Vlad Barza

Bill Gates avertizeaza ca multe startup-uri din tehnologie sunt supraevaluate, iar investitorii trebuie sa fie tot mai selectivi

Imagine principala
Bill Gates avertizeaza ca multe startup-uri din tehnologie sunt supraevaluate, iar investitorii trebuie sa fie tot mai selectivi
​Investitorii trebuie sa fie tot mai selectivi cand aleg unde isi directioneaza banii cand este vorba de startup-urile din tehnologie, spune miliardarul Bill Gates, intr-un interviu pentru Financial Times. Declaratiile vin in contextul in care multe companii care nu au obtinut niciodata profit, ajung sa fie evaluate la sume fabuloase de ordinul miliardelor de dolari. In lume exista peste 150 de "unicorni", adica startup-uri evaluate la peste un miliard de dolari. Bill Gates va investi in startup-urile din energie, domeniu unde marile idei pot veni de la tinerii de sub 30 de ani.

Fondatorul Microsoft spune ca ar paria ca in urmatorii doi ani va scadea valoarea unora dintre cele 150 de companii catalogate ca "unicorni" ("inorogi"), mai ales ca in ultima perioada au fost si listari ale unor companii promitatoare care apoi pe bursa nu s-au descurcat bine.

Multi oameni din industrie sunt uimiti ca startup-uri cu 10-15 angajati ajung sa fie evaluate la multe miliarde de dolari, desi companiile nu au inregistrat profit si nici nu genereaza venituri substantiale.

In ultimul timp s-a vorbit tot mai mult despre companii care dezamagesc si a caror valoare a scazut mult sub momentul de maxim. In aceste conditii, entuziasmul din Silicon Valley, legat de companiile din tehnologie, s-a domolit.

"Are loc un fel de reasezare", spune Bill Gates, referindu-se la investitorii in startup-urile de IT "Nu ar trebui niciodata ca cineva sa inchida ochii si sa spuna: <Oh!, este o companie de tehnologie, deci voi arunca in ea cu bani>. Aceasta strategie a mers vrei doi ani, insa in prezent trebuie sa te uiti cu mare atentie la companie", spune Gates.

Extrem de putine dintre companii ajung povesti rasunatoare de succes si, daca un investitor pune toti banii intr-o companie de IT, risca sa ramana falit.

Tendinta este ca startup-urile din domeniul energiei sa primeasca mai usor ca in trecut finantari, in timp ce la IT investitorii sunt mai circumspecti. In energie se cauta noi idei in lupta cu incalzirea globala, iar Bill Gates, alaturi de alti miliardari, va investi in finantarea unor startup-uri din energie. El vorbeste despre nevoia unui "miracol energetic" si spune ca solutii cu totul indraznete in domeniu pot veni de la tinerii de sub 30 de ani care vor propune lucruri nebunesti ce s-ar putea dovedi extrem de utile, daca pot primi si finantare.

Gates spune ca startup-urile din energie ating mult mai greu evaluari atat de mari precum cele din tehnologie, fiindca in energie este nevoie de mult mai multi bani pentru a dovedi ca ideea este viabila.
Parallax

Vizualizari
20
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri