CZ

Romanii au la dispozitie peste 500 de milioane de euro pentru afaceri si alte proiecte, din partea Norvegiei, Islandei si Liechtensteinului. Alocare in crestere pentru Romania

Imagine principala
Romanii au la dispozitie peste 500 de milioane de euro pentru afaceri si alte proiecte, din partea Norvegiei, Islandei si Liechtensteinului. Alocare in crestere pentru Romania
Oamenii de afaceri, organizatiile non-gvernamentale si alte tipuri de beneficiari din Romania vor putea obtine fonduri nerambursabile in valoare totala de 502,5 milioane euro, puse la dispozitie de guverele din Norvegia, Islanda si Liechtenstein, pentru urmatorii ani, a informat, joi, Ministerul Fondurilor Europene de la Bucuresti, institutia romaneasca responsabila cu gestionarea din partea Romaniei a acestor fonduri.  

Alocarea e este 500 milioane de euro este aferenta perioadei de programare 2014-2021, fiind in crestere substantiala fata de precendenta peroada de programare, 2009-2014, cand Romania a primit un sprijin de 3016 milioane euro din partea celor 3 tari partenere ale Uniunii Europene. Banii din noua perioada de programare vor putea fi absorbiti de solicitantii din Romania pana in anul 2024.

Un secretar de stat in cadrul Ministerului norvegian al Afacerilor Externe, Elsbeth Tronstad, a venit la Bucuresti si a semnat, joi, impruna cu ministrul roman al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, Memorandumurile de Intelegere prin care Romania beneficiaza de 502,5 milioane euro fonduri externe nerambursabile prin Granturile SEE si Norvegiene 2014-2021.

Cele doua acorduri incheiate joi prevad atat cadrul institutional de gestionare, cat si programele stabilite, cu obiectivele principale, alocarea financiara, domeniile speciale de interes.

In acord cu prioritatile Romaniei si ale statelor donatoare, Granturile SEE si Norvegiene 2014-2021 vor viza domenii precum:

 • dezvoltare locala si combaterea saraciei,
 • imbunatatirea situatiei romilor,
 • sanatate publica,
 • inovare,
 • mediu de afaceri si IMM-uri,
 • sectorul ONG,
 • cercetare si educatie,
 • eficienta energetica,
 • energie regenerabila si mediu,
 • patrimoniu si schimb cultural,
 • justitie, servicii corectionale si afaceri interne.

"Este important pentru Guvernul nostru ca Granturile SEE si Norvegiene sa fie utilizate in scopul intaririi eforturilor si a cooperarii pentru dezvoltare economica si progres in Europa. Acest acord, semnat cu Romania astazi, va constitui cadrul necesar acestei colaborari", a transmis, la randul sau, intr-un comunicat, Elisabeth Vik Aspaker, ministrul norvegian pentru SEE si Afaceri Europene.

"Datorita eforturilor Guvernului Romaniei si ale partenerilor nostri din Norvegia, Islanda si Liechtenstein, am reusit incheierea acestor acorduri intr-un timp scurt, fapt ce va permite o perioada mai extinsa pentru pregatirea si implementarea proiectelor", a declarat si ministrul roman, Cristian Ghinea.

Granturile SEE si Norvegiene reprezinta contributia Islandei, Principatului Liechtenstein si Regatului Norvegiei la reducerea disparitatilor economice si sociale in Spatiul Economic European si consolidarea relatiilor bilaterale intre statele beneficiare si cele donatoare.

In cadrul perioadei de programare 2009-2014, Romania beneficiaza, pana in 2017, de o alocare de 306 milioane euro, ce sprijina proiecte in domenii precum sanatatea publica, copii si tineri in situatii de risc, patrimoniu cultural, cercetare si burse, sectorul ONG, reducerea saraciei, justitie si afaceri interne, protectia mediului, etc., cu o rata a absorbtiei de 68%, la 1 august 2016. Incepand cu 13 octombrie 2016, in Romania se va implementa cadrul financiar 2014-2021 al acestor fonduri, cu o alocare totala de 502,5 milioane euro.

Informatii suplimentare pot fi gasite pe paginile www.eeagrants.ro, www.eeagrants.org si www.fonduri-ue.ro.
Parallax

Vizualizari
216
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri