CZ

Sansa pentru afacerile agricole: Credite cu garantii de stat pentru cumpararea unui tractor

Imagine principala
Sansa pentru afacerile agricole: Credite cu garantii de stat pentru cumpararea unui tractor
Fermierii romani care se asociaza vor putea sa-si cumpere un tractor sau alt utilaj agricol cu credit bancar garantat de stat in proportie de pana a 60%, printr-un program pregatit de Guvern, a anuntat, marti, ministrul Finantelor, Anca Dragu.

"Suntem in faza in care creionam un program de sprijinire a agricultorilor pentru achizitionarea unui utilaj agricol (...) Statul va acorda garantii cuprinse intre 40 si 60% din pretul bunului achizitionat', a afirmat Dragu, citata de Agerpres.

Noul program se va numi "Primul utilaj agricol" si se adreseaza atat firmelor, cat si persoanelor fizice cu afaceri in agricultura, atat in sectorul vegetal, cat si in zootehnie.

"Nu vorbim numai despre tractoare, pentru ca, daca ne uitam pe profilul de productie, sunt anumite utilaje necesare pentru cresterea animalelor, de exemplu. Ca atare ne-am gandit sa punem pe hartie un program cu garantii de stat pentru agricultorii care se asociaza pentru imbunatatirea perfomantelor agricole.

Acest program se adreseaza celor care detin exploatatii agricole, persoane fizice sau juridice, si care intentioneaza sa adere la o entitate asociativa. In sectorul animal, ne gandim la remorci de transport al animalelor sau la masini de transport al gunoiului furajer" - a mai spus ministrul Finantelor, la o conferinta de specialitate.

Teoretic, daca statul ofera garantii, bancile acorda mai usor credite pentru fermieri si in conditii mai avantajoase - dobanzi mai mici, in principal.

Anca Dragu a mentionat ca randamentele agricole ale Romaniei, raportat la celelalte state din UE, s-au majorat in ultimii ani, in special la cereale.

"Ponderea agriculturii vegetale in productia totala s-a situat la 48%, in 2014, media europeana fiind putin peste jumatate, undeva la 56%. Desi in perioada 2010-2014 randamentele agricole s-au majorat, indeosebi la cereale, Romania se situeaza inca pe unul dintre ultimele locuri in Uniunea Europeana.

Randamentul la grau, in Romania, a fost destul de scazut, in 2014, inferior mediei europene. Comparativ cu Franta, cel mai mare producator de grau din Uniunea Europeana, Romania are un randament la jumatate", a afirmat ministrul Finantelor, Anca Dragu.
Parallax

Vizualizari
124
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri