Comisia Europeana a aprobat modificarea Programului Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" (POS CCE) 2007-2013 prin transferul a aproximativ 265 de milioane de euro, in interiorul programului, pentru proiecte performante din cadrul axelor prioritare "Un sistem de productie inovativ si eco-eficient" si "Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate". Decizia Comisiei Europene suplimenteaza alocarea atat pentru Axa prioritara 1
"Un sistem de productie inovativ si eco-eficient", cu peste 155 de milioane de euro, cat si pentru Axa Prioritara 2
"Cercetare, dezvoltare tehnologica si inovare pentru competitivitate", cu aproape 110 milioane de euro.
Cei aproximativ 265 de milioane de euro, realocati in interiorul POS CCE, provin din domenii in care Romania a intampinat dificultati de implementare, se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene.
Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice" 2007-2013 a fost adoptat la 12 iulie 2007. Obiectivul general al POS CCE este de a creste productivitatea intreprinderilor romanesti pentru reducerea decalajelor fata de productivitatea medie la nivelul Uniunii. Contributia Uniunii Europene, prin Fondul european de dezvoltare regionala, in cadrulacestui program operational sectorial este de aproximativ 2,5 miliarde de euro.
La finele anului trecut,
o serie intreaga de firme romanesti care au facut investitii din fonduri europene au fost puse sa dea inapoi banii absorbiti, in totalitate sau partial.
Numarul societatilor comerciale aflate in aceasta situatie se ridica la circa 100, iar sumele pe care statul roman le cere ajung la circa 20 de milioane de euro, in total, potrivit unor evaluari din piata,
dupa cum nota StartupCafe. Ministerul Fondurilor Europene sustinea la momentul respectiv ca firmele in cauza au luat bani europeni declarandu-se intreprinderi mici si mijlocii, dar, in realitate, erau companii catalogate ca fiind mijlocii sau chiar mari.
Circa 2.000 de proiecte au fost supuse procesului de control efectuat de autoritatile romane anul trecut.
"Prin aceasta decizie (de relocare a celor 265 de milioane de euro), Romania beneficiaza de o sansa in plus pentru finantarea domeniilor de succes din Programul Operational Sectorial ,,Cresterea Competitivitatii Economice". Cele doua axe prioritare, ce vor primi finantare in plus, au functionat bine si au depasit plafonul de investitii prevazut initial. Cu ajutorul acestui transfer de fonduri, aprobat de Comisia Europeana, proiecte de succes vor beneficia de sprijin financiar european, ceea ce va ridica povara de pe bugetul national. Comisia Europeana si autoritatile romane vor continua sa depuna impreuna toate eforturile pentru ca banii din perioada de programare 2007-2013 sa fie folositi la maximum in Romania", a declarat Corina Cretu , comisarul european pentru politica regionala.