Claudiu Zamfir

Cum atragi turistii straini cu stafia comunismului, in Bucuresti

Imagine principala
VIDEO Cum atragi turistii straini cu stafia comunismului,  in Bucuresti
Stefan Munteanu (31 de ani) este tipul acela de om de afaceri capabil sa scoata bani din orice. Si el a avut ghinionul sa se nasca in comunism. "Norocul lui!”, am putea spune. HotNews.ro va arata cum reuseste acest tanar sa faca bani din betoanele turnate de Ceausescu prin Bucuresti.

E zece dimineata si parca s-a daramat un mic Turn Babel in parcul de la Unirea, la fantani. Distingi niste engleza, putina franceza, ceva ebraica - vreo 30 de femei si barbati de toate varstele se aduna in trei palcuri adunate in jurul unui june care ii numara si ii bifeaza pe o lista. Ochelari de soare, rucsac usor, aparate foto, incaltaminte lejera - sunt turisti straini veniti sa vada Bucurestiul in “walking guide”, adica pe jos.



Vizionati un reportaj video despre Stefan Munteanu:



Material realizat cu echipament Nikon / VIDEO: Balázs Nitsch-Petioky

Stefan Munteanu, un tanar de 31 de ani, si colegii lui de la firma Open Doors Travel fac tururi ghidate prin Bucuresti, pe mai multe teme. In ziua aia, cei mai multi turisti erau stransi la “Alternative Tour”, un traseu turistic in care colegii lui Munteanu ii conduc pe straini la pas prin Bucuresti sa vada graffitti-urile si asa-numita arta de strada, sa intre putin in realitatea sociala a orasului.

Cel mai nou produs al micutei agentii de turism este “Communist Tour”, un traseu in care turistii straini vad, ating, simt si inteleg comunismul din Romania. Ideea de business e simpla si pare sa se bazeze pe unul dintre “stalpii” turismului - brandul, mai exact brandul de tara. In cei 555 de ani ai sai, Bucurestiul a fost construit si daramat de mai multe ori si asta se vede in ruinele medievale de la Curtea Veche, in ograda fanariota a Hanului Manuc, pe fatadele belle epoque din Centrul Vechi, printre vilisoarele interbelice de la Gradina Icoanei.

Insa, vrem, nu vrem, de cele mai multe ori, pentru turistul strain Bucurestiul inseamna “Ceausescu’s Palace”, Casa Poporului, cum o stim noi sau Palatul Parlamentului, oficial. Aici tinteste si Stefan Munteanu, iar turistii nu intarzie sa apara.

“Comunismul a fost aici mai mult de 40 de ani, asa ca nu e de mirare ca Bucurestiul e plin de <<suveniruri>> din acea perioada nu de prea mult timp trecuta. Veniti cu noi sa intelegeti cum a schimbat comunismul societatea romaneasca si Bucurestiul si sa aruncati o privire realista asupra vietii sub comunism”, isi invita Munteanu clientii straini, pe site-ul agentiei sale, in limba engleza.


 


Turisti ai agentiei Open Doors Travel. Foto: Facebook/Open Doors Travel

In ziua aia, intr-o marti, doar un turist a venit la “Communist Tour”, dar Munteanu sustine ca in week-end-uri se strang  grupuri de cel putin zece.

Ia 13 euro de persoana, la un tur de vreo doua ore, la pas prin Bucuresti. “Colegii care fac celelalte tururi au mai multi turisti, turul despre comunism e mai nou, mai trebuie sa creasca”, isi face Munteanu planul, ca orice antreprenor. E insa si ceva “invidie” in vocea lui si are si de ce: “tips-urile” lasate de turistii straini pot fi destul de generoase in bani romanesti.
 
Traseul este unul central, nu foarte lung: Bulevardul Victoria Socialismului (actualul Bulevard Unirii) - de-a lungul fantanilor - Manastirea Antim - Casa Poporului - Parcul Izvor - Cismigiu - Piata Palatului (Piata Revolutiei), punctul terminus al turului turistic si al comunismului din Romania.

Obiectivele nu sunt multe - niciun bucurestean care ar vrea sa-i arate unui musafir strain comunismul nu ar rata de exemplu metroul, Casa Presei Libere (fosta Casa a Scanteii), cartierul Primaverii (unde stateau si mai stau nomenclaturistii), cartierele muncitoresti in care stam majoritatea, Politehnica.

“E o idee buna, dar ar fi greu de facut ca tur pietonal, ar implica transportul”, estimeaza  Munteanu. E absolvent de Management la ASE si isi calculeaza atent cheltuielile, incasarile si potentialul de crestere al afacerii si al produsului. 
 

Stefan Munteanu si turista canadiana. In fundal, turisti ai Open Doors Travel. Foto: HotNews.ro



Desi traseul trece pe la Casa Poporului, Stefan Munteanu nu-si duce turistii si in interior, unde ai ce sa arati. Dar orice antreprenor stie ca “time is money”, iar “business is business”. “Ar dura prea mult daca ar contine si vizitarea cladirii. Poate pe viitor”, spune el. Plus ca programul de vizita la Palatul Parlamentului este unul strict si destul de restrans.

Tanara din Canada care i-a fost in ziua aceea clienta lui Munteanu s-a declarat multumita de raportul pret-calitate al “Turului Comunist” de 13 euro, ca “value for money”. “Am venit in Bucuresti in urma cu o saptamana si eram curioasa sa inteleg povestea din spatele acestor cladiri. Dar as fi vrut de exemplu sa intru intr-un apartament din blocurile comuniste, sa vad cu adevarat cum sunt, cum traiesc oamenii in ele”, ne-a spus Stephanie.

In schimb, Muntenu compenseaza cu “recuzita”. Din cand in cand, se mai asaza pe cate o banca si scoate din rucsac ba o cravata veche de pionier, ba un manual de georgrafie cu portretul clasic al “Tovarasului”, ba cate o fotografie cu bisericile daramate sau mutate din calea socialismului.


In plus, fiecare oprire este insotita de explicatii destul de bine documentate, intr-o engleza OK, iar ghidul nu uita niciodata sa-si intrebe turistii “Questions?”.

La Revolutie avea vreo 6 ani tanarul om de afaceri de azi, dar asta nu-l impiedica sa strecoare si povestioare amuzante de pe vremea lui “Ceasca”. De pilda, incurcaturile cu cenzura din presa vremii, la o intalnire dintre Ceusescu si Giscard D'Estaing. Atunci, intr-o fotografie, presedintele francez aparea cu palarie pe cap, iar Ceusescu fara. Ca sa nu-l arate pe “Tovarasu’” intr-o situatie de inferioritate, ca si cum si-ar fi scos palaria in fata francezului, cenzura comunista a gasit o solutie: “i-a pus”, din condei, lui Ceusescu o palarie pe cap - un fel de “Photoshop” al vremii - dar a uitat sa i-o stearga pe cea reala pe care “Carmaciul” si-o tinea in mana.






Cravata de pionier, o piesa importanta din recuzita lui Munteanu. Foto: HotNews

Munteanu exploateaza fiecare cladire pe care o intalneste pe traseu. De pilda, la Institutul National de Statistica (de pe Bulevardul Libertatii), nu uita sa povesteasca despre planurile cincinale depasite in patru ani, iar la Manastirea Antim spune povestea inginerului care a reusit sa salveze bisericile vechi mutandu-le zeci de metri, pe sine de tren. O Dacie 1300, parasita prin spate pe la Parchetul General, merge bine-merci ca exponat de ocazie.

Ca multi dintre noi, nici Munteanu nu a iubit comunismul, ba dimpotriva. Dar asta nu-l impiedica sa faca bani din trecutul sumbru. El spune ca incaseaza cam 20.000 de euro pe an, cu tendinta de crestere, dar sustine ca are si “cheltuieli destul de mari”. Pe site-ul international de specialitate Tripadvisor, Communist Tour-ul lui Munteanu este cotat “Excelent”, cu 46 de reviews si e pe locul 8 din 72 intre tururile din Bucuresti.

Firma Open Doors Travel o are de 4 ani, impreuna cu un asociat tot ghid si mai au inca doi ghizi angajati cu salarii.

In plus, mai au si o fundatie - Cultour, implicata in proiecte culturale de promovare a Bucurestiului, ceea ce ii ajuta sa aduca turisti din zona non-profit in zona de business.

Analiza SWOT - Open Doors Travel
  • Puncte forte: cheltuieli destul de usor de controlat, potential de crestere dinamic, localizare buna, pregatire profesionala adecvata (Munteanu a facut studii economice universitare si cursuri de ghizi), utilizeaza bine internetul pentru promovare, dar nu neglijeaza nici metodele clasice, cum sunt fluturasii impartiti in hosteluri si hoteluri si nici relatiile directe cu personalul acestora.
  • Puncte slabe: capitalizare redusa, mijloace destul de modeste, servicii putine si targetate doar pe anumite segmente de populatie (mai degraba cu venituri relativ mici).
  • Oportunitati: Piata este dinamica si are loc de crestere in Romania, concurenta locala nu este mare pe segmentul ales (de pilda la turul despre comunism),  exista o nevoie certa a consumatorului pentru produsele firmei, infractionalitate este destul de redusa in Bucuresti (comparativ cu alte orase, gen Moscova), posibilitatile de transport sunt variate, capacitate buna de cazare, taxele se asteapta sa scada, restrictiile, reglementarile si controlul sunt reduse in acest gen de turism, intrenetul si tehnologiile web sunt in plina expansiune, firma avand oportunitati de marketing si vanzari in plus, fenomenul globalizarii poate favoriza acest gen de turism.
  • Amenintari: concurenta din alte tari, pe fondul globalizarii (turistii straini - targetul lui Munteanu - ar putea sa mearga sa vada comunismul mai degraba la Moscova, Beijing, Havana etc), impredictibilitate fiscala, cazarea in Bucuresti este destul de scumpa la hotel.
Evaluare generala - Stefan Munteanu si Open Doors Travel:
  • Pregatire: *****
  • Idee: ****
  • Capital: *
  • Profit: *
  • Potential de crestere: ***
  • Tupeu: ****
  • Media:  3,60 / 5.

Citeste si:

Parallax

Vizualizari
588
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Stefane.... ......nu ai nicio sansa !Ti-au suflat musterii niste smecheri din Sibiu, care organizeaza turul locurilor, parcurilor, trotuarelor.....wc-urilor publice pe la care a trecut ......nu spun cine, persoana importanta.In timp ce tu te straduiesti sa arati lumii ticalosia comunismului, altii reanvie cultul personalitatii "a la Kim de la Koreea".(ar putea fi chiar un titlu de manea).Iti doresc succes dar cred ca "subventiile si banii de publicitate de la stat " vor merge in alta parte.
poza de profil
7 repere...comuniste In acelasi context, merita citit si acest articol :http://www.simplybucharest.ro/?p=26793
poza de profil
recuzita, recuzita poate n-ar fi rau, Stefane, sa dai o tura pe la targurile alea vintage prin Bucuresti si sa-ti faci rost de o tinuta anii '80 ...probabil un costum ... ochelari de soare ca vine vara (numai ia din astia noi, sa nu-ti strici ochii cu vechiturile de la targ... stil aviator, rama aurie ) ...servieta diplomat Trebuie insa musai bagata si Casa Poporului pe acolo. Altfel e ca mersul la Starea Civila fara mireasa.
poza de profil
un ametit asta sti sa arati turistilor ??/ importanta capitala pentru blamarea comunistilor este ca au fost daramate cateva bisrici ????de ce nu arati ce au daramat actualii din fostele fabrici aducatoare de venituri gtarii ??? de ce nu arati ca , comunistii au avut la 1989 datorie zero cu toate ca a continuat constructia de locuinte si de fabrici ??!!! de ce nu arati apartamentele construite de comunisti si sa faci ocomparatie cu boxele dinblocurile canadiene ,franceze si engleze care sunt atat de mici incat iti este greata sa traiesti ?????!!!! tampiti catine lauda apartamentele englezezesticu living de 10mp siunde platesti chirie de 800 lire pe kluna ???!!! este frumos s??!! nu va mai bateti joc de tarisoara asta ??!!! uitati unde am ajuns cu o democratie de ca kk at -- nu este vorba de nostalgie , este o realitate pe care voi tineret indobicit si care refuza sa accepte o realitate care este greu de inteles pentru cei care la bacalaureat dau examen " citit text la prima vedere " --mai bine faceai un tur al dezastrului adus de democratie din 89 pana in prezent --- cred ca nu ai capacitatea saintelegi si nu ai inteles nimic !!
poza de profil
au aparut si nostalgicii Ia zi, nea Gogule, ti-e dor dupa cozile la carne si painea pe cartela, eh? Ti-e dor ca tu probabil faci parte dintre aia care nu trebuiau sa stea la coada, aveau de toate de la partid.
poza de profil
pentru acelasi prost se vede ca nu ai ineles nimic ! pentru ca nu sti ce sa raspunzi , jignesti sau debitezi aberatii -- imi este scarba sa iti mai raspund

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri