Claudiu Zamfir

​DOCUMENT O sursa de bani ignorata de romani: 4,2 miliarde de euro pe 2015, in UE. Care sunt riscurile la crowdfunding

Imagine principala
​DOCUMENT O sursa de bani ignorata de romani: 4,2 miliarde de euro pe 2015, in UE. Care sunt riscurile la crowdfunding
​O sursa de finantare prea putin folosita in Romania, crowdfunding-ul, a adus 4,2 miliarde de euro unor oameni de afaceri si altor dezvoltatori de proiecte, in anul 2015, in toata Uniunea Europeana. Acest tip de finantare participativa, prin care firmele mici si mijlocii (IMM) pot strange bani pe platforme pe internet, de la populatie, in schimbul unor actiuni in afacere, prezinta si unele riscuri, pe care Comisia Europeana vrea sa le reduca prin noi reglementari.

Finantarea participativa sau crowdfunding-ul are inca un nvel redus in Uniunea Europeana, dar este in crestere puternica, noteaza, marti Comisia Europeana, intr-un raport privind situatia acestui domeniu.

Potrivit datelor disponibile, in anul 2015 au fost stransi pe platforme de crowdfunding (pe internet) 4,2 miliarde de euro, in toata Uniunea Europeana, in crestere fata de anul 2014, cand volumul acestor finantari ajungea la 1,6 miliarde de euro.

In raportul sau, CE identifica mai multe tipuri de crowdfunding:

  • Crowdfunding bazat pe investitii. Companiile emit acțiuni sau instrumente equity sau de debit catre publicul larg, care devine investitor, printr-o platformă de crowdfunding.
  • Crowdfunding bazat pe creditare (cunoscut si drept crowdlending). Companiile sau persoanele fizice incearca sa obțină fonduri de la public sub forma unui acord de împrumut, prin intermediul unor platforme.
  • Crowdfunding bazat pe tranzactionarea de facturi. Firmele vand facturi neachitate sau creanțe, în mod individual sau într-un pachet, catre un bazin de investitori, prin intermediul unei platforme on-line.
  • Crowdfunding bazat pe recompensa. Publicul larg doneaza bani unui proiect sau unei afaceri si primeste in schimb o recompensa non-financiara, cum ar fi bunuri sau servicii, într-o etapă ulterioară.
  • Crowdfunding bazat pe donatie. Lumea doneaza bani intr-un proiect cu scopuri caritabile.
  • Modelele hibride de crowdfunding. Combina elemente ale tipurilor de finantare oarticipativa de mai sus.

Comisia Europeana a identificat, insa, o serie intreaga de riscuri pe care le poate implica finantarea prin crowdfunding:

  • Investitorii (din randul publicului larg)  pot pierde o parte sau totalitatea capitalului lor sau risca sa nu obtina beneficiile la care se așteaptă, mai ales in crowdfunding-ul de investitii.
  • In capaniile de equity crowdfunding, capitalul se poate dilua excesiv, daca firma initiaza noi si repeate runde de strângere de finantari.
  • Imposibilitatea de a ieși din investițe (de exemplu, din cauza lipsei unei piețe secundare).
  • Dezinformari sau informații insuficiente ori incapacitatea de a stabili prețul corect pentru valorile mobiliare in care se fac investiile (atat in faza de pre-investiții cat și pe durata de viață a investiției).
  • Conflict si nealiniere de interese și intre emitenți, platforme și investitori.
  • Insolvența operatorilor de platforme, în special în ceea ce privește deservirea continuă a creanțelor existente și protecția activelor clienților.
  • Insecuritatea datelor clientului.
  • Platformele de crowdfuning pot fi utilizate pentru activități ilicite.
  • Frauda (atat pentru investitori, cât și pentru proiect) și riscul aferent pentru reputatia platformelor.

Pentru a reduce aceste riscuri, Comisia Europeana analizeaza posibilitatea introducerii unor reglementari generale la nivelul Uniunii Europene, in privinta crowdfunding-ului, pe langa legislatia deja existanta in unele state membre.

In acest sens, executivul comunitar a stabilit sa aiba intalniri de doua ori pe an cu reglementarorii si cu mediul de afaceri pentru a vedea daca e nevoie de masuri legislative europene suplimentare pentru a asigura protectia cuvenita investitorilor pe platforemele de crowdfunding.

In Romania, Guvernul (Ponta) a incercat, in anul 2014, sa reglementeze crowdfunding-ul, printr-un proiect de lege, insa nu s-a concretizat inca intr-un act normativ.

Resurse:

Descarca de AICI raportul CE privind activitatea de crowdfunding

Citeste si:

VIDEO Crowdfunding: Bani adunati de la "toata lumea", pe internet. Unde si cum se pot strange multifinantari in Romania

Parallax

Vizualizari
169
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri