Claudiu Zamfir

Bani de la stat pentru afaceri mici 2016: circa 10 milioane de euro, pusi la bataie in luna aprilie

Imagine principala
Bani de la stat pentru afaceri mici 2016: circa 10 milioane de euro, pusi la bataie in luna aprilie
Statul vrea sa puna la bataie in luna aprilie ajutoare nerambursabile de circa 10 milioane de euro pentru microintreprinderi si firme mici si mijlocii, au declarat, marti, pentru StartupCafe, oficiali din Ministerul Economiei.

Banii vor putea fi folositi de catre intreprinzatori exclusiv in investitii pentru initierea si dezvoltarea afacerii.

Intr-o adresa transmisa StartupCafe, Ministerul Economiei arata ca Directia Politici Antreprenoriale si Implementare Programe pentru IMM, din subordinea sa, "intentioneaza sa lanseze, in luna aprilie 2016" o serie de programe nationale avizate, pana in acest moment, in Comitetul Interministerial pentru Ajutor de Stat:

Prin aceasta schema, IMM-urile beneficiare primesc, pentru investitii, un ajutor nerambursabil de maximum 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile efectuate (fara TVA), dar nu mai mult de 135.000 lei (aproape 30.000 de euro) pentru fiecare beneficiar. Restul de 10% trebuie suportat de firma beneficiara, ca aport propriu la investitie.

Programul ofera femeilor antreprenor un ajutor financiar de maximum 50.000 de lei, reprezentand 90% din investitii. Femeile trebuie sa vina cu restul de 10%. In program se pot inscrie, in baza unor planuri de afaceri, IMM-uri detinute de femei sau care au printre asociati si femei.

Prin acest program, persoanele care nu au mai facut pana acum afaceri de niciun fel, isi vor putea deschide o societate cu raspunedere limitata debutanta (SRL-D) si, in baza unui plan de afaceri, vor putea obtine un ajutor financiar nerambursabil de pana la 45.245 lei/ beneficiar. Si in anul 2016 intensitatea finantarii nerambursabile va fi de 50%. Aceasta inseamna ca un antreprenor debutant va putea obtine pana la circa 10.000 de euro finantare de la stat, insa omul de afaceri va trebui sa puna si el inca pe atat, din surse proprii, pentru investitia in afacere.  Beneficiarii pot, insa, sa obtina credit bancar pentru asigurarea cofinantarii de 50%.

In toate cele trei programe mentionate, antreprenorii trebuie sa efectueze investitii, initial, in intregime din bani proprii, pentru ca apoi statul sa le deconteze cheltuielile efectuate corect, in limita ajutorului nerambursabil obtinut.

In afara de aceste trei programe, care insumeaza 44,249 milioane lei (circa 10 milioane euro), prin care se vor acorda ajutoare financiare nerambursabile, tot in luna aprilie, Directia Politici Antreprenoriale si IMM vrea sa laneze si Programul pentru organizarea Targului IMM-urilor.

In anul 2016, acest program are la dispozitie un buget total de 3 milioane lei.

Programul consta in organizarea la Bucuresti a celei de-a VIII-a editii nationale a Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii - TIMM 2016, pe o perioda de minimum 5 zile. IMM-urile solicitante vor putea primi bani pentru decontarea cheltuielilor cu participarea la targ.
Parallax

Vizualizari
26
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri