CZ

​Ad-pocalipsa si generatia care iese din raza de actiune a reclamelor

Imagine principala
VIDEO ​Ad-pocalipsa si generatia care iese din raza de actiune a reclamelor
O intreaga generatie de consumatori e pe cale sa iasa din plaja de expunere la
reclamele propagate prin mass-media, pe masura ce programele de blocare a
publicitatii pe site-uri se dezvolta tot mai sofisticat - atrage
atentia Institutul Reuters, in raportul Predictii in jurnalism, media si
tehnologie 2016.

"Reclama este sufletul comertului" - spune o veche vorba negustoreasca. In ziua de azi, publicitatea este cea care ajuta companiile sa atraga atentia cumparatorilor asupra marfurilor, prin reclama clientii afla de existenta produselor si tot publicitatea tine in viata presa.

Exista insa o intreaga generatie de consumatori care iese din aceasta ecuatie: asa-numitii millennials, adica persoanele nascute in anii '80 - 2000, cei care au astazi varste cuprinse intre 16 si 35 ani.




Tendinte in utilizarea ad-blockerelor. Reuters Institute



Advertiserii sunt preocupati in special de dificultatea cu care reusesc sa ajunga la generatia millennials. Acesti consumatori sunt predispusi sa foloseasca programe de tip ad-blocking - pentru blocarea reclamelor, iar in loc sa se uite la televizor urmaresc mai degraba, pe laptop sau smartphone, programele fara publicitate ale unor retele de continut video online, ca Netflix sau BBC iPlayer - atrage atentia raportul Institutului Reuters.

"Riscam sa crestem o intreaga generatie intr-o lume fara publicitate" - se plange John Block, vicepresedinte la platforma de publicitate Videology, citat in raport.

Potrivit unui raport Media FactBook, in Romania piata de publicitate a ajuns la 312 milioane euro, din care circa 15% este publicitate online. In schimb in multe alte tari, cum este cazul Marii Britanii, publicitatea online va depasi 50% din total in anul 2016, sustine Institutul Reuters.

Dar consumatorii resping din ce in ce mai decis mesajele publicitare si sunt tot mai sensibili fata de intruziunea in spatiul lor privat, inarmandu-se cu ad-blockere.

O cercetare YouGov din noiembrie 2015 a indicat o rata de utilizare a ad-blockerelor de 20% in randul internautilor din Marea Britanie, procentul crescand la 40% in cazul tinerilor cu varste de 18-24 ani. Pana acum, fenomenul s-a manifestat doar la utilizarea desktopurilor, insa vom vedea ca se va muta si pe mobil, previzioneaza Reuters Institute.
 
Probabil cea mai mare amenintare pentru publicitate vine din Israel: ad-blockerul Shine lucreaza la o solutie de blocare a tuturor reclamelor. Aceasta "ad-pocalipsa" - o adevarata apocalipsa a advertisingului - are loc deja in Jamaica, unde compania de telefonie Digicel blocheaza, cu ajutorul Shine, toate reclamele si cere gigantilor Google, Yahoo si Facebook o parte din incasarile din publicitate, ca sa le lase reclamele sa treaca. Daca retele mai mari ar merge pe acest drum, jocul se va schimba semnificativ, prognozeaza Reuters Institute.







O alta mare problema este frauda din publicitate. Asociatia Nationala a Advertiserilor din SUA a descoprit ca 25% din vizionarile asupra reclamelor video nu erau efectuate de oameni, ci de roboti software. Frauda din publicitate a fost estimata la 6,3 miliarde de dolari (20% din cheltuielile totale din publicitate) in ultimele 18 luni in SUA, conform sursei citate de Reuters Institute.

Greii publicitatii pe internet, Google, Facebook si Apple, raman imuni la aceste neajunsuri, sustine raportul. Companiile mari din tehnologie gasesc o solutie sa neutralizeze ad-blockerele cu aplicatiile lor digitale si cu initiative mobile ca AMP , Instant Articles si Apple News.

O alta solutie este imbunatatirea calitatii reclamelor. Brandurile si agentiile vor fi obligate sa creeze reclame si mesaje de marketing care sa atraga consumatorii mai degraba decat sa-i intrerupa. Exemple recente sunt apreciatele spoturi publicitare "Puppyhood" realizate de Buzzfeed pentru brandul de hrana pentru animale Purina.

Un alt tip de masura este cel adoptat de tabloidul german Bild (detinut de trustul Axel Springer), care forteaza cititorii site-ului sa-si dezactiveze ad-blockerul sau sa plateasca abonament lunar pentru a avea acces.

Sursa foto: You Tube, Buzzfeed pentru Purina

Resurse utile:

Descarca de AICI studiul Reuters Institute, Journalism, Media and Technology Predictions 2016
Parallax

Vizualizari
43
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri