CZ

Cum eviti pierderea banilor europeni pentru fermieri si procesatori. Descarca noile instructiuni privind conditiile artificiale

Imagine principala
Cum eviti pierderea banilor europeni pentru fermieri si procesatori. Descarca noile instructiuni privind conditiile artificiale
Oamenii de afaceri care cer bani europeni pentru ferme si linii de procesare a produselor agroalimentare pot consulta noi instructiuni publicate, joi, de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR), pentru evitarea situatiilor de pierdere a fondurilor ca urmare a crearii asa-numitelor conditii artificiale de eligibilitate.

Si in noul Program National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, autoritatile vor sa taie din fondurile europene de la beneficiarii care isi creeaza asa-numite conditii artificiale de eligibilitate.

In perioada de programare 2007-2013, criteriile dupa care autoritatile au retras finantari pe motiv de conditii artificiale au fost un subiect aprins de disputa, mentinut si in noua perioada de programare.

Joi, AFIR a publicat instructiuni privind evitarea conditiilor artificiale pentru doua linii de finantare PNDR: Submasura 4.1 - Investitii in exploatatii agricole si Submasura 4.2 - Sprijin pentru investitii in prelucrarea/ comercializarea si/ sau dezvoltarea de produse agricole.
 
Potrivit instructiunilor, se considera conditii artificiale, acele conditii create in mod voluntar (intentionat) de catre solicitanti in scopul  obtinerii unui avantaj oferit prin programul/ masura/ submasura in cauza, cum ar fi:
  • a)    creare de conditii artificiale in vederea incadrarii solicitantului in categoriile de solicitanti eligibili si/ sau a indeplinirii unei/unor conditii de eligibilitate specifice masurii/ submasurii
  • b)    creare de conditii artificiale prin existenta unui beneficiar formal (solicitantul/beneficiarul direct de fonduri) si a unui beneficiar real (indirect) al finantarii, ca persoane fizice si/ sau juridice distincte sau identice
  • c)    creare de conditii artificiale in vederea obtinerii unei incadrari mai avantajoase in sistemul principiilor si criteriilor de selectie.  
  • d)    creare de conditii artificiale in vederea obtinerii unui procent suplimentar al intensitatii/plafon mai mare al sprijinului comparativ cu cel  la care proiectul  si/ sau solicitantul/ beneficiarul ar fi avut dreptul daca nu s-ar fi creat conditia artificiala  respectiva.


Submasura 4.1 - pana la 2 milioane de euro pentru fermieri

Prin Submasura 4.1 - Finantarea exploatatiilor agricole, antreprenorii vor putea obtine si anul acesta finantari intre 100.000 si 2 milioane de euro, din Programul National de Dezvolare Rurala (PNDR) 2014-2020.

In mod normal, fermierii trebuie sa puna, din surse proprii, 50% dinvaloarea proiectului, finantarea nerambursabila acoperind cealalta jumatate.
 
Pentru antreprenorii cu varste sub 40 de ani, sprijinul nerambursabil creste cu 20 de puncte procentuale, astfel incat vor contribui la proiect mai putin cu 20% din valoarea acestuia.

Printre altele, instructiunile pentru evitarea conditiilor artificiale fac referire la premisa de  creare de conditii artificiale.

"Asociatul/ actionarul unic/ majoritar/,  persoana cu varsta sub 40 de ani nu este cel care conduce efectiv societatea (nu detine controlul in mod efectiv, chiar daca este asociat/actionar unic sau detine majoritatea absoluta a partilor sociale/actiunilor-peste 50% si detine calitatea de unic administrator)" - asa este exemplificata o astfel de premisa.

Submasura 4.2 - pana la 2,5 milioane de euro pentru afaceri in procesarea prodselor agroalimentare

Oamenii de afaceri pot sa obtina intre 1 milion de euro si 2,5 milioane de euro pentru investitii in procesarea si comercializarea produselor agroalimentare. Banii vor fi dispoznibili si anul acesta prin Submasura 4.2 a Programului National de Dezvoltare Rurala.
Aici intensitatea sprijinuui este de 50% pentru microintreprinderi si firme mici si mijlocii (IMM). Pentru companiile mari, sprijinul nerambursabil este cu 10 puncte procentuale mai mic.

De aceea, AFIR s-a gandit sa evidentieze ca o conditie de eligibilitate artificial creata ar putea fi crearea unei firme noi de catre actionari care au si alte companii, mai mari, pentru a se incadra astfel in dimensiunea IMM-ului, sa ia mai multi bani europeni.

In instructiunile de evitare a conditiilor artificiale se arata ca o premisa pentru crearea acestora este "crearea unei societati noi (solicitant de fonduri) de catre asociati/ actionari majoritari, administrator/i, salariat/i ai altor entitati economice cu acelasi tip de activitate fata de tipul de activitate finantabil prin proiect".

Inspectorii care vor verifica daca proiectul este in regula se vor urmari daca exista o stare de fapt care sa indice crearea de conditii artificiale.
 
"Se identifica elemente care conduc la concluzia ca o societate existenta (care nu se incadreaza in categoria beneficiarilor eligibili) / actionarii / administratorii / angajati ai acesteia a/au  creat o noua societate prin care acceseaza fondurile FEADR urmarind incadrarea in categoria beneficiarilor eligibili  (ex:  finantarea  investitiilor noii societati de catre cea veche, cedarea/vanzarea de terenuri/mijloace de productie, integrarea fluxurilor de productie, preluarea majoritara a productiei)?" - asa se va pune problema la control.

Resurse utile:

Descarca de AICI instructiunile privind conditiile artificiale in Submasura 4.1

Descarca de AICI instructiunile privind conditiile artificiale in Submasura 4.2
Parallax

Vizualizari
26
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri