Claudiu Zamfir

PDF-ul de aur. O mica firma romaneasca a primit 15.000 de euro de la gigantul german Bayer pentru o idee. 31 mai - nou termen pentru cereri

Imagine principala
VIDEO PDF-ul de aur. O mica firma romaneasca a primit 15.000 de euro de la gigantul german Bayer pentru o idee. 31 mai - nou termen pentru cereri
Unde gaseste bani o firma mica din Romania pentru dezvoltarea unui produs, cand nu are acces la fonduri europene si nici la credite bancare? Winfo, din Bucuresti, a cerut finantare de la gigantul german Bayer pentru o noua solutie de business intelligence si a primit 15.000 de euro. "Am trimis un PDF in Germania", povesteste proprietarul Winfo, Andrei Iordan, cum a castigat finantarea. Intre timp, Bayer continua sa ofere finantari, 31 mai 2015 fiind termen pentru propuneri de proiecte in acceleratorul sau de afaceri Grants4Apps .
  • 15.000 de euro pentru o idee. Nu e putin nici pentru un gigant cat o treime din economia Romaniei
Despre business angels si acceleratoarele de afaceri am tot vorbit si in Romania, Guvernul a facut, anul trecut, si doua proiecte de lege pentru stimularea lor, impotmolite si in ziua de azi prin Parlament. In economiile din Vest, insa, este o practica normala deja ca marile companii multinationale sa devina business angels si sa ia sub aripa mici firme pe care sa le finanteze si sa le indrume, pentru o idee inovatoare.

O firma din Bucuresti, condusa de 2 asociati, cu 9 angajati, a luat 15.000 de euro de la compania germana Bayer, pentru a dezvolta ideea unui sistem electronic de comunicatii, prezentare si analiza pentru management. Infiintat in 1863, gigantul farmaceutic a ajuns in prezent la venituri de pana la 40 de miliarde de euro pe an, mai mult decat bugetul Romaniei pe anul 2015 si aproape o treime din tot produsul intern brut al tarii.
 


Material realizat cu echipament Nikon / VIDEO: Balázs Nitsch-Petioky

Deci cat de greu e sa iei 15.000 de euro de la un astfel de colos? Destul de greu. Andrei Iordan, co-owner al firmei Winfo, din Bucuresti, stia de la bun inceput ca nu cu bugetul vraiste in stanga si-n dreapta au ajuns nemtii la nivelul asta.

"Cred ca pentru stadiul de idee, in momentul in care ai un PDF in fata, 15.000 de euro s-ar putea sa nu mai fie atat de putini, chiar daca vin de la o companie cu vanzari de peste 40 de miliarde de euro pe an. Din punctul nostru de vedere, banii au fost extrem de bineveniti, ne-au ajutat si, cu siguranta, daca produsul va avea succesul pe care noi ni-l imaginam, se vor gasi si alte surse de finantare", spune Iordan, intr-un interviu acordat HotNews.

Dupa 7 ani in care a vandut in Romania softuri straine de business intelligence, firma Winfo s-a apucat, anul trecut, sa urce la nivelul urmator: sa produca propriul sau soft de business intelligence.

Dar pentru a scoate de pe hartie softul de business intelligence Rivera, cum avea sa se numeasca, Iordan trebuia sa gaseasca banii pentru dezvoltare. "Fonduri europene nu am accesat. M-am interesat, atat cat mi-au permis timpul si cunostintele pe care le am, despre ceva finantari europene pentru acest produs, Rivera. Dar din cate am inteles, deocamdata nu se califica pentru aceste finantari, pentru ca inca nu este un produs lansat pe piata", spune Iordan.

Nici la banci nu s-a dus, preferand sa se bazeze pe autofinantare, principala "sursa" de bani pentru majoritatea IMM-urilor din Romania.

Setea de "fresh money" si-a potolit-o la o conferinta la Berlin, unde nu s-a dus pentru un fresh de portocale si o tava cu fursecuri.

"Este o poveste extrem de frumoasa, o poveste care in spate are o dorinta veche de-a mea, de a crea un produs, de a crea ceva de la zero, de a inova undeva. Cred ca nu stii niciodata cand vine acel moment. Pentru mine si pentru compania mea acel moment a venit anul trecut, cand am aflat, fiind la Berlin la o conferinta, despre un program de granturi oferit de Bayer, in Germania, axat pe doua teme principale - Digital Healthcare si Business Intelligence", povesteste seful de la Winfo.

Si a trimis un PDF cu proiectul la Bayer, prin Grants4Apps, acceleratorul de afaceri al  companiei germane. "Am avut o idee pe care am asternut-o pe hartie, ne-am imaginat cam cum ar trebui sa arate produsul si PDF-ul obtinut la momentul acela, in primavara anului trecut, l-am trimis la Bayer. Dupa vreo doua luni, am fost sunati pentru a da mai multe explicatii in cadrul unei conferinte online. Am oferit explicatiile respective, iar dupa o luna am aflat ca suntem castigatorii premiului cel mare oferit de Bayer, un grant de 15.000 de euro pentru a dezvolta, pentru a pune in aplicare ideea noastra", isi aminteste el.
 


Material realizat cu echipament Nikon / VIDEO: Balázs Nitsch-Petioky

Banii sunt importanti pentru orice proiect, mai ales la inceput, insa, cand te "ia in paza" un business angel ca Bayer, realizezi automat cata nevoie aveai de indrumarea si aportul managerial pe care ti-l ofera o companie mare, cu proceduri si sisteme de leadership consolidate in peste 100 de ani. De altfel, Winfo a si investit inca 30.000 de euro "de acasa" pe langa cei 15.000 de la Bayer.

"Din perspectiva banilor, cu siguranta, am venit cu ceva mai mult decat dublu, dar faptul ca in acest drum am pornit cu o astfel de organizatie atat de mare, atat de performanta, cu acces la diverse resurse  - nu numai financiare, dar si de business, cu oameni experimentati - pentru noi a insemnat foarte mult si inseamna in continuare", spune Andrei Iordan.

Chiar daca Rivera nu este o aplicatie medicala, Iordan si business angel-ul sau, Bayer, au in comun dosmeniul medical - compania germana este unul din liderii mondiali in domeniu, iar antreprenorul roman a terminat Medicina la Cluj-Napoca.
  • Pasul urmator: Business angel, partener, viitor client?
Omul de afaceri Andrei Iordan crede ca cei mai importanti clienti din viata unei firme sunt "primul client" si "primul client mare". "Primul client iti demonstreaza ca ceea ce gandesti tu are valoare pentru cineva in lumea asta si nu conteaza daca este mare sau mic" . "Cu primul client mare faci niste volume de asa natura incat sa-ti poti finanta business-ul si produsul mai departe".

In cazul lui Iordan, Bayer este un business angel, un partener, dar ar putea sa fie si client - atat primul client cat si primul client mare pentru softul Rivera. In luna mai, firma romaneasca Winfo va monta noul produs in Germania, la sediul Bayer.

"Partea pozitiva, din puntul meu de vedere, si de care suntem extrem de mandri, este faptul ca Bayer a hotarat sa continue cu noi acest proiect de dezvoltare a produsului Rivera prin implicarea lor, prin faptul ca in curand, peste maximum o luna, vom merge in Germania si vom instala in headquarter-ul Bayer produsul nostru si vom avea useri reali, vom primi feedback, vom modifica produsul conform feedbackului utilizatorilor si sa speram ca vor fi extrem de incantati, la sfarsit si vom trece si in alte etape"
, a spus Iordan.

"In momentul asta, pentru noi, Bayer este un partener si speram sa devina si primul client si primul client mare", concluzioneaza el. 
  • Think Big: "E nevoie de 2-3 milioane de euro pentru o lansare internationala"
Pe viitor, dupa punerea in functie propriu-zisa a softului Rivera, omul de afaceri nu exclude nici posibilitatea de a accesa fonduri europene, pentru ca Iordan pare adeptul sloganului "Think big" . "Daca ne gandim la o lansare a produsului la nivel international, cred ca discutam de minimum 2-3 milioane de euro", sustine el.

Firma lui Iordan nu este, insa, una mare: 9 angajati, 600.000 de euro venituri, la o marja de profit de pana in 20%, din cate spune el. "Compania noastra nu a avut niciodata niciun fel de datorie de la stat", tine sa precizeze.

In schimb, de la stat vrea 3 lucruri: "Atat timp cat eu imi platesc toate taxele, astept servicii de educatie si sanatate. Si infrastructura, daca se poate".




Material realizat cu echipament Nikon / VIDEO: Balázs Nitsch-Petioky

  • Ce va sti Rivera sa faca
Andrei Iordan este convins ca in companiile din intreaga lume exista o nevoie fireasca pentru produsul sau de business intelligence, care sa faciliteze comunicarea si luarea deciziilor manageriale in firme.

"Business intelligence inseamna acea suita de soft si hard si datele unei companii in care softwearul este capabil sa extraga date din sursele fiecarei companii si sa ofere managerilor analizele si rapoartele de care au nevoie pentru luarea rapida a deciziei oportune. Rivera este un instrument care inglobeaza doua puncte de ajutor in luarea oricarei decizii - unul este conceptul de story telling, iar celalalt este comunicarea sociala", explica seful Winfo.
 


Prezentare - Rivera (Foto: Winfo)

"Adica le oferim posibilitatea oamenilor ca, atunci cand ei iau decizii, cand pregatesc o decizie care se ia intr-o echipa, sa isi exprime intelegerea lor vizavi de toate informatiile pe care le folosesc in luarea deciziei, de asa natura incat ceilalti participanti sa aiba o viziune comuna asupra informatiilor respctive", mai spune el.


Iordan sustine ca deocamdata, nu exista un produs similar pe piata. "Si noi, si cei de la Bayer am facut un research si inca nu am gasit un produs lansat pe piata care sa propuna aceleasi avantaje si aceeasi metodologie pe care noi o propunem".





Prezentare - Rivera (Foto: Winfo)

La modul profan, ceva similar ar putea fi retelele de social media, cum e Facebookul, dar Iordan nu e de acord: "Discutam despre decizii care se iau in corporatii, despre decizii care se iau la nivel de departament, de catre anumiti oameni si doar de catre anumite persoane care sunt implicate in fiecare decizie. Trebuie sa existe un sistem adaptat al acelei retele sociale pentru nevoile si specificul organizatiilor de business".

In prezent, firma Winfo distribuie in Romania doua importante softuri de business intelligence, produse de companii din SUA si Suedia: Tableau Public si Qlikview.
  • Granturile Bayer - ce are aspirina cu softul




Pagina Bayer Grants4Apps








Compania germana Bayer, cunoscuta probabil in primul rand pentru celebra Aspirina pe care a descoprit-o acum peste 100 de ani, ajuta startup-uri din intreaga lume prin doua acceleratoare de afaceri: Bayer Healthcare si Grants4Apps - unde s-a inscris si Winfo.

Bayer Healthcare este evident in zona de activitate a companiei germane, dar nici Grants4Apps nu este deloc in afara centrului de interes al nemtilor, pentru ca Bayer produce si aparatura medicala, cum este cea de diagnoza imagistica, cu alte cuvinte, tot un fel de intelligence, in sensul culegerii si gestionarii informatiei.

De altfel, Bayer propune ca teme pe care sa le abordeze proiectele pe care sa le finanteze: fitness trackers, aplicatii pentru Smart Watch, jocuri pentru sanatate, roboti si asistenti digitali.
Dintre toate propunerile primite, Bayer selecteaza 5 startupuri, pe care le finanteaza cu maximum 50.000 de euro, cu contract.
In schimbul banilor, Bayer isi rezerva maximum 10% din partile sociale, in caz ca startupul se vinde la un alt investitor.

In cei 10 ani de participare in accelerator, Bayer primeste o data la 6 luni un raport privind situatia companiei.

Gigantul german precizeaza, insa, ca proprietatea si drepturile de autor raman la firma care vine cu proiectul.

Pentru urmatoarele granturi in programul Grants4Apps, firmele sunt asteptate sa trimita proiecte pana in 31 mai 2015. In joc sunt puse granturi de pana la 50.000 de euro. Dar banii nu vin singuri - in cele 4 luni de finantare, experti Bayer ofera 15 ore de mentoring, iar startupul primeste un birou in sediul de la Berlin, pentru 3-5 persoane.

Analiza SWOT - Winfo
  • Puncte forte: Potential de crestere, portofoliu de clienti in domeniu (firma Winfo distribuie deja de 8 ani produse de business intelligence realizate de mari producatori straini), buna cunoastere a pietei, abilitate de a internationaliza afacerea si de a cauta parteneri, clienti si finantatori, produs cu valoare adaugata mare, bazat pe tehnologie si inovatie.
  • Puncte slabe: Noul produs Rivera este abia la inceput; firma nu are si alte produse proprii nici macar in stadiu de proiect; momentan firma nu a accesat si alte surse de finantare in afara de grantul Bayer (un grant, totusi, cu valoare relativa mica).
  • Oportunitati: Piata este dinamica si are loc de crestere; potential mare de internationalizare a afacerii, fie pe cont propriu, fie cu parteneri externi mari, fie prin vanzare catre un investitor mare; facilitati fiscale considerabile acordate de stat sectorului IT (salariile din  crearea de programe pentru calculator sunt scutite de la plata impozitului pe venit); exista fonduri europene alocate domeniului tehnologiei informatiei; exista o nevoie pentru produse de business intelligence si comunicatii profesionale in companii (cel putin din studiile de piate ale Bayer si Winfo, invocate de Iordan).
  • Amenintari: in Romania, companiile locale si managerii de aici nu sunt familiarizati bine cu produsele de business intelligence; piata IT&C romaneasca este dominata de cativa jucatori cu conexiuni politice, care castiga cele mai mari si mai multe contracte de achizitii publice; distorisiuni pe piata romaneasca din cauza coruptiei in achizitiile publice si in gestionarea resurselor; concurenta din strainatate; potentialul de piata al produsului Rivera ar putea fi diminuat de serviciile existente de social media (suita Google, Facebook, Skype, Yahoo! Messenger), care pot fi folosite fara costuri si pot satisface, pana la anumite niveluri, nevoia de comunicare din companii.

Evaluare generala - Winfo si Andrei Iordan
  •     Pregatire profesionala: ***
  •     Idee: ****
  •     Capital: ***
  •     Profit: **
  •     Potential de crestere: *****
  •     Tupeu: *****
  •     Media:  3,83 / 5.

Citeste si:

Parallax

Vizualizari
489
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
... softweare, hardweare?Software* și hardware*. :)Felicitări firmei!
poza de profil
A. Iordan are tupeu de 5 stele! Vad ca Andrei Iordan exceleaza la tupeu, dupa cum o indica punctajul de mai jos.Citat: "Evaluare generala - Winfo si Andrei IordanPregatire profesionala: ***Idee: ****Capital: ***Profit: **Potential de crestere: *****Tupeu: ***** Media: 4,40 / 5."
poza de profil
de fapt nu au facut ei softul softul e facut de Qlik o companie americana(NASDAQ: QLIK) iar ei, cu tupeu au personalizat sofrul acestora. se cheama integratori iar qlik au o pagina intreagahttp://www.qlik.com/us/partners/partner-programs/business-consultants-system-integrators
poza de profil
in fiecare zi minciuni asa ba, mintiti in fiecare zi cit de 'geniali' sint rromanii, ca sa se umfle rromanul in pene.de fapt sintem niste hoti si plagiatori.
poza de profil
Exista si produse romanesti E greu sa gasesti produse sofware 100% romanesti. Unul este NextReports (www.next-reports.com) si e Open Source!
poza de profil
Calculele nu-s așa fericite O companie cu 9 angajati consumă finanțarea de 15.000 de euro într-o singură lună, admițând că un angajat are în medie 950 de euro salariu net. OK, e o sumă pe care o primești, dar nu înțeleg cum ajută dezvoltarea unui produs nou o sumă care acoperă salariile pe o singură lună.
poza de profil
Destul de bun e si Oxygen, editor xml de calitate. Cu suport DITA in +, foarte utilizat la destule edituri din Vestul Europei
poza de profil
Afara-i vopsit gardul... ...inauntru-i leopardul!Lucrez de cativa ani la firma germana amintita in articol. Daca ati putea sa va imaginati gradul de prostie din organizatie... Toti managerii germani cu care am avut "placerea" sa interactionez sint de o calitate umana deplorabila. Printre altele, un studiu facut in Germania a aratat ca pt. absolventii de invatamint superior din Germania, firma nu este printre primii 100 de angajatori preferati. Asa ca va dati seama ce "leoparzi" misuna in menajerie.
poza de profil
Frustrare ? Atunci de ce mai lucrezi cu ei ?

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri