Claudiu Zamfir

Vin finantari de pana la 1 milion de euro pentru afaceri IMM: brutarii, fabrici de bere sau de lactate, mori

Imagine principala
Vin finantari de pana la 1 milion de euro pentru afaceri IMM: brutarii, fabrici de bere sau de lactate, mori
Firmele mici si mijlocii vor putea accesa fonduri europene de pana la 1 milion de euro, intr-o schema de finantare care se va deschide, incepand de marti, 16 august 2016, destinata productiei din zona alimentara, cum ar fi brutariile, morile, fabricile de bere sau cele de lactate.

Fonduri europene si nationale de peste 45 de milioane de euro vor fi puse la bataie in noi submasuri din cadrul Programului National pentru Dezvolare Rurala, intr-un apel de proiecte care va fi deschis in perioada 16 august - 30 decembrie 2016.

Aplicatiile se vor putea face on-line, pe site-ul Agentiei pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR).

Banii vor fi disponibili pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM), dar si pentru firme mari, in cadrul umatoarelor linii de finantare:

  • Schema de ajutor de stat GBER si de minimis aferenta submasurii 4.2,
  • Schema de ajutor de stat GBER si de minimis aferenta submasurii 4.2a din PNDR.


Cine poate sa ia banii nerambursabili:

  • Intreprinderile definite conform legislatiei nationale in vigoare;
  • Cooperativele, grupurile de producatori constituite in baza legislatiei nationale in vigoare

Cat se poate lua, in functie de marimea firmei

Valoarea maxima a ajutorului acordat in cadrul prezentei scheme aferenta sM 4.2 nu poate depasi  plafonul maxim/ proiect dupa cum urmeaza:

  • 1.000.000 Euro/ proiect pentru IMM in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
  • 1.500.000 Euro/ proiect pentru alte intreprinderi pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
  • 2.500.000 Euro/ proiect pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat (indiferent de tipul de solicitant), precum si pentru forme asociative, in cazul proiectelor care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat.

In cazul in care beneficiarul solicita sprijin prin schema de minimis (dar nu mai mare de 200.000 Euro) pentru costuri generale proiect, plafoanele maxime pe proiect prevazute anterior se reduc cu o valoare echivalenta unei intensitati de pana la 10% din insumarea cheltuielilor eligibile din bugetul GBER, respectiv cu max.  10% din (1.2+1.3+cap.2+cap.4) pentru proiectele care prevad constructii ¬ montaj, respectiv cu max. 5% din (1.2+1.3+cap.2+cap.4) pentru proiectele care prevad investitii in achizitii simple (fara constructii ¬ montaj).

De asemenea, la Sumbasura 4.2a, care se refera la procesarea produselor pomicole (fructe), inclusiv pentru bauturi alcoolice, se ofera sume ceva mai mici, otrivit urmatoarelor plafoane:


  • Intreprinderi micro si mici (inclusiv forme asociative):    

 - 600.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
 - 900.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat.

  • Intreprinderi mijlocii (inclusiv forme asociative):    

 - 800.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
 - 1.100.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat*.

  • Intreprinderi mari (inclusiv forme asociative):    

 - 1.000.000 euro pentru proiectele care nu presupun investitii care conduc la un lant alimentar integrat;
 - 1.500.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat.

Producerea de bauturi alcoolice. Investitiile legate de producerea de bauturi alcoolice din produse agricole vor fi sprijinite doar in cazurile microintreprinderilor si formelor asociative (grupuri de producatori si cooperative), iar sprijinul va fi limitat astfel:

 - 200.000 de euro pentru microintreprinderi;

 - 300.000 de euro pentru formele asociative (grupuri de producatori si cooperative).


Cat trebuie sa aduca antreprenorul de acasa

Mare atentie la judetul in care este afacerea si la tipul de firma, pentru ca de ele depinde intensitatea sprijinului nerambursabil. Acesta este intre 10% si 50%. Astfel, la o intensitate de 50% si un ajutor nerambursabil de 1 milion de euro, inseamna ca antreoreorl trebuie sa puna de la el inca 1 milion de euro in proiect. In acest caz, valoarea proiectuli trebuie sa fie de 1 milion de euro.

Deja la 40% intensitate, lucrurie se schimba semnificativ.  Daca iei fonduri nerambursabie de 1 milion de euro, inseamna ca trebuie sa faci un proiect de 2,5 milioane de euro, iar tu sa vii cu restul de 1,5 milioane euro in investitie.

Resurse utile:

Parallax

Vizualizari
1542
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri