Circa 30 de milioane de euro au ajuns, sub forma de granturi, la microintreprinderi nou infiintate, dintr-un total de 100 milioane de euro alocati pentru programul Romania Startup, in cadrul vechiului program Operational dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013, a declarat, miercuri, reprezentanta unei organizatii non-guvernamentale care a derulat astfel de proiecte europene pentru spriinirea tinerilor antreprenori. Rodica Lupu, presedintele Centrului de Resurse pentru Cetatenie Activa, a comentat derularea liniei de finantare 3.1 - Romania Startup, din cadrul POSDRU 2007-2013, prin care o serie de organizatii non-guvernamentale si institutii publice au avut la dispozitie 100 de milioane de euro pentru a realiza proicte europene in cadrul carora tineri antreprenori sa fie selectati si sa li se ofere mentorat, precum si granturi de pana la 25.000 euro de fiecare pentru infintarea unei microintreprinderi.
"Axele 3.1 (Romania start-up - n.r.) si 6.1 (Dezvoltarea economiei sociale - n.r.) au fost axele pe care s-au facut proiecte multe si dificile si intr-un timp record. Timpul alocat pentru derularea acestor proiecte a fost destul de scurt, motiv pentru care au aparut diferite dificultati" - a spus Lupu, citata de
Agerpres.
Cum s-a erulat Romania Startup, potrivit Rodicai Lupu:- "Pentru Romania start-up, adica 3.1, a existat o alocare totala de 100 milioane euro din care au fost contractati 70 milioane euro pe 44 de proiecte.
- Aproximativ jumatate din valoarea proiectelor s-a dus catre beneficiarii finali prin acele granturi de maxim 25.000 euro. Peste 30 milioane de euro s-au dus in microintreprinderi, start-up-uri infiintate in special de tineri pe toate regiunile de dezvoltare ale Romaniei. Noi am considerat ca a fost un program bun cu toate nenorocirile din implementare si cu toate dificultatile pe care si noi le-am trait. Diferenta de bani a mers intr-o buna masura catre centrele de promovare, de sprijin, unele existente si altele care s-au infiintat.
- Despre rezultate nu putem sa spunem ca sunt spectaculoase, sunt putine hub-uri care s-au infiintat si au rezistat si probabil ca si mai putine dintre ele vor rezista pe termen mediu si lung dar cel putin o vreme ele au functionat sub forma de spatiu de intalnire si sprijin pentru tinerii antreprenori. Nu a fost rau mai ales ca toata treaba asta s-a intamplat in decursul a 10 luni".
Ea a facut aceste comentarii la o dezbatere de specialitate.
Una dintre concluziile din cadrul intalnirii a fost faptul ca
valoarea de 25.000 de euro pentru start-upuri pe Axa 3.1 a programului pentru capital uman nu este suficienta, avand in vedere taxele din Romania. Alte concluzii se refera la reluarea in calcul a microcreditarii si reducerea fiscalizarii pentru start-up-uri.