Criza financiara globala din 2008 a lasat antreprenorii mult mai dependenti de finantarea proprie in timp ce noi surse de finantare antreprenoriala, cum ar fi prin crowdsourcing, castiga in popularitate. La nivel mondial, majoritatea intreprinzatorilor (95%) se bazeaza pe fondurile proprii pentru crearea unui start-up. In Romania acest procent se ridica pana la 98% dintre antreprenori. Chiar daca a scazut costul mediu al inceperii unui business, accesul la finantare ramane una dintre cele mai serioase probleme cu care se confrunta firmele din multe tari, in special intreprinderile mici si mijlocii, potrivit ultimului raport GEM (Global Entrepreneurship Monitor).
Pentru multi intreprinzatori, propriile economii, precum si contributii din partea vecinilor, familiei si prietenilor au jucat un rol important, investitiile din afara acestor cercuri au fost mai rare. "In toate regiunile, majoritatea investitorilor informali ofera fonduri membrilor familiei, in timp ce un procent substantial ofera fonduri prietenilor si vecinilor, " sustine Penny Kew, co-autor al raportului.
In Romania antreprenorii contribuie cu banii personali pentru a acoperi in medie 66% din bugetul de demarare a afacerii.
In schimb, formele traditionale de finantare au inceput sa fie suplimentate de surse noi: creditare peer-to-peer, crowdfunding, micro-finantare si cooperative comunitare. In acelasi timp, industriile, modelele de afaceri, precum si conceptul de "piata" sunt redefinite de tehnologia mobila iar globalizarea si rolul tehnologiei - inclusiv al social media - nu pot fi subestimate, mai ales in tarile mai dezvoltate.
"Antreprenorii din America de Nord sunt mult mai susceptibili de a avea acces la surse mai sofisticate de finantare antreprenoriala, cum ar fi capitalul de risc (VC) si crowdfundingul. 14% dintre antreprenorii din America de Nord se finanteaza prin crowdfunding. (...) In Romania, 5% dintre antreprenori au apelat la crowdfounding in 2015", explica Dr. Caroline Daniels, co-autor al raportului.
Afacerile se dezvolta din ce in ce mai mult la nivel mondial. "Pe masura ce constientizarea cu privire la accesul la resurse este in crestere, in toate economiile partile interesate exploreaza modalitatile de a multiplica tipurile de finantare disponibil", precizeaza aceasta.
In continuare, la nivel mondial bancile raman o sursa importanta de finantare in toate regiunile. In Romania doar 26% din intreprinzatori imprumuta de la banci si 27% beneficiaza de fondurile guvernamentale.
"Criza financiara recenta, cea mai grava din ultimii 80 de ani, a avut un efect profund asupra vietii economice precum si a peisajului antreprenorial", spun autorii Dr. Caroline Daniels, Mike Herrington si Penny Kew.
Aproape 60 de economii au participat in cadrul cercetarii anuale a Global Entrepreneurship Monitor (GEM). Raportul special 2015-2016 al Global Entrepreneurship Monitor asupra Finantarilor pentru Antreprenori a studiat modele antreprenoriale de finantare din intreaga lume.