CZ

Creditele garantate pentru IMM si alte instrumente financiare de 400 de milioane de euro, pregatite de Guvern

Imagine principala
Creditele garantate pentru IMM si alte instrumente financiare de 400 de milioane de euro, pregatite de Guvern
Guvernul a aprobat miercuri, prin memorandum, rezultatele evaluarii ex-ante a instrumentelor financiare destinate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM), care vor fi utilizate ca instrumente de implementare: Programul Operational Competitivitate (POC), Programul Operational Capital Uman (POCU), respectiv Programul Operational Regional (POR).

Potrivit unui comunicat al Guvernului, remis StartupCafe, a fost aprobata, de asemenea,  incredintarea implementarii instrumentelor financiare pentru Programul Operational Competitivitate 2014-2020 si pentru Programul Operational Regional 2014-2020 catre Fondul European de Investitii, in calitate de Fond al Fondurilor.

Au fost identificate etapele necesare pentru inceperea implementarii instrumentelor financiare:

  • Intr-o prima etapa, evaluarea ex-ante va fi transmisa, pentru informare, catre Comitetul de Monitorizare al fiecarui Program Operational implicat, iar rezumatul evaluarii ex-ante a  instrumentelor financiare va fi publicat pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene.
  • Simultan se va demara procedura de negociere si semnare a Acordurilor de Finantare intre fiecare Autoritate de Management (AM POC si AM POR) si Fondul European de Investitii in calitate de Fond al Fondurilor, care va selecta ulterior intermediarii financiari (banci).

O prima estimare la nivelul programelor operationale este de aproximativ 431,8 milioane euro, ca suma totala alocata pentru instrumentele financiare, din care 100 miloane euro reprezinta contributia Romaniei la instrumentul financiar de tip garantie neplafonata din cadrul Initiativei pentru IMM.

In cadrul evaluarii ex-ante, pentru identificarea celor mai potrivite instrumente financiare, s-a efectuat o analiza a problemelor de piata specifice pentru fiecare obiectiv tematic:

  • Pentru problema legata de incapacitatea companiilor de a prezenta garantii colaterale suficiente pentru a obtine credite, cel mai potrivit instrument financiar identificat este instrumentul de garantare.
  • Pentru problema legata de infrastructura invechita sau inexistenta la nivelul IMM-urilor sau a fluxului de numerar insuficient si impredictibil, au fost identificate ca tipuri de instrumente optime imprumuturile (instrumentul de finantare cu partajarea riscului) si investitiile de capital de risc (equity).
  • Pentru problema ratei scazute de ocupare a fortei de munca, a culturii antreprenoriale nedezvoltate si a accesului limitat la finantare, evaluarea ex-ante recomanda ca instrumente financiare garantiile si microcreditele.

In functie de stadiul derularii unei afaceri, analizele de la Guvern arata ca:

  • Pentru etapa incipienta de dezvoltare a afacerii, sunt recomandate Fondurile de investitii de capital pentru seed si early-stage finantate prin Programul Operational Competitivitate, microcredite si garantii pentru intreprinderi aflate in faza de inceput, finantate prin PO Capital Uman.
  • Pentru etapa de crestere a intreprinderilor sunt recomandate imprumuturile cu partajarea riscului, finantat prin PO Competitivitate si PO Regional si fondurile de investitii de capital (equity), finantate prin PO Regional.

Guvernul sustine ca instrumentele financiare vor avea ca efect si atragerea finantarilor private sau din alte surse publice, inclusiv de la institutii financiare internationale.

De asemenea, acestea pot furniza o inalta valoare adaugata cantitativa prin efectul de multiplicare, calculat ca raport dintre suma finantarilor totale acordate IMM si contributia programelor operationale.

Efectul de multiplicare estimat este de 2,31 pentru instrumentele financiare administrate la nivelul Romaniei si de 2,65 daca se ia in calcul si suma alocata Programului Operational Initiativa pentru IMM.
Parallax

Vizualizari
29
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri