Claudiu Zamfir

O poveste din "epicentrul" banilor: Micii antreprenori britanici au "sarit" marile banci, in schema finantarii afacerilor. Cum se vede, din Anglia, Romania business

Imagine principala
VIDEO O poveste din "epicentrul" banilor: Micii antreprenori britanici au "sarit" marile banci, in schema finantarii afacerilor. Cum se vede, din Anglia, Romania business
​Firmele mici si mijlocii din sectorul productiei din Anglia s-au reorientat in privinta finantarii dupa ce au constatat ca marile banci se uita mai degraba la marile business-uri. Asa au gasit antreprenorii britanici solutia: sistemele interne de finantare puse la dispozitie de furnizori. Reporterul StartupCafe a discutat recent, la Advanced Manufacturing Show de la Birmingham, cu antreprenori britanici despre fiscalitate si forta de munca, dar si despre comparatia intre Romania si Ungaria, ca posibila destinatie pentru investitii.

Bancile nu le dau credite, taxele sunt mari, sistemul de invatamant nu le ofera lucratori calificati - da, si in Anglia oamenii de afaceri care au firme mici si mijlocii de productie sunt nemultumiti de mediul de business. Exista insa si avantajele infrastructuriide transport, de logistica, plus piata libera, lipsita de distorsiuni in calea comertului.

Ce spune liderul unui patronat din Anglia despre mediul intern de afaceri? Chris Gladwin este directorul British Turned Parts Manufacturers Association (BTPMA), o organizatie patronala care reuneste in jur de 90 de fabrici mici si mijlocii din Anglia.

Pe Gladwin l-am gasit la Advanced Manufacturing Show, un targ organizat la Birmingham, in centrul Angliei, pentru firmele mici si mijlocii care activeaza ca subcontractori ai marilor companii din industrie.






Chris Gladwin, director al patronatului subcontractorilor BTMA

Firmele reprezentate de Gladwin au de la 2-3 angajati pana la cateva zeci si fabrica diverse piese si componente pentru marii producatori de masini. Oamenii de afaceri din aceasta categorie se plang ca in Anglia au cateva probleme principale:

- Lipsa de finantare. Marea Britanie, cu al ei celebru City of London, are probabil cel mai puternic sector bancar din lume. Cum sa te plangi ca nu primesti credite bancare sa-ti dezvolti afacerile in Anglia?! "Sistemul bancar din UK este prea mare sa se mai implice in tipul de investitii pe care membrii nostri vor sa le faca. Din cauza garantiilor pe care le cer bancile, oamenii nostri nu vor face investitii decat daca le vor putea face din surse proprii", spune directorul patronatului BTMA.

Piata s-a adaptat si a gasit o solutie de avarie - furnizorii de utilaje si-au facut propriile sisteme de finantare prin intremediul carora le ofera fabricilor echipamentele de care au nevoie, prin instrumente de plata avantajoase. "Daca vrei sa cumperi un agregat este mai simplu sa te duci la furnizor si sa apelezi la sistemul lor intern de finantare".

- Taxele. "Noi credem ca taxele sunt mari. Ocupa prea mult din costurile afacerii sa platesti taxele. Reglementarile in UK sunt destul de stricte, mai ales cele legate de mediu. Ne restrangem cat putem emisiile poluante din diverse procese - aceasta este una dintre cele mai importante chestiuni de care se lovesc membrii nostri".

- Forta de munca. "Avem mari dificultati in a gasi forta de munca bine calificata, este o zona in care Marea Britanie a dus lipsa de investitii in ultimii 20 si mai bine de ani, nu au mai prea fost traininguri si s-a creat un vid. Acum avem oameni foarte bine calificati academic, dar nu au aptitudinile de care avem nevoie. In urma crizei economice recente, Guvernul Marii Britanii realizeaza ca avem nevoie de manufactura, alaturi de industrie si servicii. Acum trebuie sa ne intoarcem la manufactura".

- Investitiile. Marii oameni de afaceri britanici nu se inghesuie sa investeasca in companiile mici din manufactura. "Richard Branson nu este axat pe manufactura, el este implicat mai mult in sectorul serviciilor, aceea e zona pe care o cunoaste bine si in  care are succes. Fabricarea este vazuta ca o afacere dificila pentru a investi in ea", spune Gladwin. In schimb, nici micii patroni de fabricute nu vor sa-si cedeze din partile sociale ale afacerilor lor in schimbul unor capitaluri de la fondurile de investitii, recunoaste directorul patronatului.





Totusi, in Marea Britanie, antreprenorii sunt multumiti ca au infrastructura de transport, vitala pentru business. "Avem o retea de drumuri buna, calea ferata merge bine. Avem si porturi bune, deci infrastructura de livrare a bunurilor in toata tara este foarte bine servita si este eficienta in privinta costurilor".

Cum se vede Romania business de la Birmingham

La targul manufacturii de la Birmingham l-am intalnit si pe Prith Harasgama, un englez cu radacini indiene, rezident in Elvetia, care lucreaza in Romania. El este directorul companiei Electroprecizia de la Sacele, o fabrica infiintata in interbelic, dezvoltata in comunism si privatizata in economia de piata romaneasca de dupa Revolutie. 

Tipul e genul de expat vest-european care crede ca poate sa-i faca pe angajatii est-europeni sa produca profit ca in Anglia.






Prith Harasgama (al doilea din stanga), la discutii cu potentiali parteneri si clienti din UK

Principalul motor de investitii si crestere economica al Romaniei este costul redus cu forta de munca, crede Harasgama.

"In Romania, salariile sunt mici, asta e clar. Impozitul pe salarii este 16%, iar pe afaceri tot de 16% (cota unica - n.r.). Costurile sociale sunt 30-35 pana la 40%, depinde de salarii, ceea ce este rezonabil. In UK taxele pot varia intre 20% si 40%, ceea ce este mai mult decat dublu la venituri mari. Taxele pe venit pleaca de la 22-25% si se duc la 50%, daca esti o persoana extrem de bogata, daca ai salariul foarte mare. La cota de impozitare, Romania are 16%, iar in UK este progresiva, in medie de 21%", face managerul englez analiza taxelor Londra-Bucuresti.

Mai exact, in Romania, la conditii normale de munca, se platesc contributii la asigurarile sociale (10,5% pentru contribuţia individuală şi 15,8% pentru contribuţia datorată de angajator), contributii la sanatate (5,5% pentru contribuţia individuală si 5,2% pentru contribuţia datorată de angajator), la somaj (0,5% de la angajat si 0,5% de la angajator), plus contributia la asigurarile de accident de munca (minimum 0,15%, datorat de angajator) plus contributia la Fondul de garantare a creantelor salariale (0,25%, datorat de angajator).

Potrivit statisticii Eurostat, Romania este a doua cea mai ieftina tara din UE la forta de munca. Costul orar al fortei de munca in Romania este de 4,6 euro, in medie, in timp ce in Marea Britanie ajunge la 22,3 euro, conform datelor pe anul 2014.
 


Costul orar mediu cu forta de munca in UE, in anul 2014. Sursa: Eurostat
- click pe foto pentru a extinde

Diferentele continua si la modul in care s-au asezat economiile. In Romania, crede Harasgama, industria are o cota mai mare din economia tarii, in timp ce in Marea Britanie domina serviciile si in special sectorul bancar.

In privinta productiei, Romania se bazeaza mai degraba pe produsele cu valoare adaugata scazuta: prelucrare putina, montaje din piese importate etc.

Anglia, in schimb, s-a orientat catre produsele cu valoare adaugata mare si de lux. "Sectorul industrial este foarte activ in high tech. De exemplu, companii ca British Aerospace fac aripi de avioane pentru mai toate fabricile din lume. 30-40% din avioanele din lume au motoare Rolls Royce. Daca te uiti la sectorul auto, nu este atat de mare ca in Germania, dar mare parte din piata de lux - Rolls Royce, Aston Martin, Jaguar - acestea nu vand mult, dar au valoare adaugata extrem de mare", spune Prith Harasgama.

Procentual si Romania, si Marea Britanie sunt pe crestere economica destul de vioaie. In trimestrul I al anului 2015, Romania a avut crestere de 4,2% fata de trimestrul similar din 2014 si 1,6% fata de trimestrul IV din 2014. Marea Britanie a fost pe crestere cu 0,3%, respectiv 2,4%. Diferenta mare vine in bani: Romania are un produs intern brut de 215 miliarde de dolari pe an, UK are de vreo 15 de ori mai mult.

Totusi, in regiune, Ungaria ramane inca mai atractiva ca Romania, pentru investitorii straini, chiar si cu “razboiul” dezlantuit de premierul ungur conservator Viktor Orban impotriva capitalului strain.  "Motivul este infrastructura. Sunt autostrazi, educatie mai buna, lucratori mai bine calificati in Ungaria. Romania este pur si simplu mai putin dezvoltata ca Ungaria", crede expatul.

Companiile din Romania au insa un decalaj la competitivitate urias fata de vestul Europei. Daca intr-o multinationala din Vest e normala o cifra de afaceri per angajat de 200.000 de euro pe an in medie, in Romania daca o intreprindere ajunge la 50.000 de euro pe an, e OK.






Aparatura industriala NIKON la showul de la Birmingham

Reporterul HotNews/StartupCafe a fost prezent la salonul Advanced Manufacturing Show, de la Birmingham, la invitatia Ambasadei Marii Britanii in Romania si a departamentului britanic pentru comert si investitii - UK Trade & Investment (UKTI), prin programul GREAT.

La salonul de la Birmingham au participat circa 450 de firme, in principal subcontractori ai marilor companii din industrie. Targul de anul acesta a reunit in principal companii din Marea Britanie, dar o prezenta masiva au avut si firme din China, India, Cehia, Olanda, Portugalia, Germania, Italia, Spania, Ungaria.

Romania nu a avut expozanti, insa la Birmingham au fost prezenti, pentru contacte de afaceri si discutii cu potentiali parteneri sau clienti, si companii din Romania:  SC Componente Auto Grup, GIC si Electroprecizia Sacele - toate trei companiile avand activitate in zona subansablurilor si pieselor cu aplicatii in industria auto.

Alaturi de firmele romanesti, la salonul englezesc s-au deplasat si reprezentanti ai unor companii din alte state central si est-europene: Bulgaria, Ungaria, Croatia, Cehia, Slovacia.
Parallax

Vizualizari
63
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri