Raluca Abrihan

Firmele ar putea primi mai putine investitii din partea fondurilor cu capital de risc. Care sunt startup-urile care raman in zona de interes

Imagine principala
Firmele ar putea primi mai putine investitii din partea fondurilor cu capital de risc. Care sunt startup-urile care raman in zona de interes
Nivelul investitiilor cu capital de risc va deveni moderat in 2016, pe masura ce investitorii incep sa-si concentreze atentia asupra executiei. Dar va creste interesul pentru investitii in companii aflate la inceput de drum, pe masura ce fondurile de tip venture capital isi adapteaza modelul de business, arata un raport realizat de EY Romania.

Tendinta de scadere a investitiilor cu capital de risc (VC), in 2016, vine dupa un an exceptional - 2015, in care s-au investit 148 miliarde de dolari intr-un numar de 8.381 de tranzactii - cel mai ridicat nivel de activitate al fondurilor cu capital de risc in ultimele doua decenii, conform raportului EY Back to reality: EY global venture capital trends 2015.

Raportul indica faptul ca scaderea inregistrata in trimestrul al patrulea al anului 2015 este posibil sa se mentina in 2016, reflectand o reasezare sanatoasa a pietei si o mai mare precautie in luarea deciziilor.

"Intr-o era de crestere economica moderata si de perpetuare a ratelor scazute ale dobanzilor, investitorii vor fi la fel de interesati sa identifice noi oportunitati de investitii, pe cat vor fi cei care cauta finantare sa isi asigure surse de capital. Va exista o echilibrare fina a raportului tensionat dintre prudenta si cautarea continua a profitabilitatii",Bryan Pearce, EY's Global Venture Capital Leader, spune:

Finantarea a crescut cu aproape 55% in 2015 comparativ cu anul precedent, in timp ce volumele tranzactiilor au crescut cu 10%, reflectand preferinta investitorilor globali de a-si asuma mize mai putine, dar de mai mari dimensiuni pe companii recunoscute, aflate in ultimele etape ale procesului de finantare - 80% dintre tranzactiile si sumele investite s-au regasit in companiile aflate in etapa de generare de venituri, in timp ce 58% din capitalul investit a fost plasat in companii aflate in etape ulterioare.

Cea mai mare parte a activitatii de investitii s-a concentrat in primele trei trimestre ale anului 2015 si a scazut in ultimul trimestru, cu un procent de 12% de la un trimestru la altul, ca urmare a ingrijorarilor legate de conditiile din piata, de evaluarile afacerilor, de ratele de profitabilitate si de supra-finantarea companiilor, care au dus la franarea investitiilor.

In ciuda faptului ca firmele aflate in ultimele etape de finantare au captat majoritatea investitiilor cu capital de risc (58%) in anul 2015, investitiile in companiile aflate in primele etape de finantare au inregistrat cel mai ridicat volum de tranzactii, reprezentand 45% din cota globala de tranzactii. Acest fapt reflecta preferinta fondurilor cu capital de risc de a efectua un numar mare de investitii mai mici in startup-uri, la valori mai mici.

"Anul acesta ne asteptam la un interes mai mare pentru investitii in firme aflate in etape timpurii de finantare, una din cauze fiind convingerea ca atunci cand aceste firme se vor maturiza, pietele de capital ar putea fi mai receptive. De asemenea, este posibil ca perioadele de investitii sa fie prelungite, pe masura ce economia incetineste, ca parte a unei noi tendinte numite deja "capital rabdator", mai spune Pearce.

Domeniile de interes

Cresterea anuala a finantarilor din domenii precum calatorii si relaxare, sau servicii de informare pentru consumatori a atins 126%, respectiv 71% in 2015.

Cu finantari de 32,1 miliarde de dolari, incluzand aici tranzactia cea mai importanta a anului (China Internet Plus Holding Ltd.), domeniul serviciilor de informare pentru consumatori s-a regasit in frunte in termeni de sume atrase.

Prin comparatie, sectoare precum cel al bunurilor pentru gospodarii si birouri, sau cel al energiilor regenerabile, au cunoscut scaderi semnificative de finantare, cu procente care au atins 43%, respectiv 15%.

"Specializarea va castiga din nou teren in 2016, pe masura ce marile tranzactii vor deveni mai greu de incheiat, iar investitorii vor prefera sa se concentreze pe ceea ce cunosc cel mai bine", mai sustine reprezentantul EY.

Descarca aici raportul complet
Parallax

Vizualizari
20
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri