CZ

Propunere: 36 milioane RON de la stat pentru oieri, la comercializarea lanii

Imagine principala
Propunere: 36 milioane RON de la stat pentru oieri, la comercializarea lanii
Crescatorii de oi vor putea primi fonduri de pana la 15.000 de euro fiecare, pe o perioada de 3 ani, ca subventii la comercializarea lanii, printr-o schema de ajutor de minimis in valoare de 36 milioane lei (circa 8 milioane euro) de la bugetul de stat, potrivit unei propuneri de hotarare de guvern lansate miercuri de Ministerul Agriculturii.

Ajutoarele de minimis ar urma sa ajunga la ciobani incepand din anul 2018.

"Valoarea sprijinului financiar reprezentând ajutor de minimis care se acordă beneficiarilor este de 1leu/kg lână comercializată. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unei întreprinderi/ întreprinderi unice nu poate depăşi suma de 15.000 euro pe durata a 3 exerciţii financiare, în cursul exerciţiului financiar actual şi în cele două exerciţii financiare precedente" - prevede proiectul.

Shema de ajutor de minimis ar urma sa aiba resurse financiare de 36 de milioane de lei (circa 8 milioane euro) de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate cu această destinaţie Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2018.

Cine va putea lua banii de la stat:

Schema de ajutor de minimis se acordă crescătorilor de animale care îşi desfăşoară activitatea în domeniul creșterii ovinelor:

  • a) crescători de ovine, persoane fizice care deţin atestat de producător emis în baza Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, cu modificările și completările ulterioare, valabil până la data plăţii ajutorului de minimis;
  • b) crescători de ovine, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificările şi completările ulterioare;
  • c) crescători de ovine, persoane juridice.

Pentru a fi putea lua ajutorul de minimis pentru comercializarea lânii, beneficiarii vor trebui să îndeplinească cumulativ următoarele criterii de eligibilitate:

  • a) să dețină o exploataţie înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor, astfel cum e prevăzut în Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare;
  • b) să facă dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului către un centru de colectare a lânii sau o unitate de procesare a lânii.

Descarca de AICI proiectul de HG privind ajutoarele de minimis pentru comercializarea lanii

Parallax

Vizualizari
212
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri