CZ

Patronul Zara l-a batut si pe Bill Gates si a ajuns cel mai bogat din lume. Solutia "fast fashion" - cum functioneaza afacerea lui Ortega

Imagine principala
VIDEO Patronul Zara l-a batut si pe Bill Gates si a ajuns cel mai bogat din lume. Solutia "fast fashion" - cum functioneaza afacerea lui Ortega
​Amancio Ortega, fondatorul grupului de firme Inditex, care detine printre altele brandul de fashion Zara, a devenit, temporar, cel mai bogat din lume,  surclasanu-l pe bossul Microsoft, Bill Gates. Care este modelul de business prin care s-a imbogatit omul de afaceri spaniol?...

Actiunile grupului Inditex au urcat miercuri cu 2,5%, crescand si averea personala a fondatorului Amancio Ortega cu 1,7 miliarde de dolari, a relatat Forbes.com. Astfel omul de afaceri spaniol, in varsta de 80 de ani, a ajuns la o avere personala de 79,5 miliarde de dolari, cu 1 miliard de dolari peste americanul Bill Gates, fondatorul Microsoft. Totusi, de-a lungul timpului, Gates a donat circa 31 de miliarde de dolari fundatiei caritabile pe care a infiintat-o alaturi de sotia sa, altfel nimeni nu l-ar fi depasit in topul mondial al miliardarilor, mai arata Forbes.

Bineinteles aceste clasamente sunt vremelnice si relative, insa geniul lui Ortega este incontesabil, iar invatamintele pe care le putem trage din experienta sa de business, de la modestul ajutor de croitor din tinerete pana la magnatul de astazi, este cu siguranta folositoare oricarui antreprenor aflat la inceput de drum, inclusiv in Romania.

O colectie de citate celebre din Amancio Ortega, publicata pe canalul Top10Quotes, de pe You Tube:






Fast fashion - cum s-a imbogatit un ajutor de croitor din Spania

Fast fashion, conceptul de business consacrat la Zara, seamana cumva cu modelul fast food din sectorul restaurantelor, care a condus la crearea si dezvoltarea unor imperii ca McDonald's sau KFC.

Pe scurt, Zara scoate la foc automat modele de imbracaminte, care nu au voie sa stea in magazine mai mult de doua saptamani (la modul ideal). Ca si la fast-food, cresterea se bazeaza pe consumerismul din societatile vestice. "Clientul ne-a condus de la bun inceput modelul de business" - spunea Ortega.

Dar hai sa o luam punct cu punct sa vedem cum a ajuns Amancio Ortega la fast fashion:

  • A copiat modelele designerilor mari. La varsta de 14 ani, Amancio Ortega Gaona a parasit scoala si apoi sa angajat ucenic la un croitor. Acolo a invatat sa coasa de mana camasi. S-a casatorit apoi cu Rosalia Mera si imperuna cu aceata a inceput sa faca acasa haine inspirandu-se de la marile branduri, din revistele de moda. Astfel, clientii puteau sa cumpere haine la moda cu bani putini.

  • Volum si rotatie. Tarziu, la 39 de ani, Amancio a deschis Zara, impreuna cu sotia sa, Rosalia. Initial, Amancio voia sa ii spuna "Zorba", dar brandul fusese deja luat, asa ca a improvizat putin, la fel cum facea si cu creatiile marilor designeri, si i-a iesit Zara. Pe scurt, afacerea s-a bazat tot mai mult pe o varietate mare de haine, la preturi mai mici decat ale marilor branduri ale vremii, pe care le vindea accelerat.

Editorul revistei londoneze de moda Tank crede ca Zara a schimbat total comportamentul consumatorului, prin dezvoltarea conceptului de fast fashion. "Daca te duceai la Gucci sau Chanel in octombrie, stiai ca aveai destule sanse sa gasesti aceleasi modele in magazin si in februarie, anul urmaror. La Zara, stii ca, daca nu cumperi acum si aici, intregul stoc de haine de modelul respectiv se schimba in 11 zile. Si, pentru ca preturile sunt atat de mici, cumperi acum" - a explicat Masoud Golsorkhi, pentru New York Times.


Isabel Cavill, un analist senior de la firma Planet Retail crede ca Zara se distinge prin faptul ca de acolo poti sa cumperi haine care arata de 500 de dolari, dar costa 50 de dolari. "Si nu e doar Zara. Aceasta este directia generala in care a luat-o piata de retail".

  • Organizarea poductiei si a vanzarilor. Zara a investit in echipamente hi-tech si capacitati suplimentare care permit fabricilor sale sa se adapteze la cresteri bruste de productie sau la schimbari bruste, ceea ce putini fabricanti asiatici au reusit - scrie Bloomberg, intr-o analiza a modelului de de afaceri pus la punct de Ortega. La inceputul sezonului, concurentii lui Zara fac deja comenzi pentru 80% din marfa care urmeaza sa fie vanduta. In schimb, Zara selecteaza doar 50% din modele atat de devreme, se arata intr-o analiza a Harvard Businss School, conform sursei citate. "Schimbarea nu distruge sistemul. Este parte din sistem". Dupa ce articolele de imbracaminte sunt inspectate si le sunt puse etichete cu preturile, sunt impachetate noaptea si trimise direct la magazine sau la aeroport. Camioanele si avioanele circula dupa programe stabilite, distribuind hainele in 48 de ore in majoritatea magazinelor. Zara isi permite costuri suplimentare cu forta de munca si cu transportul, pentru ca nu trebuie sa faca reduceri de preturi asa cum fac concurentii, mai scrie Bloomberg. In ritmul acesta, la Zara, marfa nevanduta reprezinta cam 10% din stoc, in timp ce concurenta ramane cu 17-20% din marfa in depozit.

  • Fluxul informational rapid de la decizia strategica la actiune. Depozitul central al Zara, Cubul de la Artexio, o localitate din nord-vestul Spaniei, este centrul de comanda al intregii retele globale. Aici fondatorul inca are un birou si vine si mananca la cantina cu angajatii. De la centru in toata lumea, la magazine si la fabricile care lucreaza pentru Zara, si inapoi informatiile despre ce se vinde si ce nu se vinde circula in timp real. Asta permite designerilor sa faca modificari rapide modelelor de haine, clientilor sa comande mai multe articole (dar nu prea multe, pentru ca exclusivitatea vinde) dintr-un model, si planificatorilor le permite sa vada ce produse trebuie scoase din anumite magazine, mai scrie Bloomberg.

Desigur, acest model de afaceri bazat pe consumerism nu ar fi fost posibil in lipsa pietelor bogate din vestul Europei. Omul de afaceri  Agop Kirmiziyan, cu fabrici de confectii in Romania, care lucreaza pentru mari branduri europene, a explicat ce inseamna asta. "Unul dintre clientii mei care are o pravalie foarte importanta pe Champes Elysee, mi-a spus: <<Gasim sambata in cosul de gunoi 20% din ce vindem. Daca vindem 1.000 de bucati , gasim 200 de bucati in cosul de gunoi>>. Vine fetita, isi ia o camasa, o lasa pe a ei, o imbraca pe asta si pleaca.  Vine cu o fusta pe ea, lasa fusta, ca nu-i mai place, se imbraca cu asta si pleaca. Ce gasesti in lada de gunoi sunt bune, impecabile", povestea fabricantul roman de origine armeana, stabilit in Franta, in emisiunea Profesionistii de la TVR.

  • Cheltuieste putin pe publicitate. Amancio Ortega este recunoscut pentru atitudinea sa modesta cu care a ramas probabil de cand era un copil sarac din Spania interbelica. In aceeasi directie, Zara investeste putin in publicitate, comparativ cu concurentii sai. De aceea, brandul spaniol isi trage 85% din pretul intreg al produselor pe care le vinde, in timp ce competitorii din industrie iau intre 60 si 70%, mai arata Bloomberg. Designerii Zara nu sunt cunscuti, asa cum sunt cei ai marilor branduri din industrie. Rautaciosii spun ca aici nu vorbim despre nu lipsa publicitatii, ci despre faptul ca designerii Zara doar copiaza si improvizeaza ce vad la marile case de moda.

Sursa foto: Wkipedia

Parallax

Vizualizari
4447
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Ok, l-a "bătut" pe Gates Dar Bill măcar se ocupa de caritate si filantropie. Sunt curios ce face "băiatul sărac din Spania" cu atâtea miliarde.

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri