Vlad Barza

Mai multe startup-uri pregatesc business-ul viitorului: livrarea cu ajutorul dronelor

Imagine principala
VIDEO Mai multe startup-uri pregatesc business-ul viitorului: livrarea cu ajutorul dronelor
Amazon a uimit lumea in 2013 cand a anuntat ca ar vrea sa faca livrari de produse cu ajutorul dronelor, iar de atunci o multime de startup-uri si-au anuntat dorinta de a intra intr-un business fascinant, dar supus unor constrangeri legislative puternice. In SUA legea permite doar teste limitate cu dronele si in multe tari ale lumii zborurile micilor aeronave sunt interzise, insa cateva companii incearca sa convinga autoritatile ca merita sa "relaxeze" regulile.

In California s-au adunat mai multi antreprenori care spun "sus si tare" ca viitorul curieratului apartine dronelor. Va fi un sistem rapid si ieftin si are toate sansele sa fie cat se poate de sigur pentru cei de la sol. Dronele pot transporta pachete de maxim 1-2 kg pe distante de 10-20 km pentru inceput si se vor intoarce singure "la baza" dupa ce efectueaza livrarea, scrie Ars Technica.

Regulile de testare sunt foarte stricte in SUA, tara cu cele mai multe startup-uri dornice sa investeasca in drone. Ele pot fi testate doar in anumite zone, pot zbura la maxim 140 metri inaltime si cel care controleaza drona nu are voie sa o "piarda din ochi", astfel ca sunt excluse zborurile de cativa kilometri. Cel care controleaza drona trebuie sa aiba licenta de pilot si nu se pune problema pentru moment ca dronei sa i se permita un grad de autonomie pentru a parcurge fara interventie umana distanta intre doua puncte.




Situatia este paradoxala: exista companii care vor sa lanseze servicii de curierat prin drone, insa aceste servicii sunt ilegale in SUA, pana la schimbarea regulamentelor. Startup-urile care au in planul de afaceri astfel de servicii spun ca dronele vor avea un grad sporit de autonomie, fiind suficient ca pe o aplicatie de smartphone  sa fie trecuta adresa de livrare, de restul urmand sa "se ocupe" drona.

Una dintre companiile care stau cel mai bine se numeste  Matternet si a livrat medicamente cu ajutorul dronelor in zone din tari sarace precum Bhutan si Papua Noua Guinee. Andreas Raptopoulos, unul dintre co-fondatori, spune ca dronele sale pot duce pachete de maxim 1 kg la distanta de 10 km si totul ar dura un sfert de ora.

Raptopoulos are in gand un model de business interesant: va inchiria dronele cu patru rotoare companiilor care au nevoie sa faca foarte des livrari pe distante extrem de scurte. Abonamentul lunar ar fi cam de 1.000 de dolari si ar include si platforma software pe care functioneaza programul simplificat de control al dronei de pe smartphone. Automat ar fi ocolite aeroporturile, scolile, bazele militare si alte obiective, iar dronele ar urma sa aiba un grad mare de autonomie si s-ar duce practic singure din punctul A in punctul B,  printr-o simpla comanda.

Planurile sunt ca pe viitor dronele sa se opreasca la puncte speciale unde sa-si schimbe automat bateriile pentru a-si mari autonomia de zbor si scopul este ca tehnologia sa fie atat de bine pusa la punct,  incat sa nu mai fie nevoie de operatori umani nici cand drona ia incarcatura, nici cand o livreaza.

Pana la lansarea acestor business-uri mai e insa, iar companiile care testeaza solutiile au ales sa faca incercari in afara SUA fiindca unele state au reguli ceva mai "relaxate". De exemplu, Elvetia permite anumite teste, insa cerinta este ca orice drona sa aiba o parasuta atasata care sa-i franeze caderea in caz ca apar probleme grave. 

Dronele vor avansa mult in urmatorii ani si devin tot mai ieftine, insa reusesc sa supere tot mai multa lume cand apar in locuri publice. Oamenii se tem de ele, insa in patru-cinci ani regulile se vor schimba si gradul de acceptare are toate sansele sa creasca.
Parallax

Vizualizari
64
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Curios procesul de livrare Faci comanda, primesti o estimare de livrare de 20 minute in mijlocul strazii din fata casei? Filmeaza drona cine ia produsul pentru eventuale probleme de mai tarziu? Semnezi ceva dronei la primire?
poza de profil
Diversitatea legislației cu privire la drone demonstrează un singur lucru: legislatorii nu au habar ce legiferează. Dar legiferează ... ca să fie.Licența de pilot necesară pentru drone pare să fie soluția universală și prin alte țări, însă ceea ce nu prea par să înțeleagă legislatorii este faptul că există mai multe categorii de aparate de zbor, cu mai multe categorii de licențe, iar unele chiar fără licență.Asta fiind, în mod evident, una dntre problemele democrației: legislatorii sunt foarte dornici să-și exercite prerogativele de a legifera, chiar dacă nu înțeleg nimic din domeniul pe care vor să-l reglementeze.
poza de profil
LEGISLATIE Legislatia nu va permite NICIODATA ca aceste aparate sa circule printre strazi facand livrari. Astfel s-ar putea transporta orice (droguri, arme, bombe) fara ca nimeni sa le poata opri / verifica. Pe guvernul din Japonia a fost gasita o drona cu nisip radioactiv acum o saptamana.
poza de profil
Absolut corect Foarte corecta afirmatia. Pe de alta parte exact faptul ca nu inteleg imi asigura mie painea. Sunt martor expert la tribunal in Praga.
poza de profil
ei da dar la noi e si mai si: dupa ce ca le platim salariile, diurnele, biletele de avion, benzina, masina, hotelul etc. legiuitorii nu fac publice gratuit legile ci le vand contra-cost :))
poza de profil
... daca va exista cerere pentru ele (si presimt ca asa va fi) nici o legislatie nu le putea opri. Deocamdata cel mai mare handicap al lor este autonomia redusa dar cred ca viitorii 10 ani vor aduce micro-pile de combustie si baterii de ultracapacitoare capabile sa le duca autonomia de la cateva zeci de minute/km la cateva ore/zeci de km. In paralel puterea lor de procesare si AI-ul vor creste exponential. Si atunci sa te tii. Oricum sunt mult prea atractive si pt. "military" (razboiul din UA e si un razboi al microdronelor cu ajutorul carora artileria reactiva a facut prapad de ambele parti). la fel si pt. fortele de ordine sau cele de interventie la dezastre. Nu cred ca se va abtine nimeni sa le foloseasca. Intrebarile gen "cine va semna de primire" sunt ridicole, chiar si pe dronele de azi se poate implementa tehnologie de scanare a irisului deci....muhaha :)) Eu inca-s fericit ca pe langa tehnologia aia de scanare a irisului inca nu pot cara un pistol...inca...oricum "Minority Report" scrie pe noi.
poza de profil
Interesant Mi-am notat. :)
poza de profil
Sa dea Domnul Si acum 10 ani se zicea ca peste 10 ani bateriile vor fi ultraperformante. Si nu sunt. Ce-i drept: capacitatea a crescut dar si consumul a crescut.
poza de profil
nu se vand suficiente in razboaie si incearca si ei cumva niste idei traznite, poate s-or da ca painea calda.fara doar si poate ca intr un viitor, anumite marfuri vor fi schimbate asa, dar nu cu persoanele fizice.
poza de profil
Da' cu bacsisu' cum ramane? Imi da bon fiscal? lol

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri