CZ

Trei spanioli strang bani pe internet sa revolutioneze energia eoliana

Imagine principala
VIDEO Trei spanioli strang bani pe internet sa revolutioneze energia eoliana
​O mica firma spaniola deschisa in anul 2013 strange bani prin crowdfunding pentru a dezvolta un sistem care isi propune sa schimbe total conceptul de energie eoliana: generatoarele fara pale.

Spaniolii David Yanez, Raul Martin si David Suriol au demarat in 2012  cercetarile pentru noul sistem inovator de energie eoliana, cu ajutorul unui grant obtinut de la Fundatia Repsol, a companiei energetice omonime din Spania. 

Acum strang bani pe internet, printr-un sistem de crowdfunding pe site-ul firmei lor deschise in anul 2013, Vortex Bladeless. Prin metoda crowdfundingului, startupurile inovatoare strang bani de la investitori "de ocazie", care pot astfel sa devina actionari in companiile pe care le ajuta sa porneasca la drum.





Potrvit The Verge, spaniolii vor sa inlocuiasca actualele elice eoliene de pe campuri cu stalpi fara pale. Stalpii - inalti de 12-13 metri - in bataia vantului, se misca inainte si inapoi, producand energie electrica.

Cei de la Vortex Bladeless spun ca prin absenta elicelor, se reduce substantial zgomotul, iar costurile de productie si intretinere scad.

Pe langa aspectul economic, sunt si avantaje de ordin ecologic, pentru ca vechile turbine eoliene cu pale afecteaza animalele si mai ales pasarile. In SUA au existat acuzatii si din partea unor apicultori, care se plangeau ca zumzetul continuu produs de generatoarele cu pale deranjeaza albinele, fapt care duce la perturbarea procesului de polenizare cu efecte negative asupra plantelor.

In schimb, generatoarele eoliene fara elice produc cu 30% mai putin curent electric decat turbinele cu pale, insa spaniolii spun ca acest neajuns poate fi compensat prin faptul ca stalipii produsi de ei pot fi amplasati in numar mai mare dact turbinele actuale.
Parallax

Vizualizari
155
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Foarte interesant! Desigur o sa aiba mare concurenta din partea marilor producatori de turbine eoliene, sa vedem daca vor avea succes sau vor fi calcati in picioare de marile firme.
poza de profil
Un pas Costurile cu noul tip de material ar putea depasi cu mult costurile actualei tehnologii eoliene. Structura trebuie sa fie de o fiabilitate aproape perfecta : elasticitate, durabilitate,, rezistenta la indoire, la torsiune... la alte actiuni mecanice sau chimice datorate mediului .. etc (dinamica complet aleatoare). Poate fi o etapa intermediara catre o tehnologie de producere combinata de energie. In definitiv, suntem inconjurati de milioane de microsurse de energie.De ce nu, panouri solare vibrand in bataia vantului ?
poza de profil
dfssdf Pai cel mai bine sa nu mai facem nimic, ca nu se stie ... Poate nici n-o sa mai bata vantul ... (mai ales daca nu vor anumite companii)De facut ceva e mai greu, dar la pus frane si gasit "defectul" suntem campioni mondiali

- Ultimele știri -

 

  Ultimele știri