Claudiu Zamfir

Oficial de la Agricultura: Noile linii de finantare pentru afacerile din mediul rural si tinerii fermieri depind de un soft, care trebuie actualizat. Siveco-Teamnet?

Imagine principala
Oficial de la Agricultura: Noile linii de finantare pentru afacerile din mediul rural si tinerii fermieri depind de un soft, care trebuie actualizat. Siveco-Teamnet?
Urmatoarele linii de finantare a tinerilor fermieri si a antreprenorilor non-agricoli de la sate ar urma sa fie lansate incepand cu martie 2016, pentru ca intre timp autoritatile trebuie sa realizeze, cu firmele IT contractate, un nou modul pentru depunerea online a proiectelor, a declarat, vineri, sectretarul de stat din Ministerul Agriculturii Sorin Radu.

"Cel mai tarziu in luna martie a anului viitor dorim sa lansam sesiunile. Mai sunt chestiuni tehnice de pus la punct in ceea ce priveste platforma online de depunere a poriectelor. Nu sunt probleme majore cu platforma online, ea trebuie doar adaptata pentru a continua acest proces de depunere online. Trebuie, pana la urma, reactualizate contractele cu acei dezvoltatori pentru a putea gestiona procesul in sistem online. Vor fi niste achizitii care se vor desfasura in acest sens", a declarat oficialul din MADR, chestionat de StartupCafe.ro, la un eveniment, in Bucuresti.

El a precizat ca Ministerul Agriculturii lucreaza in acest moment la un caldendar al lansarii liniilor de finantare PNDR pe anul 2016, dar si acest caldendar ar putea fi emis cel tarziu in ianuarie 2016, tocmai pentru ca trebuie relizat sistemul informatic.

"Lucram la calendar. In cel mai scurt timp cu putinta, daca nu va fi anul acesta, in cursul lnii ianuarie 2016, pentru ca el depinde foarte mult de acesti dezvoltatori care trebuie sa intretina sistemul informatic si sa asigure suportul din acest punct de vedere" - a mai spus Radu.

Modulul informatic pentru viitoarele linii de finantare PNDR urmeaza sa fie realizat de consortiul de firme SIVECO-Teamnet, dupa semnarea unui contract de achizitii publice, in baza unui acord cadru mai vechi incheiat de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale (AFIR) cu asocierea de firme IT - au declarat, pentru StartupCafe.ro, surse oficiale.

Reamintim ca si Agentia pentru PLati si Interventie pentru Agricultura (APIA), din suboridnea MADR, are incheiat un acord-cadru cu asocierea Siveco-Teamnet, de circa 28 de milioane de euro fara TVA, inca din anul 2014. Un scandal s-a iscat recent in jurul modulului realizat in acest acord-cadru, pentru plata avansurilor la subventiile europene la hectar oferite fermierilor, 100.000 de agricultori romani ramanand pe afara, la incheierea procesului de prelucrare a cererilor pentru avansuri. Firmele IT s-au aparat, aratand ca APIA a incheiat mult prea tarziu - abia in 10 noiembrie 2015 - contractul pentru realizarea modulului, in conditiile in care procesarea cererilor petru avansuri trebuia terminata la 30 noiembrie.

Revenind la fondurilor europene din Porgramul National de Dezvoltare Rurala, secretarul de stat Sorin Radu a precizat ca in vechiul PNDR (2007-2013), circa 13.000 de tineri fermieri au fost sprijiniti cu bani europeni, in cadrul masurii destinate instalarii tinerilor agricultori la sate.

"Sunt masuri concrete care au fost luate, sunt domenii de finantare - acea masura pentru incurajarea instalarii tinerilor fermieri - aproape 13.000 de tineri fermieri s-au instalat in mediul rural, au preluat exploatatii agricole si in momentul de fata le administreaza, in conditii de eficienta", a spus oficialul.

"In noul program PNDR vor fi mentinute o serie de domenii de finantare , masuri, care se axeaza foarte mult pe incurajarea initiativei antreprenoriale", a mai aratat secretarul de stat Sorin Radu, la o conferinta organizata de fundatia World Vision.

Reamintim ca si progamele europene coordonate separat de Ministerul Fondurilor Europene depind de un soft integrat de depunere, cu mai multe module, in functei de fiecare program in parte. Potrivit noului ministru al Fondurilor Europene, Aura Raducu, se fac inca anumite teste la sistemul IT, urmand ca noile linii de finantare, inclusiv pentru antreprenori, sa fie deschise probabil incepand jumatatea lunii decembrie 2015 sau, cel tarziu, cu luna ianuarie 2016.

Sistemul gestionat de Ministerul Fondurilor Europene este realizat de Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS).
Parallax

Vizualizari
30
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri