Un startup german de realitate augmentata a ajuns sa fie cumparat de Apple intr-un mod discret
Imagine principala
Metaio, o companie germana care dezvolta software pentru realitate augmentata, a fost cumparata in mod discret de Apple, anuntul nefiind facut public de vreuna dintre parti, ci de presa, pornind de la documente financiare germane. Metaio a dezvoltat aplicatii pentru showroom-uri virtuale, pentru cataloage de produse si a creat aplicatii prin care poti "calatori" in timp privind prin ecranul smartphone-ului. Acum, marea intrebare este la ce va folosi Apple tehnologia gemanilor.
Metaio s-a dezvoltat dintr-un proiect Volkswagen din 2003 si a lansat mai multe aplicatii de AR (augmented reality), aplicatii prin care sunt suprapuse diverse nformatii si simboluri grafice peste realitatea din jurul nostru privita prin ecranul unui smartphone sau al unei tablete.
Metaio a creat pentru Ferrari o aplicatie prin care poti vedea diversele configuratii ale masinii indreptand tableta spre modelul din showroom si selectand schimbarea dorita. Tot acest startup a creat si o aplicatie prin care poti vedea cum arata Berlinul pe vremea Zidului, indreptand terminalul spre diverse locuri din capitala germana.
Compania - cu sediul la Munchen - a devenit cunoscuta dar nu a devenit mare, insa drumul ei s-a schimbat definitiv cu putin timp in urma, fiindca a fost preluata de Apple. Insa anuntul nu a fost facut de vreuna dintre parti, ci a fost aflat de presa din documente comerciale citate si de TechCrunch care arata ca transferul de actiuni intre companii s-a petrecut pe 21 sau 22 mai.
Mai mult, neobisnuit este faptul ca in luna mai Metaio si-a suspendat si contul de Twitter si a anuntat ca nu mai este in cautarea de noi clienti si ca inceteaza achizitiile. In plus, compania s-a retras si de la o conferinta din San Francisco.
Insa marea intrebare este: ce face Apple cu tehnologia Metaio, iar unul dintre scenarii are legatura cu o achizitie din 2013 cand Apple a cumparat pentru 345 milioane dolari compania PrimeSense din Israel, cunoscuta pentru dezvoltarea primei variante Microsoft Kinect. PrimeSense produce software care permite senzorilor sa "vada" in 3D, iar achizitia Metaio poate fi vazuta ca o completare a acestei prime preluari.
Cele doua achizitii demonstreaza ca Apple are ambitii uriase pentru realitatea augmentata fiindca tehnologia PrimeSense permite adaugarea unor harti 3D in care sa fie perceputa "adancimea" imaginii, iar aceste harti pot fi acum combinate cu tehnologia de realitate augmentata dezvoltata de Metaio si folosita in showroom-uri Ferrari si Audi sau pentru catalogul virtual Ikea.
Practic, Apple a cumparat doua mici companii promitatoare, va combina tehnologiile create de ele si le va putea integra in produse care sa fie folosite de mute milioane de oameni. Un exemplu ar fi ca tehnologia sa fie integrata in hartile Apple, astfel incat sa poti afla rapid preturile din meniul unui restaurant, doar indreptand camera telefonului spre intrare.
Startup-ul creat la Munchen pentru un proiect Volkswagen a ajuns departe, iar produsele sale au mari sanse sa fie folosite de zeci de milioane de oameni, Apple fiind o companie care face putine achizitii si doar cand considera ca tehnologia companiei preluata este utila.