factorii negativi care le influenteaza activitatea sunt mai mult ca sigur fosti si actuali membri de partid care ar vrea sa opereze pe o piata reglementata... de ei!Asa stau, zic eu, lucrurile cu privatizarea din turism (de exemplu) unde toti sefii de sala sau hotel si-au "tras" prin privatizari .... romanesti cate un restaurant/hotel/sa. Surpriza a fost ca erau foarte mari oameni de afaceri pe vremea cand PCR le trimitea doar lor, de la ICRA, salam si carne cu care cumparau pe toata lumea, iar intr-o piata libera au performat dupa cum le era mintea = zero!Restul factorilor sunt toti datorati statului care nu e in stare (prin reprezentantii nostri, care nu vor) sa ia niste masuri simple si eficiente, in afara de planuri pompoase pe hartie si fara nici un efect.Toate proiectele multianuale, planurile multi nustiu cum, masurile inter nustiucare sunt zero fata de cateva masuri marunte prin care statul s-ar decide, pur si simplu, sa-i lase in pace in unele domenii pe antreprenori.
poza de profil
Din pacate, Guvernul la noi are un singur scop = sa fure legal cat de mult poate.Guvernul nu da doi bani pe Romania, singurul lucru care-i deranjeaza e DNA-ul.La un moment dat le pasa de emigratie, se plangeau ca pleaca prea multi afara, dar acum nu le mai pasa, atat timp cat ramane si un singur cetatean muncitor pe care sa-l exploateze pentru bani de pensii si spagi electorale.
poza de profil
Concurenta????????????????? Acest studiu prin mentionarea concurentei ca factor negativ dovedeste ca nu exista concurenta in Romania. Pentru ca printre multele reglementari inutile pe care statul le impune este exact reglementarea de a nu concura. Spre exemplu: notarii - au preturi aberant de mari pentru o hartie scrisa pentru ca legal sunt constituiti ca o casta, o meserie care se transmite din tata in fiu. De ce ? Ca asa spune "legea". Taximetristii. Da, inteleg, poate vi se par multi in Bucuresti, dar aflati ca numarul lor este "reglementat"! Adica daca vrei sa te faci taximetrist "legea" spune ca nu ai voie! De ce? Pai niste politicieni au si ei firme de taxi si nu vor concurenta reala! De aici "calitatea" taximetristilor ca oameni dar si ca soferi! Farmaciile: desi sunt multe, ele sunt castizate ca si notariatele. Nu ai voie sa concurezi farmaciile deja deschise ca asa spune "legea". Doar politicienii, fostii securisti si lanturile pot deschide, in nici un caz cei care au meseria de farmacisti. Si mai sunt multe: cadastru, medicina, electricitate, asigurari. Practic 90% din domeniul privat este in Romania "reglementat" de "lege" CA SA NU FIE CONCURENTA. De aici si slabele rezultate internationale ale firmelor romanesti: daca ai un loc caldut cu un produs prost, si asigurat de stat nu mai te zbati dar nici nu poti vinde (produse, servicii) in tari cu concurenta reala! Deci cei care au pus concurenta sunt cei 90% de privati "reglementati" care "au voie" si se chinuie de 25 de ani sa nu fie concurati prin edicte! Solutia? Libertarianismul! Ai dreptul? Ai un spatiu? Fa-ti notariat si in 6 luni ajung preturile legalizarii actelor la bun simt! Sau masuratorile cadastrale!
poza de profil
Exact Punctul ala cu "concurenta" mi-a sarit in ochi si mie si acolo-i viermusorul care genereaza restul de reglementari, decizii, ordine, ordnante, s.a.Cum ziceti, toti "patronii bugetari" au inventat piedici care sa inlature concurenta.Imi vine acum in cap o reglementare care nu ma lasa sa-mi pun sistem de supraveghere cumparat din magazin la mine in firma. Daca o fac de capul meu e contraventie si sunt pedepsit; trebuie sa o instaleze o firma de paza. Ghiciti cati dintre patronii firmelor de paza si protectie NU sunt militieni, securisti, parlamentari!
poza de profil
mai rau Este infractiune şi se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.O alta magarie legata de acelasi domeniu, este obligarea societatilor sa aiba sistem de alarma autorizat sau contract firma paza autorizata. Pentru cei care nu stiau, bun venit in belgravistan.
poza de profil
Tu vorbesti serios sau glumesti? Chiar e serioasa treaba cum ca nu poti instala sistem de supraveghere decat prin firma autorizata? Nu imi vine sa cred ca s-a ajuns pana in asa hal. Stial ca in Romania birocratia are loc de cinste dar nici chiar asa. Totusi e vina oamenilor. In politica din Romania nu exista un sistem de verificare si tragere l-a raspundere a politicienilor. Fiecare politician ar trebui sa aiba numar de telefon si email la care oamenii sa ii poata contacta cand dau o astfel de lege stupida. Mai mult la fiecare alegeri trebuie scos toata istoria lor pe o fisa si publicata la televiziunea publica sa vada si oamenii ce voteaza.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri