Claudiu Zamfir

Cei 200.000 de euro pentru microintreprinderi: se va cere contributie 10% in proiect de la antreprenor

Imagine principala
Cei 200.000 de euro pentru microintreprinderi: se va cere contributie 10% in proiect de la antreprenor
Oamenii de afaceri care vor sa ia fondurile europene de pana la 200.000 de euro pentru microintreprinderi in Programul Operational Regional 2014-2020 vor fi obligati sa contribuie cu o cofinantare proprie de 10% din valoarea proiectului, a informat, joi, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care gestioneaza POR.

Masura - decisa miercuri de Comitetul de Monitorizare a POR 2014-2020 (CMPOR), prezidat de secretarul de stat Sorin Maxim - reprezinta o modificare majora fata de propunerea initiala publicata de MDRAP in 2015, care prevedea ca finantarea oferita microintreprinderilor va reprezenta 100% din proiect, ceea ce ar fi insemnat ca antreprenorii nu ar fi fost nevoiti sa contribuie cu resurse proprii.

Vorbim despre Prioritatea de investitie 2.1. a Programului Operational Regional (POR) 2014-2020, care ofera ajutoare de minimis de pana la 200.000 de euro cu fonduri europene.

"Pentru apelul de proiecte 2.1 A -  Microintreprinderi a fost aprobata introducerea unei contributii financiare obligatorie a beneficiarilor de 10% din cheltuielile eligibile, (prioritatea de investitii 2.1. <<Promovarea spiritului antreprenorial, in special prin facilitarea exploatarii economice a ideilor noi si prin incurajarea crearii de noi intreprinderi, inclusiv prin incubatoare de afaceri>>" - a informat MDRAP.

Ministerul justifica astfel introducerea cofinantarii de 10%, care li se cere microintreprinderilor in POR:

- "Decizia are la baza experienta finantarilor din perioada de programare precedenta, care a demonstrat ca lipsa unei cofinantari din partea IMM-urilor constituie o bariera in calea cresterii durabile si a cresterii economice".

- "Totodata, se estimeaza ca masura ar putea avea efect pozitiv asupra absorbtiei fondurilor, intrucat existenta unei contributii financiare proprii creste nivelul de responsabilitate a beneficiarului pe toata durata proiectului, de la depunerea si evaluarea cererii, pana la implemenarea si monitorizarea investitiei
".

"Este o masura care va duce la cresterea bugetului total disponibil pentru finantarea din aceasta schema: programul va putea finanta, din acelasi buget, un numar mai mare de investitii decat in lipsa cofinantarii. Este o premisa pentru utilizarea mai eficienta a banilor alocati si pentru cresterea impactului efectiv al Programului Operational Regional", a mai explicat si secretarul de stat MDRAP Sorin Maxim.

Cand va incepe programul pentru finantarea microintreprinderilor

Primul apel in care microintreprinderile din Romania vor putea cere banii europeni prin POR 2014-2020 va avea loc in luna martie 2016 - sustine MDRAP.

"Programul Operational Regional 2014-2020 (POR), coordonat de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), va lansa, in aceasta luna, primele apeluri de proiecte, pentru urmatoarele tipuri de interventii: drumuri judetene, eficienta energetica in cladiri rezidentiale, patrimoniu cultural, microintreprinderi, revitalizarea zonelor urbane degradate si turism. Este vorba despre cele 6 prioritati de investitii pentru care ghidurile solicitantului au trecut deja prin etapa de consultare publica" - precizeaza MDRAP.

Calendarul de lansari de apeluri este, insa unul estimativ.

"Vorbim despre un calendar estimat, deoarece, in prezent, nu putem aplica depunerea electronica a cererilor de finantare, pana la finalizare testarii sistemului informatic MYSMIS. Avem in vedere lansare de apeluri cu depunere pe suport hartie, in faza initiala", a declarat Sorin Maxim.

Cine va putea accesa banii europeni pentru microintreprinderi

Potrivit informatiilor disonibile pana in acest moment, din aceasta linie de finantare microintreprinderile vor putea accesa fonduri europene intre 25.000 si 200.000 de euro firme romanesti care au cel mult 9 salariati.

"Valoarea eligibila a proiectului
trebuie sa fie de minimum 25.000 euro, echivalent in lei la cursul
de schimb InforEuro, valabil la depunerea cererii de finantare
" - se arata in versiunea a doua (consultativa) a Ghidului solicitantului.Eligibile vor fi doar microintreprinderile, adica acele intreprinderi care au cel mult 9 angajati si realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de maximum 2 milioane de euro.

In plus, beneficiarii trebuie sa intruneasca o serie de conditii suplimentare de eligibilitate, cumulate, printre care amintim:

- Sa fie societate comerciala sau societate cooperativa (SRL, cooperative etc).

- Sa aiba vechime de cel putin 1 an fiscal integral

- Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin unul, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare. Aceasta conditie, de a avea cel ptin un angajat, a fost mentinuta si in forma a doua consultativa a propunerii de Ghid al solicitantului, pentru care consultarea publica s-a incheiat la 1 martie. Conditia ar putea, insa, sa fie eliminata din forma finala de Ghid care va fi operationalizata.

Unde va putea antreprenorul sa investeasca banii europeni

De la bun inceput, trebuie sa precizam ca vor fi excluse de la finantarea prin aceasta linie microintreprinderile din regiunea Bucuresti-Ilfov, care este considerata ca fiind mai dezvoltata.

Astfel, antreprenorii din Capitala si judetul Ilfov sunt indemnati sa foloseasca instrumentele financiare europene, cum sunt garantiile europene, la contractarea de credite bancare.

"Urmare a finalizarii evaluarii ex-ante privind utilizarea instrumentelor financiare dedicate IMM-urilor in perioada 2014-2020, s-a evidentiat faptul ca alocarea financiara dedicata regiunii Bucuresti-Ilfov ar avea un efect de multiplicare mai mare daca ar fi utilizata in cadrul unui instrument financiar. IMM-urile din regiunea BI vor putea utiliza instrumentul de garantare" - spune Autoritatea de Management  POR.

De asemenea, vor fi finantare doar afacerile din mediul urban: orasele si municipiile din Romania, precum si satele care din punct de vedere administrativ - teritorial apartin de orase, ci nu de comune.

"Spatiul destinat implementarii proiectului trebuie sa fie situat in mediul urban, in cadrul regiunii de dezvoltare in care se depune cererea de finantare" - precizeaza AM POR.

Ca domeniu de activitate, principala activitate sprijinita prin intermediul acestei prioritati de investitie vizeaza Constructia / modernizarea si extinderea spatiului de productie / servicii microintreprinderilor, inclusiv dotare cu active corporale si necorporale.

documente


(24 Aug 2015)
DOC,
122KB
Lista activitatilor eligibile (clasele CAEN) a fost publicata impreuna cu ghidul consultativ.

Precizare: Prin POR 2014-2020 vor fi finantate doar activitatile care se regasesc in domeniile identificate de catre Strategia Nationala de Competitivitate , precum si cele care se regasesc in Planurile de Dezvoltare Regionala.  

Totodata, in urma negocierilor cu Comisia Europeana pentru aprobarea POR, au fost stabilite complementaritatile pe anumite activitati/domenii cu alte programe finantate din diferite fonduri europene, pentru a evita dubla finantare, ceea ce a avut ca efect ELIMINAREA unor domenii de activitate (de ex. agricultura, silvicultura, pescuit si acvacultura, procesarea alimentelor si a bauturilor, etc. )   - a mentionat AM POR, in consultarea publica.

La momentul depunerii cererii de finantare, solicitantul trebuie sa aiba deja domeniul de activitate vizat de investitie, autorizat la sediul identificat ca loc de implementare a proiectului. O singura activitate se finanteaza, iar aceasta activitate poate fi prinicipala sau secundara.

Ce se intampla cu TVA

Un aspect important al acestei scheme de finantare este legata de eligibilitatea taxei pe vaoare adaugata.

Potrivit AMPOR, antreprenorii vor putea deconta din bani europeni cheltuiala cu taxa pe valoare adaugata la investitii, dar numai in cazul in care aceasta este nedeductibila.

"Este eligibila doar TVA nedeductibila, potrivit legii. (...) Valoarea eligibila cuprinde si TVA nerecuperabila, conform legii (cheltuiala eligibila)", a mentionat AM POR.

O alta chestiune este legata de durata maxima de implementare a proiectelor. Aceasta va fi stabilita in functie de aprobarea schemei ajutorului de minimis.

Resurse utile:

Descarca de AICI foma a doua consultativa a propunerii de Ghid al solicitantului

Descarca de AICI Ghidul Solicitantului POR - conditii generale

Descarca de AICI un model de Plan de afaceri

Descarca de AICI un model de plan de marketing.

Citeste si:

VIDEO Tutorial. Cum va functiona noul sistem online MySMIS prin care vom putea cere fonduri europene

TUTORIAL Fonduri europene fara "bani de acasa": 200.000 de euro pentru afaceri mici. Cativa pasi simpli pentru microintreprinderi

Parallax

Vizualizari
395
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri