Claudiu Zamfir

Interviu. 26.000 Euro pentru firme noi, 10.000 Euro pentru debutantii in afaceri. Vechea problema a noilor antreprenori si solutia Guvernului in 2016





Claudiu Vrinceanu


Foto: StartupCafe.ro





Romanii care vor sa isi deschida mici afaceri, de la pensiuni turistice pana la service-uri auto si firme de soft, vor putea sa ia si anul acesta ajutoare de stat nerambursabile, insa de data aceasta vor putea apela la o solutie pentru acoperirea contributiei proprii la business si a cheltuielilor anticipate: imprumuturi pentru IMM si credite-punte de la o banca partenera. Explicatiile au fost oferite de secretarul de stat pentru mediul de afaceri,  IMM si turism din Ministerul Economiei, Claudiu Vrinceanu, intr-un interviu video acordat StartupCafe.ro.

Oficialul guvernamental a venit cu informatii despre programele Start si SRL-Debutant 2016, prin care se ofera pana la 26.000 Euro de la stat pentru start-upuri, respectiv pana la 10.000 Euro pentru romanii care debuteaza in afaceri. Ambele programe vor fi deschise pe 16 august, ora 10.00, printr-o aplicatie electronica ce se va activa atunci pe site-ul Directiei Politici Antreprenoriale din subordinea ministerului.

Explicatii suplimentare au atins:

  • Programele IMM in Mediul Rural, Microindustrializare, Femeia Antreprenor, Comert 2016.
  • Hubul Guvernului, GovITHub.




Filmare si editare video: Balazs Nitsch-Petioky / Video realizat cu echipament Nikon

StartupCafe.ro:
Programul SRL-D 2016 - cei 10.000 de euro pentru antreprenori debutanti. Aveti alocat un buget de 22,7 milioane lei. Cand incepe programul?

Claudiu Vrinceanu: M-a bucurat foarte mult interesul cititorilor StartupCafe.ro si Hotnews.ro. Foarte multe intrebari punctuale, luam si feedback de la utilizatorii dvs. Programul SRL-D va fi deschis publicului larg pe 16 august 2016, imediat dupa week-endul prelungit cu ocazia zilei de 15 August, la ora 10.00 se va deschide aplicatia pentru unul dintre cele mai asteptate programe nationale, din cele zece, Programul SRL-D.

Procedura oficiala care a aparut in Monitorul Oficial este publica din 25 iulie. Pe site este inca din data de 25 iulie si practic procedura este cunoscuta publicului larg. In ultimele luni a fost pusa in dezbatere publica, am luat feedback de la mediul de afaceri.

StartupCafe.ro: Ce ofera Programul SRL-D, in afara de cei 10.000 de euro, anul acesta?

Claudiu Vrinceanu: Sunt cei 10.000 de Euro nerambursabili. Cei care isi fac o firma tip SRL-D beneficiaza si de anumite scutiri de la plata contributiilor la asigurarile sociale pentru cel mult 10 angajati. Practic, antreprenorii debutanti sunt scutiti si de la plata taxelor de inmatriculare la Registul Comertului. Insa evident miza cea mare este ajutorul nerambursabil de 10.000 de euro.

StartupCafe.ro: Cum functioneaza acea componenta de credit si care este banca partenera cu care veti lucra sau cand o veti desemna?

Claudiu Vrinceanu: Desemnarea bancii partenere este un proces care va dura cateva saptamani, in perioada urmatoare. Anuntam in exclusivitate la StartupCafe data lansarii pentru programul SRL-D, urmeaza sa punem public procedurile pentru banci. Vom alege banca partenera care ofera cele mai bune conditii pentru antreprenorii care vor accesa acest program.

Ne intereseaza doua lucruri:

  • 1. ca aceasta banca partenera sa se implice pe partea de aport propriu (cofinantarea de 50%) in cazul in care antreprenorul nu detine acei bani. Am intalnit foarte multe reactii in piata care spun ca antreprenorii debutanti nu au disponibilitati. In opinia mea, sunt si unii care au, de la familie, de la prieteni, care reusesc sa puna deoparte acei bani. Dar sunt si altii care nu au. Deci ne intereseaza sa asigure cealalta jumatate.
  • 2. ne intereseaza sa iesim pe piata cu banca partenera si cu un credit-punte care sa finanteze intreaga suma, practic cele 20.000 de euro in total.

Acest lucru va implica si o analiza a planului de business de catre bancheri, ceea ce mi se pare un lucru formidabil, intrucat asta este si esenta antreprenoriatului. Noi dam bani de la stat, dar ar trebui ca aceste planuri de business sa treaca si prin lupa bancherului.

StartupCafe.ro: Dar totusi nu cumva este si o procedura de durata foarte mare? Un startup trece prin analiza bancii si in tot acest timp el trebuie sa se incadreze cu investitia in cele 60 de zile prevazute in program si in toate celelalte termene, ca este o suita de termene in program.

Claudiu Vrinceanu: Estimam ca analiza bancii nu va dura mai mult de o luna. Mizam pe faptul ca procesul va fi si mai scurt. Insa aceasta colaborare, conventie cu institutiile financiare ne permite sa decontam investitiile si anul urmator. Acesta este elementul de noutate pentru programul SRL-D: din editia 2016 se pot deconta investitiile si in anul 2017.

Intrebarea cu 60 de zile este pertinenta, dar tinand cont de ceea ce finanteaza acest program - echipamente, utilaje - consideram ca 60 de zile sunt suficiente.  

StartupCafe.ro: In anii trecuti, au fost exclusi din start din program cei care au avut actiuni la vreo companie, inclusiv cei care au devenit actionari prin cuponiade sau cei care au mostenit actiuni obtinute prin cuponiade sau cei care au tranzactionat la bursa. Tot asa a ramas?

Claudiu Vrinceanu: Da, a ramas tot asa. Practic, este acea ordonanta de urgenta care incurajeaza antreprenoriatul in randul debutantilor si acestea sunt conditiile standard impuse de lege. Deci este valabil si pentru programul de anul acesta.

StartupCafe.ro: Dar varsta maxima de 35 de ani a solicitantului este in continuare eliminata?

Claudiu Vrinceanu: Da, s-a eliminat acel plafon. Programul este disponibil oricarui debutant in afaceri.

StartupCafe.ro: Celalalt program important pentru antreprenorii aflati la inceput este Start 2016 - destinat startupurilor. Se acorda maximum 120.000 RON, adica vreo 26.000 euro, dintr-un buget total de 17 milioane RON.

StartupCafe.ro: Cand se deschid aplicatiile pentru Programul Start 2016?

Claudiu Vrinceanu: La fel, deschiderea va fi tot pe 16 august, ora 10.00. Procedura este pe site inca din 13 iulie, tocmai ce a aparut in Monitorul Oficial, ultimul pas inainte de lansarea propriu-zisa.

StartupCafe.ro: Acesta nu este destinat numai antreprenorilor debutanti, dar are, culmea, conditii mai avantajoase decat ale SRL-D - cofinantare 10%, de exemplu. De ce?

Claudiu Vrinceanu:
Trebuie sa ai cel mult doi ani de la infiintarea firmei. La nivel de Guvern, dorim o complementaritate intre cele doua programe, Start si SRL-D. Programul SRL-D are si alte facilitati si de aceea ar trebui ca si implicarea antreprenorului sa fie pe masura. Cred ca ar trebui, totusi, pe viitor, sa luam in considerare motivarea celor care reusesc sa puna pe masa investitii din resurse proprii.

StartupCafe.ro: La ce va referiti, cand spuneti despre motivare?

Claudiu Vrinceanu: Sa-i punctam si mai mult si sa incurajam astfel de antreprenoriat si sa nu ne concentram doar pe a da granturi 100% fara implicarea antreprenorilor. Si aici acel 10%, ca si contributie proprie pe fiecare program, este o idee buna.

StartupCafe.ro: Si aici trebuie sa vii cu toti banii de acasa. Cum poate un startup romanesc sa faca asta?

Claudiu Vrinceanu: Practic, antreprenorul trebuie sa aiba pana la 30.000 euro ca sa poata intra in program, urmand sa i se deconteze cheltuielile eligibile. Speram sa aiba resurse proprii. Dar tocmai de aceea deschidem acest Program Start si in aceasta relatie cu bancile si vom aplica aceeasi reteta de la SRL-D care speram sa atraga si mai multi aplicanti si beneficiari. Speram intr-o colaborare cu bancile, ne-am intalnit cu bancile in februarie 2016. Pana in cinci banci erau foarte interesate atunci. Nu va pot da numele acestor banci, dar vestea buna este ca in ultimii ani tot mai multe banci sunt deschise sa finanteze IMM-urile si am vazut tot mai multe banci care erau concentrate mai ales spre retail sau pe clientii foarte mari, iar acum aceste banci se uita la IMM-uri si au tot felul de produse bancare si servicii noi. Estimez ca acestea vor fi si bancile care vor fi deschise pentru un parteneriat cu Ministerul Economiei.

StartupCafe.ro: Anul trecut, Start a avut absorbtie de 85%, iar SRL-D, nici 30%. Ce faceti sa acordati tot bugetul alocat?

Claudiu Vrinceanu:
Practic aceasta posibilitate de a efectua plati si la inceputul anului urmator ne va permite sa avem un procent de absorbtie superior celui de anul trecut, acesta fiind principalul argument in favoarea unei abordari optimiste.

StartupCafe.ro:
Aceste programe destinate IMM-urilor  au inceput pe la jumatatea lunii iulie - Femeia manager, Comert, IMM in mediul rural, Microindustrializare. Ma gandesc ca este vacanta, lumea e in concediu. De ce nu ati dat drumul mai repde?

Claudiu Vrinceanu: Senzatia mea este ca interesul este mare si in aceasta perioada. Antreprenorii nu-si prea iau vacanta. La fel si consultantii care au rolul lor in sustinerea IMM-urilor si a viitorilor intreprinzatori. Am incercat sa dam drumul mai repede, dar sunt foarte multi pasi birocratici pe care a trebuit sa-i respectam. Sunt foarte multi pasi legali, care au inceput cu dezbaterea publica, Consiliul Cosultativ pentru Dezvoltarea IMM-urilor, a trebuit sa avem un punct de vedere preliminar de la Consiliul Concurentei, un punct de vedere privind complementaritatea cu surse de finantare externa, avizare din partea Comitetului interministerial pentru ajutor de stat si memorandum de guvern, avizare proceduri implementare, aprobare prin ordin de ministru a procedurilor de implementare a programelor, achizitia aplicatiei informatice, realizarea softului, publicarea in Monitorul Oficial si abia apoi lansarea.

Nu as vrea sa dau vina pe birocratie, dar acesti pasi si aceste furci caudine birocratice fac ca lansarea sa fie in a doua parte a anului, la inceputul celui de-al doilea semestru.

StartupCafe.ro: Programele deja deschise in 2016 - Femeia antreprenor, Comert, IMM in mediul rural si microindutrializare. Ce grad de accesare ati inregistrat, ati vazut un interes major?

Claudiu Vrinceanu: Interesul a fost foarte mare pentru Programul Comert. Este un program de succes, cu un grad ridicat de notorietate. La Femeia Manager, succesul a fost mare, insa numarul de beneficiare este redus. Vom vedea pe viitor ce este de facut cu acest program. Programul de Microindustrializare a fost bine primit. Este nou, incurajeaza productia fabricilor mici si medii.

StartupCafe.ro: IMM rural si Microindustrializare s-au si prelungit o saptamana. De ce a fost nevoie de prelungire? Nu au fost solicitari?

Claudiu Vrinceanu: Practic, nu am atins un numar foarte mare de inscrisi si am decis aceasta prelugire, ceea ce este legal si foarte ok. Si din mediul privat si din randul consultantilor am primit recomandari in aceasta zona. Evident, noi am luat aceasta decizie intern, alaturi de colegii din Ministerul Economiei si am prelugit perioada de inscriere.

StartupCafe.ro:
In orice caz, perceptia mea si probabil nu doar a mea este ca s-au lansat programele cam din scurt. Ati publicat oficial procedurile fara o publicitate foarte vizibila. Noi, la StartupCafe.ro, ce am mai publicat, dar in rest nu v-am prea vazut sa iesiti public in conferinta de presa sa anuntati ca in data x demareaza programul y. Interesul dvs nu este sa fie cat mai cunoscute aceste programe?

Claudiu Vrinceanu: Interesul nostru a fost sa fie cunoscute. Sunt cateva platforme media senzationale care ne-au ajutat si care si-au urmarit propriile obiective si au promovat astfel de proiecte. In opinia mea, nu cred ca ar trebui sa iesim in conferinte de presa sa promovam astfel de programe, ci ar trebui sa ne concentram pe platformele on-line, acolo unde publicul acestor programe se afla. Vedem viitori antreprenori, intreprinzatori citesc Hotnews.ro, StartupCafe.ro. De asemenea, am comunicat prin aparitii la televiziuni bine vazute si am avut publicitate constanta si ar trebui sa continuam comunicarea si pe Facebook, in social media. In toamna vom realiza doua mari targuri: un summit al antreprenoriatului si un targ al mestesugarilor in Capitala.

StartupCafe.ro: Programul Comert 2016 - cei 135.000 RON petru IMM-uri- s-a publicat in 8 iulie, s-a deschis in 12 iulie si s-a inchis in 21 iulie. Nu e cam mica perioada intre publicarea oficiala a procedurii si primirea efectiva a aplicatiilor?

Claudiu Vrinceanu: Nu doar aceasta a fost perioada de publicare a procedurilor. Potentialii nostri clienti stiu despre programe din decembrie anul trecut, cand au fost bugetate. Practic atunci ministrul Economiei a fost in Parlament si a promovat bugetul pe anul 2016. Apoi am venit in spatiul public si am lansat dezbaterea publica. Detaliile despre programe au fost cunoscute de catre principalii nostri clienti si parteneri inca din ianuarie-februarie. Cred ca antreprenorii sunt conectati si informati. Desigur, cu totii putem face progrese - noi in zona de stat, antreprenorii in informare, sa caute informatii mai bine. Acest lucru va fi posibil printr-o comunicare mai pro-activa si noi incercam sa comunicam si mai eficient cu publicul in perioada urmatoare, sa cream platforme on-line inovatoare si mai moderne fata de ceea ce avem in prezent, prin intermediul mai multor programe proprii, la Ministerul Economiei, dar si la nivelul intregului Guvern. Sunt foarte multe de facut, suntem constienti de asta.

StartupCafe.ro:
Programul IMM in mediul rural. Oficial se numeste "Programul naţional multianual pentru înfiinţarea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii în mediul rural". Dar pot sa aplice doar firmele cu cel putin trei ani vechime. De unde programul pentru infiintarea...? De ce ati pus aceasta conditie de trei ani vechime, daca programul era pentru infiintarea IMM la sate?

Claudiu Vrinceanu: O observatie foate importanta! La Guvern, noi am incercat anul acesta sa comunicam cat mai mult intre ministere. In cadrul Comitetului interministerial pentru ajutor de stat, am luat decizia sa devenim complementari programului din PNDR (submasura 6.2) care tintea acelasi tip de public si am schimbat aceasta conditie pentru a ne adresa altui tip de public. Nu am schimbat in ultimul moment, pentru ca s-a intamplat in primavara.

Ar fi fost foarte dificil sa schimbam si numele programului si ar fi intarziat lansarea acestui program din cauza birocratiei, ne-ar fi luat cateva saptamani in plus sa schimbam numele.

StartupCafe.ro: Aveti in "parohia" dvs de la Ministerul Economiei si componente ale acelui hub IT al Guvernului, GovITHUB.

Claudiu Vrinceanu: Suntem implicati. Este o echipa care coordoneaza acest proiect, la Cancelaria prim-ministrului. Noi asiguram implicare pe anumite zone de interes. Acest hub este un spatiu de co-working. Ce este nou la acest proiect este ca este deschis. Zece programatori, dezvoltatori IT vor putea intra in proiect in schimbul unei remuneratii lunare de 2.000 de euro. De asemenea,  primim si voluntari pentru a putea crea aplicatii si proiecte IT pentru o administratie mai deschisa, transparenta.

Inca nu am luat decizia la nivel de Guvern unde va fi acest spatiu, cautam mai multe zone astfel incat sa fie accesibil. Acolo vor fi hackatoane, vor lucra echipe formate din 3-4-5 specialisti IT, in functie de dimensiunea proiectului.

Am vazut la lansarea evenimentului de la Palatul Victoria, acolo unde a participat si premierul Dacian Ciolos, o foarte mare deschidere din partea antrepenorilor IT. Am vazut si companii multinationale, dar m-a suprins in mod placut nu doar prezenta, ci si implicarea intreprinzatorilor din IT - oameni cu afaceri in software, tineri care detin huburi si am vazut si o reprezentare nationala. Au fost antreprenori din Timisoara, Cluj. E important ca noi la Guvern sa pastram emulatia aceasta, sa-i incurajam pe optimisti si sa luam feedback de la realisti si pesimisti.

Am vazut si oameni care nu au incredere in astfel de proiecte, e firesc, vin dupa mai multi ani in care - asa cum premierul a evidentiat - 3-4-5 companii au fost beneficiare constante ale anumitor contracte IT cu statul.

E important ce facem in perioada urmatoare ca sa avem livrabile si sa lasam acest proiect urmatorului guvern.

StartupCafe.ro:
Aceste livrabile cui vor folosi, cum vor folosi antreprenorilor, firmelor mici si mijlocii din Romania?

Claudiu Vrinceanu: Vor folosi in functie de adresabilitatea proiectului. La Ministerul Economiei, suntem in plin proces de selectare a unei idei castigatoare care sa se adreseze antreprenorilor - fie ca vorbim de programe nationale, de o promovare mai eficienta, fie ca ne vom concentra mai mult pe dat statistice disponibile antreprenorilor sau o aplicare a testului IMM - important pentru debirocratizare. In prezent, pasii pentru acest test IMM sunt foarte complecsi, ar trebui sa simplificam lucrurile. Dar ne vom uita si la nevoile antreprenorilor, care sunt mari.

Dar timpul fiind foarte scurt, la 15 septembrie va incepe recrutarea, sunt sigur ca totul va fi pe meritocratie, sunt sute de oameni interesati, sute, mii de mesaje.

StartupCafe.ro: Cum ii veti recruta pe cei 10 programatori?

Claudiu Vrinceanu: Prin interactiune directa cu echipa de lucru de la Cancelaria premierului. Totul va fi transparent. Vor primi acea remuneratie sub forma de bursa. Ei trebuie sa stea opt ore pe zi la biroul respectiv, poate si mai mult, daca ne uitam la ritmul de lucru in administratie si important va fi ce livram.

StartupCafe.ro:
Dar de ce nu ati luat din administratie, pentru ca sunt atatia functionari in ministere si care poate au salarii mult mai mici de 2.000 de euro pe luna? Ce or sa zica oamenii aceia: "Pai bine, eu muncesc aici de 15 ani pe salariul mult mai mic si acum peste noapte aduceti oameni din afara sa ia 2.000 de euro pe luna sa faca ce? Noi nu putem sa facem?".

Claudiu Vrinceanu: Eu sper sa invete din experienta acestor zece specialisti, care sunt foarte putini, si vor incepe sa lucreze impreuna si sa gandeasca altfel. Nevoia de specialisti IT este foarte mare in cadrul administratiei publice. Programatorii sunt o resursa foarte, foarte rara in mediul public. Si ne intereseaza antreprenori care sa gandeasca la fel ca in privat - creativ si deschis. Si am vazut ca sunt foarte multi programatori, dezvoltatori IT care sa se implice.

StartupCafe.ro:
De ce nu ati angajat o firma, asa cum spunea si premierul Ciolos, ca au fost cinci firme care s-au vanturat in sistemul public si au obtinut contracte cu statul. De ce nu ati facut din nou o licitatie ca acele obiective din GovITHub sa fie indeplinite de catre o firma pe care sa o platiti in loc sa platiti cei 20.000 euro pe luna.

Claudiu Vrinceanu:
Cu siguranta se va ajunge si acolo. Nu te poti baza doar pe voluntariat pentru astfel de rezultate. Dar ar fi intarziat si mai mult procesul: sa faci o licitatie publica, sa gasesti un buget superior. Noi ne-am strans in mijlocul verii sa lansam acest proiect si vrem rezultate in toamna. Am incercat sa folosim resurse cat mai limitate si sa implicam specialistii din privat, sa aratam ca se poate lucra impreuna proactiv si cu rezultate si vrem ca aceasta poveste sa fie una valabila si de succes care sa fie ridicata la un nivel mai mare anul urmator, printr-o bugetare corespunzatoare. Astfel incat, de ce nu, firme private romanesti, create de antreprenori economici, ci nu de antreprenori politici conectati la aparatul de stat, sa fie clientii statului. Asta ne propunem in perioada urmatoare, sa cream o mica poveste care sa fie ridicata la nivelul urmator, la anul.

StartupCafe.ro:
Ce inseamna antreprenor politic?

Claudiu Vrinceanu: In opinia mea personala, antreprenor politic inseamna un antreprenor conectat la aparatul de stat, care obtine prin diverse mijloace anumite colaborari. Istoria recenta ne arata multe povesti de antreprenori politici, nu doar pe zona IT, ci si in alte industrii foarte mediatizate.

Antreprenorii economici au ca obiectiv profitul, o activitate de lucru bazata exclusiv pe cerere si oferta, pe o piata cat mai libera. Am avut si in trecut, chiar si in randul celor care au mai lucrat cu statul. In opinia mea, in ultimii 25 de ani, am avut prea multi antreprenori politici.

StartupCafe.ro: Dati-mi un exemplu de antreprenor politic.

Claudiu Vrinceanu: Sunt cei care sunt pe listele DNA, care au fost anchetati si pedepsiti pe masura si sunt activi in foarte multe industrii.

StartupCafe.ro: Spuneti ca cei 10 programatori vor fi recrutati in septembrie. Dumneavoastra, Guvernul, veti pleca in decembrie, pentru ca sunteti un executiv tehnocrat, cu mandat limitat. Ce vor face oamenii acestia, unde vor ramane, pentru ca va veni alt guvern mai mult sau mai putin politic. Credeti ca ii va pastra?

Claudiu Vrinceanu:
Foarte multe din proiectele noastre au fost create pentru a fi continuate. In general, tot ce intreprindem este cu scopul de a fi continuat. E o intrebare pertinenta, dar este valabila pentru succesiunea tuturor executivelor ultimilor ani. Este firesc si sanatos sa continui proiectele pe care le gasesti in institutii, asa cum si noi am facut. In acelasi timp, oamenii vor ramane acolo, sunt specialisti in Guvern, in Cancelaria premierului care au fost si inainte. La lansarea GovITHub eram alaturi de un foarte bun specialist IT cu experienta in zona ONG-urilor, antreprenoriat, mediul universitar dintr-un oras mare. Mi-a spus ca in acum trei ani a lansat o propunere similara GovITHub, care a fost respinsa, ingropata de catre predecesori. Stiu ca in echipa de acum sunt si oameni de dinainte, care vor ramane in administratie si ei vor face un lobby intern viitorilor ministri sa continue aceste proiecte.

Cred in implicarea mediului de business, care poate continua aceste proiecte daca se va duce la urmatorii guvernanti si le vor cere o anumita continuitate. Avem un task-force pe industriile creative, coordonat de Ministerul Economiei. Implicam ONG-urile, societatea civila, multinationalele si antreprenorii din industria creativa. Noi ne asiguram de o legitimare a acestui task force, de crearea unor mini-institutii in ministere.

In Ministerul Economiei, cream un departament care se va concentra pe industrii creative. Insa invitam mediul privat sa faca presiune nu doar pe noi, sa ne tinem de teme, dar si fata de urmatorul guvern sa mentina acest task-force.
Parallax

Vizualizari
166
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri