Claudiu Zamfir

​DOCUMENT Ghid ilustrat: Cum ne ferim de nereguli in afacerile cu fonduri europene - 8 exemple utile

Imagine principala
​DOCUMENT Ghid ilustrat: Cum ne ferim de nereguli in afacerile cu fonduri europene - 8 exemple utile
Antreprenorii, fermierii si alti beneficiari de fonduri UE vor putea evita mai usor penalizarile financiare din afacerile cu bani europeni, cu ajutorul Ghidului de prevenire a neregulilor in Programul National de Dezvoltare Rurala (PNDR) 2014-2020, publicat, luni, de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Pe 14 pagini, ghidul AFIR cu ilustratii si exemple prezinta beneficiarilor de fonduri europene pentru zonele rurale indicatii practice pentru evitarea situatiilor in care ar putea fi acuzati de crearea unor conditii artificiale in accesarea fondurilor acordate prin PNDR.

Conditiile artificiale, care atrag retragerea partiala sau totala a banilor europeni, sunt definite de autoritati drept acele conditii de eligibilitate sau selectie create in mod voluntar de catre solicitanti:

- neeligibili cu scopul de a crea aparenta unor solicitanti eligibili si/ sau

- cu scopul de a-si spori punctajul obtinut in cadrul criteriilor de selectie si/sau

- cu scopul de a obtine avantaje financiare mai mari decat cele cuvenite - dincolo de plafonul ajutorului financiar impus in cadrul masurilor de sprijin pentru categoria de solicitanti din care face parte in fapt solicitantul si/sau

- cu scopul de a evita restrictiile impuse cu privire la numarul maxim de proiecte ce pot fi implementate de catre un singur beneficiar in acelasi timp si in cadrul aceleiasi masuri de sprijin si/sau

- cu scopul de a-si spori intensitatea sprijinului financiar nerambursabil.


Inspectorii AFIR enumera si 8 tipuri de astfel de nereguli intalnite in PNDR,  pe care utilizatorii trebuie sa le evite:

1. Infiintarea mai multor societati comerciale (controlate direct sau indirect de catre o singura persoana fizica/ juridica sau grup de persoane) si depunerea proiectelor in vederea obtinerii finantarii de catre fiecare dintre societatile astfel infiintate, pentru obtinerea unei finantari nerambursabile in cuantum mai mare decat plafonul masurii de sprijin sau pentru a evita restrictiile impuse de legislatia in vigoare cu privire la derularea unui singur proiect in acelasi timp si in cadrul aceleiasi masuri.






Click pentru a extinde


2.
Infiintarea uneia sau a mai multor societati comerciale de catre persoane fizice/ juridice neeligibile sau cu sanse reduse de obtinere a finantarii in vederea asigurarii sau sporirii sanselor de contractare.

3. Fractionarea artificiala a unui imobil sau a unui proiect de investitii pentru a beneficia de sprijin suplimentar prin depunerea mai multor proiecte - prin persoane interpuse.






Click pentru a extinde

4.
Asocierea formala a unor persoane juridice in vederea obtinerii unor avantaje necuvenite, ce nu ar fi fost primite in lipsa asocierii (exemplu: asocierea intr-o cooperativa fara insa a exista activitate in cadrul acesteia) - cresterea nelegala a intensitatii sprijinului financiar.

5. Infiintarea de noi operatori economici pentru a crea aparenta unor solicitanti eligibili in cazul in care beneficiarul real se afla intr-o situatie de neeligibilitate (debite neachitate catre AFIR, existenta unor litigii cu AFIR, contracte de finantare incetate/ revocate/ reziliate unilateral de AFIR, stare de dificultate economica, neincadrarea in categoria operatorilor economici eligibili etc.).

6. Schimbarea formala a actionariatului si administratorului solicitantului inainte de depunerea Cererii de Finantare in vederea obtinerii de avantaje necuvenite.

7. Incadrarea fortata a solicitantului si a exploatatiei in categoria "ferma de familie", pentru care exista alocare financiara distincta, in vederea accesarii facile a fondurilor pentru investitii.

8.
Infiintarea formala de intreprinderi in mediul rural prin care sa se achizitioneze, cu sprijin FEADR, masini, utilaje si echipamente pentru lucrari de constructii a caror utilizare va fi partial/ integral mediul urban, contrar regulilor din fisa masurii: "in cadrul acestei masuri se acorda sprijin pentru microintreprinderile si intreprinderile mici din mediul rural care creeaza sau dezvolta activitati non-agricole in zonele rurale".

Aceste informatii, indicatii si recomandari utile din partea AFIR, in Ghidul de prevenire a neregulilor in PNDR, care poate fi descarcat de AICI.
Parallax

Vizualizari
535
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
conditii artificiale????? Cum e posibil ca sa fie restrictionati de la finantari societatile in care actionarii lor sunt prieteni, de exemplu??? De unde stiu ca sunt prieteni, de pe Facebook? Cum poate o societate sa fie restrictionata la accesul la finantare din cauza ca administratorii sunt rude? Nu este acesta un abuz si o discriminare grosolana???? Am mai vazut ca printre proiectele respinse in noile masuri se motiveaza ca acestea au fost facute de acelasi consultant !!!!! Sunt suparati oare domnii de la AFIR ca beneficiarii nu au ales consultantii lor? ce legatura are eligibilitatea unui proiect cu consultantul???? MADE IN ROMANIA !
poza de profil
nu e un abuz Nu e un abuz, e o prostie cât casa. crearea condițiilor artificiale de accesare nu are neapărat legătură cu independența funcțională a proiectelor. Doar situațiile în care beneficiarul real este neeligibil pentru măsura dată din pricina dimensiunii economice pot fi încadrate la creare artificială a condițiilor de accesare dar și atunci accentul trebuie să cadă pe latura obiectivă a abaterii, adică afectarea obiectivului general al măsurii. Agenția din România (A.F.I.R.) nu mai respectă de foarte multă vreme condițiile de acreditare, trebuie pur și simplu desființată și refăcută de la 0.
poza de profil
bataie de joc As vrea sa stiu cine sunt cei care au stabilit aberatiile de mai sus care se numesc conditii artificiale? Daca tata are firma, eu nu pot sa beneficiez de fonduri, sa merg pe piciaorele mele cu un buisiness??? Cum vor justifica in justitie imbecilii astia cand vor trebui sa explice de ce impiedica firmele a caror asiciati sunt rude sa participe la finantare .

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri