CZ

Comisia Europeana: Se pregatesc doua fonduri de investitii pentru firme la inceput de drum, in Romania

Imagine principala
Comisia Europeana: Se pregatesc doua fonduri de investitii pentru firme la inceput de drum, in Romania
Startupurile romanesti din domeniul tehnologiei vor putea beneficia de finantari prin doua fonduri de investitii care urmeaza sa fie create in Romania, spune Comisia Europeana in Raportul de tara prezentat recent.

"Se preconizeaza crearea a doua fonduri de investitii, unul cu capital la infiintare si capital de tip seed pentru antreprenorii cu idei inovatoare si unul cu capital de risc si capital de crestere pentru intreprinderile inovatoare nou-infiintate" - pune Comisia Europena.

Acestea s-ar adauga Legii business angels, adoptate anul trecut, prin care se ofera facilitati fiscale investitorilor in startupuri.

"Succesul tuturor acestor masuri va depinde de dezvoltarea si mentinerea unei guvernante solide in domeniul inovarii, la care ar trebui sa se adauge o perspectiva coordonata si integrata asupra sistemului de cercetare, dezvoltare si inovare in contextul unei abordari ce promoveaza specializarea inteligenta, sustinuta de stabilitatea si previzibilitatea resurselor si de un parteneriat mai eficient intre sectorul public si cel privat" - avertizeaza Comisia .

Oficialii de la Bruxelles atrag atentia ca in Romania inreprinderile mici si mijlocii au acces dificil la credite bancare.

"Accesul IMM-urilor la credite este dificil, iar sprijinul pentru intreprinderile nou-infiintate bazate pe cunoastere si pentru dezvoltarea produselor se afla inca intr-un stadiu incipient" - arata CE.

Investitiile intreprinderilor in cercetare si dezvoltare "sunt inca insuficient dezvoltate, in ciuda unor noi stimulente", in Romania, potrivit raportului CE.

Tara are una dintre cele mai scazute valori din UE in ceea ce priveste cheltuielile intreprinderilor cu cercetarea si dezvoltarea (0,16 % din PIB in 2014, pe locul 27 din UE).

"Gradul redus de sofisticare a mediului de afaceri si calitatea in general slaba a bazei stiintifice afecteaza capacitatea Romaniei de a atrage investitii ale intreprinderilor in C&D si de a stimula cooperarea dintre sectorul public si sectorul privat in domeniul cercetarii si inovarii" - se mai arata in raportul european.

In schimb, oficialii europeni mentioneaza ca in ultimii ani, s-au infiintat cateva noi firme in domeniul tehnologiei in jurul catorva poluri antreprenoriale in domeniul tehnologiei informatiei si comunicatiilor, insa CE atrage atentia ca "acest fenomen ramane limitat" in Romania.

StartupCafe a relatat recent ca reprezentantii Guvernului poarta discutii cu Fondul European de Investitii pentru a crea doua fonduri de investitii, unul cu finantari de tip pre-seed si unul cu finantari seed cu bugete de 40 de milioane de euro in total si un fond de capital de risc, cu buget disponibil de 60 de milioane de euro pentru startup-urile romanesti din tehnologie.

Prin aceste fonduri, firmele din tehnologie for putea primi finantari pentru demararea si dezvoltarea afacerii, in schimbul unor parti sociale.
Parallax

Vizualizari
21
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri