Ministerul Fondurilor Europene a anuntat, miercuri, amanarea deschiderii sistemului informatic pentru depunerea propunerilor de proiecte care ar urma sa aiba si o componenta de antreprenoriat, prin care persoanele defavorizate ar putea primi granturi de pana la 25.000 de euro pentru deschiderea unei afaceri. Anuntul MFE privind amanarea vine chiar in ziua in care apelul pentru proiacte trebuia sa se deschida.
Potrivit unui comunicat emis de MFE, Directia Generala Programe Capital Uman din subordinea sa amana deschiderea "sistemului informatic MySMIS2014 pentru cererile de propuneri de proiecte
nr. 2- Dezvoltare Locala Integrata (DLI 360) in comunitatile marginalizate rome si nr.
3/2015 - Sprijin pregatitor pentru animarea comunitatii din cadrul oraselor cu populatie peste 20.000 de locuitori, Etapa I - Sprijin pregatitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locala (SDL) si pentru infiintare GAL nou/ adaptare GAL deja infiintat la cerintele DLRC pentru perioada de programare 2014-2020, aferente Programului Operational Capital Uman (POCU)".
Oficialii MFE sustin ca mai trebuie sa faca imbunatatiri la sistemul informatic.
"
Decizia vine ca urmare a identificarii unor elemente care necesita imbunatatiri si simplificare in operationalizarea sistemului informatic MySMIS2014, elemente sesizate in urma testarii finale a acestuia", precizeaza sursa citata.
Ministerul Fondurilor Europene nu mentioneaza o data precisa la care sistemul va fi operationalizat, dar promite ca va informa "in cel mai scurt timp" potentialii beneficiari ai acestor cereri de proiecte cu privire la calendarul revizuit al perioadei de depunere a cererilor de finantare aferente.
Eventualele sugestii de simplificare a acestor documente sau proceduri pot fi transmise pana la data 2 decembrie 2015 la adresa de mail consultare.pocu@fonduri-ue.ro.
Initial, Ministerul Fondurilor Europene anuntase ca urma sa deschida apelul de proiecte pentru aceasta linie de finantare in perioada 25 noiembrie 2015 - 25 ianuarie 2016. In aceasta linie de bani europeni, beneficiarii sunt organizatii non-guvernamentale sau institutii publice (primarii, consilii judetene etc), care depun propuenri de proiecte europene si cer bani de la Autoritatea de Management de la MFE sau de la Organismul Intermediar.
In cadrul proiectelor derulate de acesti beneficiari, urmeaza sa fie incluse asa-numitele grupuri-tinta, adica beneficiarii finali ai finantarilor. Acestia sunt de doua feluri:
1. Persoanele din comunitatile marginalizate aflate in risc de saracie si excluziune sociala in care exista populatie apartinand minoritatii rome. Din aceasta categorie de grup tinta pot face parte:
- adulti (ex. someri, inactivi, persoane care beneficiaza de venitul minim garantat etc);
- persoane cu dizabilitati aflate in situatii de dependenta;
- persoane varstnice aflate in situatii de dependenta;
2. personalul din cadrul serviciilor (sociale, medicale, socio-medicale) de la nivelul comunitatii. Pentru aceasta categorie de grup tinta este permis sa nu locuiasca/ sa nu aiba resedinta/domiciliul in comunitatea marginalizata vizata, insa pentru ca activitatea sa fie eligibila, serviciul finantat trebuie sa fie furnizat in comunitatea marginalizata sprijinita.
Granturile de pana la 25.000 de euro se acorda, printr-o schema de ajutor de minimis, in cadrul activitatii care vizeza sustinerea antreprenoriatului in cadrul comunitatilor vizate. Aceasta este insa numai una dintr-un total de 8 forme de activitati finantate prin aceste proiecte europene.