V. Barza, C. Zamfir

O companie romaneasca a strans 100.000 de dolari sa puna pe picioare pacientii paralizati, cu exoschelete high tech

Imagine principala
VIDEO O companie romaneasca a strans 100.000 de dolari sa puna pe picioare pacientii paralizati, cu exoschelete high tech
​Un start-up din Oradea a inceput in 2013 sa dezvolte "costume robotice" care sa ajute pacientii paralizati sa iasa din izolarea sociala. Acum, compania Axosuits face teste avansate si spune ca este la cateva luni de lansarea primului sau exoschelet care va fi de cel putin cinci ori mai ieftin decat la concurenta. "Pacientii vor putea sa se ridice si sa umble", sustine unul dintre initiatorii micutei companii, Andras Capy. El a facut recent o prezentare a proiectului sau la care a asistat si seful Ambasadei americane in Romania, Dean Thompson.

Oradeanul Andras Capy avea putin peste 30 de ani si voia sa-si ia si el un apartament, ca tot romanul, in 2013. Pana la urma, s-a mutat cu chirie, iar avansul pe care il stransese pentru locuinta l-a bagat intr-o mica firma care vrea sa faca un produs mare: exoscheletul.

Exoscheletele sunt "costume" robotice care functioneaza cu baterii, au motor si tin spatele si greutatea corpului unor pacienti paraplegici, ajutandu-i sa-si miste picioarele. Este un fel de "haina" pe care pacientul o imbraca si practic ii usureaza viata, dandu-i un grad important de mobilitate.
 


Montaj si lectura: Balázs Nitsch-Petioky

Andras Kapy si asociatul sau, Dorin Hirte, s-au apucat la inceput de 2013 sa lucreze la un proiect de exoschelet medical care sa fie acceptabil la pret. In vara lui 2014 compania Axosuits, creata de oradeni, a scos primul exoschelet functional, iar acum s-a ajuns la generatia a treia de prototip si, daca totul merge bine, spre final de 2015 vor fi acceptate primele precomenzi, iar in 2016 vor fi facute primele livrari, mai ales ca cereri exista deja.

"Noi vrem sa vindem aceste exoxchelete de cinci-zece ori mai ieftin decat companiile din SUA, Japonia, Israel sau Elvetia. Ei sunt jucatorii mari. (...) Noi il vom vinde la pretul unei masini de clasa medie", spune Andras Kapy, pentru HotNews.ro.

Pretul pare sa fie principalul avantaj competitiv al Axosuits in fata competitorilor din strainatate. De pilda, Ekso Bionics, o companie din SUA, promite exoschelete la 100.000 de dolari. Alte produse similare are si Vanderbilt. Americano-israelienii de la ReWalk au omologat inca din 2011 un exoschelet de 70.000 de dolari. In general, preturile variaza intre 140.000 de dolari si 70.000 de dolari.
 


Andras Kapy, la conferinta RICAP la care a asistat si seful Minisiunii Diplomatice a SUA in Romania, Dean Thompson

La proiectul de la Oradea lucreaza doar trei oameni si in curand se va mai adauga o persoana. Nu sunt prea putini? "Din pacate personalul calificat este greu de gasit, iar costurile sunt ridicate. Acum tinem costurile sub control intr-un mod foarte conservator. Nu merge ideea cu startup-ul care primeste bani si ii cheltuie. La noi banii trebuie sa tina un timp, pana intram pe o noua runda de finantare", spune Andras Kapy.

Seful Axosuits subliniaza ca exista interes ferm din Romania, Ungaria, Austria si SUA pentru costumele robotice, din Romania existand interes chiar si din partea sectorului de stat. In Romania exista foarte putine exoschelete in spitale, in timp ce numarul pacientilor cu dizabilitati este mare, astfel ca nevoie exista. Preturile de cateva ori mai mici decat al produselor similare de pe piata ar putea face din Axosuit o sansa pentru pacientii romani.
 





"Imagineaza-ti Iron Man-ul. Acum scoate placile... Asta construim noi pentru clientii nostri" - isi descrie Axosuits produsul pe site


In urmatoarele sase luni Kapy spera sa obtina o finantare, poate chiar din SUA, ceea ce ii va permite proiectului sa se extinda. De altfel, Andras Kapy a tinut recent o prezentare a proiectului lor, la o conferinta RICAP dedicata inovarii, la care seful Ambasadei SUA la Bucuresti, Dean Thompson, l-a ascultat cu atentie pe inginerul oradean.

“Ne-am apucat de acest proiect din pasiune pentru tehnologia cool. Dar dupa ce am vizitat Centrul de reabilitare din Oradea mi-am dat seama ca poate deveni realitate. Nu sunt o persoana religioasa, dar este un capitol in Evanghelia dupa Matei, referitor la Dumnezeul cel Milostiv  si la datoria de a-i vindeca pe blonavi. Atunci am inteles ca nu e vorba numai de un hobby, ci ca este ceva real”, a spus Andras Kapy la o conferinta RICAP Innovation, in Bucuresti.
Ce vor putea pacientii sa faca imbracand exoscheletul lui Kapy si Hinte? "Sa se ridice si sa mearga", sustine Kapy.

Acum proiectul este in faza testelor clinice si in iunie-iulie vor debuta procedurile de certificare, acestea fiind extrem de complexe, mai ales ca aceste costume robotice trebuie sa functioneze in siguranta in orice conditii.






Doi pacienti care poarta exoschelete produse de compania americano-israeliana REWALK, incadrati de premierul israelian, Benjamin Netanyahu, si presedintele american, Barack Obama. Atat in Israel cat si in SUA societatea pune mare pret pe exoschelete ca mijloace de a imbunatati viata veteranilor din armatele israeliana si americana. (Foto: Argo Medical Technology, via Rewalk.com)

In tarile cele mai avansate in utilizarea exoscheletelor investitiile au venit si din partea guvernelor sau a armatei si s-au desfasurat programe de cercetare in universitati de prestigiu, bugetele fiind importante si permitand dezvoltarea unor costume performante, dezavantajul fiind pretul extrem de mare. Axosuits obtine finantare doar din surse private si are la dispozitie resurse financiare mult mai mici cu care, insa, isi propune sa creeze exoschelete de cateva ori mai ieftine decat modelele din tarile foarte dezvoltate.

Cei doi creatori ai Axosuits, Andras Kapy (33 ani) si Dorin Hirte (34 ani), au de partea lor competentele profesionale – au absolvit Universitatea in Oradea si au experienta vasta in calculatoare si inginerie electronica.
Kapy a urmat cursul MVP Academy in 2014, iar cei de la Axosuits au fost marii castigatori ai sectiunii Startup Spotlight 2014 la evenimentul How To Web desfasurat in toamna lui 2014.

Exoscheletul la care oradenii de la Axosuits lucreaza are o baterie cu autonomie de sase ore, va putea fi utilizat de pacienti intre 1,50 si 2,10 metri inaltime si cu greutatea maxima de 125 kg, o serie de lucruri fiind insa ajustabile. Aceste proteze sunt gandite doar pentru pacientii paraplegici, pentru veteranii de razboi si pentru cei care sufera de atrofierea muschilor.

Analiza SWOT -Axosuits:
  • Puncte forte: Afacerea este bazata pe inovatie si tehnologie, ceea ce inseamna valoare adaugata mare. Capacitate si disponibilitate de deschidere catre investitori si atragere de capitaluri in business. Networking utilizat bine. Pregatirea profesionala de specialitate a antreprenorilor, care sunt si inovatori. Pretul cazut al produsului in comparatie cu cele ale concurentei (cel putin delarativ).
  • Puncte slabe: Firma nu are inca un produs finit si nici conceptul nu este inca inregistrat ca patent si omologat pentru desfacere pe piata. Dinamica imprevizibila a produsului. Firma se bazeaza pe un singur produs (momentan), care nici acesta nu exista.
  • Oportunitati: Exista o nevoie puternica, de necontestat pe piata pentru acest produs. Concurenta scazuta in Romania. Localizare buna - fabrica este in Uniunea Europeana, ceea ce ii confera o imagine buna in piata, are acces la piata europeana bogata. Piata UE de servicii si aparate medicale este foarte dezvoltata si incluziva, oferind acoperire unei largi paturi de populatie prin asigurari medicale generoase.
  • Amenintari: Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a Romaniei nu deconteaza exoscheletul pentru bolnavi, iar piata romaneasca este una saraca. Fondurile si facilitatile de stat sunt sarace, aproape inexistente in cercetare. Sectorul cercetarii are un nivel scazut in Romania. Forta de munca bine calificata in domeniu este greu de gasit.
Evaluare generala – Andras Kapy si Axosuits
  • Pregatire profesionala: *****
  • Idee: *****
  • Capital: **
  • Profit: *
  • Potential de crestere: ****
  • Tupeu: ****
  • Media:  3,5/ 5.

Citeste si:

Parallax

Vizualizari
617
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Mda Se cheama exoschelet si exista deja pe piata.Probabil (si) patentat in US.Oradenii trebuie sa fie foarte atenti...
poza de profil
Auzi Nu cumva americanii au patentat si computerul pe care-l folosesti?!
poza de profil
... Pentru exoschelet sunt cel putin trei patente in US:1. Exoskeleton US 20080009771 A12. Lower extremity exoskeleton US 7947004 B23. Self contained powered exoskeleton walker for a disabled user US 20110066088 A1Intrebarea ta are si ea urmatoarele doua raspunsuri:1. Memory system for a multi chip digital computerUS 3821715 A (1973,1974: Hoff, Stanley Mazor, and Federico Faggin of Intel Corporation)2. Personal computer US D268584 S (1980, 1983: Steven P. Jobs, Jerrold C. Manock, Dean A. Hovey, David M. Kelley, Apple Computer, Inc.)Mai sunt si altele, dar cred ca astea ar fi cele mai importante.Deci DA, computerul personal este o idee patentata.La fel si alte lucruri de care lumea (probabil) nu stie.Multamit?
poza de profil
noroc ca Noroc ca le-ai atras atentia. Cu siguranta ei nu s-au gandit ca pot exista patente (duh!). Sa nu mai zic de investitorii care au bagat banii...

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri