CZ

Ministru despre intarzierea platilor APIA: Eroare a administratiei 2015, pana de curent reseteaza tot sistemul, sunt fermieri care nu stiu sa citeasca regulamentul. Care e termenul promis

Imagine principala
Ministru despre intarzierea platilor APIA: Eroare a administratiei 2015, pana de curent reseteaza tot sistemul, sunt fermieri care nu stiu sa citeasca regulamentul. Care e termenul promis
​Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, si conducerea Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura au promis un termen ferm pentru efectuarea subventiilor catre fermierii din sectorul zootehnic, in urma frecventelor intarzieri de la APIA, care au culminat zilele acestea cu proteste ale fermierilor. Irimescu a mai spus ca intarzierile sunt cauzate dinvina fostei conduceri a APIA, din anul 2015, care ar fi incheiat prea tarziu contractul cu firmele Siveco si Teamnet pentru realizarea modulelor sistemului informatic de gestiune a platilor.

Termenul avansat de ministru pentru platile catre zootehnie dn campania 2015 este 15 august 2016.

"Termenul pana la care platile se vor face catre fermieri, ajutorul national de tranzit si sprijinul cuplat pentru zootehnie, este 15 august, in cea mai mare parte. Sunt situatii in care se intampla sa mai ramana functionarii care au fost in control si care mai au erori" , a spus miercuri ministrul Agriculturii.

El a enumerat mai multe cauze pentru intarzieri:

  • "A fost eroarea administratiei. Practic deciziile care s-au luat, de catre conducere la vremea respectiva, au dus la contractarea foarte tardiva cu dezvoltatorul de soft, in 30 august 2015. In noua Politica Agricola Comuna, in 27 de state UE au fost intrazieri din cauza complexitatii sistemului.
  • Au fost si lucruri cauzate de faptul ca intotdeauna apar lucruri neprevazute, sunt fermieri care au varsta inainata, care nu stiu sa citeasca noul regulament. Si nici APIA, cu personalul, nu putea sa asigure instruirea necesara.
  • As lua-o ca o gluma. Si azi-noapte s-a taiat curentul. In afara cladirii (APIA) au fost niste cabluri care s-au scurtcircuitat. E greu de imaginat ca in secolul XXI se intampla astfel de lucruri, dar nici macar nu pot sa o mai folosesc ca scuza si tocmai de accea in acest weekend vor schimba in sistem astfel incat sa nu se mai intample. Chiar si atunci cand sunt cauze externe, sa nu mai aiba de suferit sistemul, pentru ca se reseteaza tot sistemul si blochheaza practic intreaga activitate".

Inca de anul trecut au aparut intarzieri in plata avansurilor la subventiile europene catre fermieri. Despre scandal s-a scris AICI.
Parallax

Vizualizari
13
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri