Raluca Abrihan

Trei proiecte jurnalistice din Romania, finantate cu 850.000 euro de Google prin Digital News Initiative

Imagine principala
Trei proiecte jurnalistice din Romania, finantate cu 850.000 euro de Google prin Digital News Initiative
​124 de proiecte din 25 de tari europene vor primi finantare in valoare de 24 milioane de euro prin fondul de inovare al Digital News Initiative, infiintat de Google. Compania acorda in total finantari in valoare de 150 milioane de euro, timp de trei ani.

Google a anuntat proiectele selectate in a doua runda de finantare a proiectului Digital News Initiative.In aceasta runda secunda, accentul a fost pus pe proiecte colaborative, dincolo de criteriile de baza: impactul proiectului, inovatie si fezabiitate. Proiectele care s-au remarcat au mizat pe colaborarea dintre editori, antreprenori, dezvoltatori si cadre universitare. Au fost depuse peste 800 de proiecte, iar dintre cele 124 finantate, 43 au la baza colaborarea si parteneriatele, potrivit datelo transmise de Google.

Din Romania au primit finantare trei proiecte, in valoare totala de 850.000 euro. Acestea sunt:

Rise Project - Corruption Pattern Reporting/ CPR: finantare de 50.000 euro. Rise Project va folosi CPR pentru a identifica tiparele locale de coruptie, le va transforma in algoritmi de cautare, astfel incat sa poata fi reutilizate pentru identificarea a noi cazuri de coruptie, in alte locuri.

Centrul pentru Jurnalism Independent de Investigatie (CRJI) - Liquid investigations: finantarea de 400.000 euro pentru a dezvolta si testa un set de instrumente digitale open source, care sa faciliteze colaborarile in zona de investigatie. Cand proiectul va fi finalizat, aceste instrumente vor permite analiza non-ierarhica de date, distribuirea, schimbul de informatii si adnotarea reciproca, oferind membrilor retelei control granular si distribuit asupra datelor gestionate. Scopul este sa furnizeze jurnalistilor de investigatie un mediu sigur si integrat, care sa permita distribuirea si colaborarea fluida pe proiecte jurnalistice.

Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project) - O platforma „la cheie” pentru echipele de investigatie. Proiectul finantat cu 400.000 euro va crea o platforma de documentare gandita ca o solutie „la cheie” care sa accelereze si sa simplifice munca reporterilor de investigatie si sa diminueze costurile. Platforma se adreseaza redactiilor mici sau echipelor de investigatie reduse din cadrul unor publicatii mari. Aceasta va fi disponibila atat ca serviciu pentru organizatiile media cu resurse limitate sau ca solutie completa de documentare, care poate fi scalata.

Fondul de inovare al Digital News Initiative s-a lansat in octombrie 2015, cand s-au depus primele proiecte in runda intiala de finantare. De atunci, echipele DNI au avut oportunitatea sa discute cu mii de redactii din Europa, persoane, edituri, start-up-uri sau cadre universitare si sa descopere volumul imens de cercetare si dezvoltare din zona jurnalismului. Cu finantarea anuntata acum, fondul de inovare al Digital News Initiative ajunge la 51 milioane de euro distribuite.

Detalii complete despre proiectele catigatoare din cea de a doua runda de finantare a Digital News Initiative pot fi gasite aici: https://digitalnewsinitiative.com/fund. Fondul de inovare este unul dintre proiectele derulare de Digital News Initiative, alaturi de cercetare/training si dezvoltare de produs, cum ar fi Accelerated Mobile Pages si YouTube Player for Publishers. Digital News Initiative numara peste 180 de membri din industria media europeana.
Parallax

Vizualizari
144
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri