CZ

Cate IMM-uri si start-upuri din Romania au fost ajutate cu banii europeni de coeziune. Situatia generala in 2 grafice si 1 tabel

Imagine principala
Cate IMM-uri si start-upuri din Romania au fost ajutate cu banii europeni de coeziune. Situatia generala in 2 grafice si 1 tabel
O parte relativ mica din fondurile sructurale si de coeziune alocate Romaniei s-au dus la sustinerea mediului de afaceri si cu atat mai putine la firmele mici si mijlocii (IMM), in perioada de programare 2007-2013, considera Comisia Europeana, intr-un raport emis vineri. Datele mai arata ca Romania s-a bazat putin pe fondurile din Politica de coeziune a UE pentru invetitiile de capital guvernamentale in general, comparativ cu alte state foste comuniste.

Conform raportului, in vechea perioada de programare, in politica de coeziune a UE,  Romania a primit 15,5 miliarde de euro de la Comisia Europeana, la care se adauga finantare nationala publica de 3,3 miliarde de euro.







"O pondere relativ mica de finantare a mers pentru a sprijini firmele si inovatia. Mai precis, 9% din bugetul total a mers catre sprijinirea generala a afacerilor si mai putin de 4% a ajuns la sprijinirea IMM-urilor. Investitiile in cercetare si dezvolare tehnologica s-au ridicat la doar 3% din finantarea totala. Evaluarea a constatat ca a existat o mare disparitate la investitii in cercetare si dezvoltare in intreaga tara. In special, cheltuielile pentru cercetare si dezvoltare au crescut cu 91% in regiunea Nord-Vest, in timp ce au scazut cu 64% in Vest si cu 97% in Est", se arata in raportul CE.

Potivit datelor, din acesti bani europeni s-au finantat proiecte pentru 2.898 de intreprineri mici si mijlocii si 101 start-upuri.

De asemenea, 6% din alocarea pentru intreprinderi a mers la instrumete financiare, reprezentand 129 milioane de euro. Din acesti bani, 78% au ajuns efectiv la beneficiarii finali, firmele.

In total, in urma investitiilor cu banii europeni din politica de coeziune, in Romania au fost create 35.000 de locuri de munca, dintre care 13.228 de joburi in IMM-uri.

Pe partea de infrastructura, prin politica de coeziune a UE, Romania a construit 368 km de drumuri noi si a reparat 1.893 km de drumuri existente.







Romania nu s-a prea bazat pe banii europeni

Conform datelor din raportul Comisiei Europene, fondurile de coeziune au reprezentat un sfert din investitiile de capital totale facute de Guvern in perioada 2007-2013, insa ponderea banilor europeni in totalul investitiilor statului este relativ mica daca o comparam cu situatia din alte tari foste comuniste din Uniunea Europeana, principalele beneficiare ale Politicii de coeziune.







De exemplu, in Ungaria, fondurile de coeziune au reprezentat 57,1% din investitiile guvernamentale, in Lituania si in Slovacia 52,1%, in Polonia 40,9%, iar in Bulgaria 38,7%.

Descarca de AICI raportul Comisiei Europene privind impactul Politicii de coeziune asupra Romaniei
Parallax

Vizualizari
88
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri