Claudiu Zamfir

Start in afaceri cu 25.000 de euro "cadou". Cum vrea statul sa faca patroni din someri, inactivi si salariati

Imagine principala
Start in afaceri cu 25.000 de euro "cadou". Cum vrea statul sa faca patroni din someri, inactivi si salariati
Somerii, persoanele inactive si salariatii din Romania ar putea primi fonduri europene de pana la 25.000 de euro pentru a-si deschide firme, prin noul Program Operational Capital Uman. Ministerul Fondurilor Europene a explicat, luni, la solicitarea StartupCafe, cum va functiona viitoarea schema de finantare.

Banii ar urma sa se dea prin programul "Romania Creativa",  prioritatea de investitii 8.iii/ obiectivul specific 3.7 din cadrul POCU 2014-2020.

Din capul locului trebuie sa mentionam ca banii se vor da pentru persoane care vor sa-si deschida firme in industrii creative.

Potrivit terminologiei europene, acestea sunt activitatile economice care se ocupa de generarea sau exploatarea cunostintelor si informatiei (crearea de valoare economica -  profit - prin proprietate intelectuala).

Alternativ, sunt denumite industrii culturale sau domenii ale economiei creative:

- publicitatea,
- arhitectura,
- arta,
- mestesugurile,
- design-ul,
- moda,
- filmul,
- muzica,
- artele scenei,
- editarea (publishing),
- cercetarea si dezvoltarea,
- software-ul,
- jocurile si jucariile,
- TV & radio,
- jocurile video.


De asemenea, banii NU sunt disponibili pentru regiunea Bucuresti - Ilfov.

Mecanismul prin care se vor da banii

Grupul-tinta, caruia ii sunt destinati banii europeni, este reprezentat de persoane fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere (someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca) cu profil non-agricol in zona urbana, intr-una din regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei (Nord-Est, Nord-Vest, Vest, Sud-Vest Oltenia, Centru, Sud-Est si Sud Muntenia), intr-unul din domeniile aferente industriilor creative.
Alocarile din schema
Conform proiectului de Ghid al solicitantului publicat de MFE, banii se acorda in 3 etape:

Etapa I: Educatie antreprenoriala si program de mentorat
Etapa II: Dezvoltarea planului de afaceri
Etapa III: Infiintare firma/ afacere/ exploatarea ideii de business


Etapa I: Viitorii patroni vor face cursuri de formare profesionala /  mentorat, in functie de nevoile identificate.

Etapa II: Dezvoltarea planului de afaceri. Aici se ajunge numai daca se imcheie prima etapa, constatandu-se acumularea de cunostinte. In etapa a a II-a viitorul patron este ajutat sa isi faca un plan de afaceri. In cadrul acestei etape sunt cuprinse si actiunile care urmaresc analiza planurilor de afaceri si aprobarea celor viabile.

Somerii, salariatii sau inactivii care vor sa-si deschida o afacere vor beneficia si de servicii personalizate de consiliere/ consultanta, cum ar fi elaborarea sau actualizare planului de afaceri, marketing, imbunatatirea practicilor si dezvoltarea afacerilor, mentorat, tutorat.

Planurile de afaceri vor fi supuse aprobarii unui juriu in care vor fi implicati "oameni de afaceri cu notorietate in domeniul vizat de proiect".  Din juriu ar putea face parte reprezentanti ai unei banci sau ai unui fond de investitii, membri ai unor  organizatii patronale sau persoane din mediul academic din zona economiei.

Abia dupa incheierea acestei etape pot aparea si cei maximum 25.000 de euro promisi.

"Doar persoanele fizice ale caror planuri de afaceri sunt aprobate de catre acest juriu vor beneficia de sprijin in etapa III pentru infiintarea firmei/ afacerii/ exploatarea ideii de business, precum si post-infiintare business. Grantul maxim pentru un plan de afaceri aprobat este de 25.000 euro/ plan de afaceri si va fi acordat numai persoanelor ale caror planuri de afaceri sunt aprobate", se arata in proiectul de ghid al solicitantului.

Etapa III: Infiintare firma/ afacere/ exploatarea ideii de business. In aceasta etapa se trece doar dupa aprobarea planului de afaceri din etapa precedenta. In Etapa a III-a viitorii antreprenori vor participa la activitati care sa-i ajute sa-si infiinteze firmele si sa treaca la exploatarea si sustenabilitatea ideii de business asumate.

Astfel, somerii, salariatii sau persoanele inactive devenite patroni trebuie sa isi dezvolte o afacere si asta nu doat in sensul supravietuirii in piata.

Firmele astfel create trebuie sa creeze locuri de munca si sa fie functionale.

"Sprijinul acordat pentru exploatarea ideii de business se va acorda din momentul obtinerii tuturor documentelor care atesta inregistrarea/ infiintare/ acreditarea firmei/ afacerii in conditiile legislatie specifice domeniul de dezvoltare vizat prin proiect", mai prevede proiectul de ghid.

In total, un proiect va putea ajunge la maximum 50.000 de euro. Valoarea financiara bugetata pentru etapa a III-a este de minimum 70% din valoarea totala eligibila aprobata pentru proiect.

Sustinerea financiara a firmei/ afacerii din fonduri nerambursabile este asigurata doar in primele 24 luni.

Pe parcursul implementarii proiectului, indiferent de cauzele care determina fluctuatia numarului de persoane angajate, viitorul patron trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

a) numarul de persoane angajate sa nu scada cu mai cu mai mult de 30% fata de numarul total asumat initial prin proiect;
b) la finalul proiectului numarul persoanelor angajate sa fie cel putin egal cu numarul total asumat initial prin proiect.


De unde vor cere viitorii patroni banii

Din proiectul de ghid publicat de Ministerul Fondurilor Europene nu reiese foarte clar daca proiectele se vor realiza prin intermediul unor beneficiari primari, cum ar fi ONG-uri, autoritati locale etc. sau beneficiarii finali - viitorii patroni - vor accesa direct fondurile de la Organismul intermediar.

La solicitarea StartupCafe, MFE a venit cu explicatii in plus. Potrvit acestora, pentru granturi, sunt avute in vedere doua posibilitati:

A. Posibilitatea selectarii unui administrator de schema de antreprenoriat  care sa gestioneze intregul proces de infiintare a intreprinderilor cu profil non-agricol in mediul urban in regiunile mai putin dezvoltate ale Romaniei prin acordarea de micro-granturi persoanelor fizice care intentioneaza sa infiinteze o afacere (someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca), precum si sa ofere sprijin sub forma de instruire, consiliere, mentorat etc atat in faza de infiintare a afacerii, cat si post infiintare.

B. Posibilitatea gestionarii directe de catre AM/ OI POCU a intregului proces de infiintare a intreprinderilor cu profil non-agricol in mediul urban in regiunile mai putin dezvoltate.

Pentru instrumente financiare, cum ar fi credite cu garantii de stat acordate viitorilor patroni, MFE ia in calcul crearea unui fond al fondurilor care va avea responsabilitati in gestionarea instrumentelor financiare acordate intreprinderilor nou infiintate (tipul produselor financiare utilizate va a fi determinat urmare a analizei ex-ante elaborata conform articolului 37 din Regulamentul privind dispozitiile comunie 1303/2013).

Astfel, daca o persoana din grupul tinta (someri/ inactivi/ persoane care au un loc de munca si infiinteaza o afacere in scopul crearii de noi locuri de munca) doreste sa infiinteze o afacere, se va adresa fie administratorului schemei de antreprenoriat (cazul A), fie Autoritatii de Management POCU de la Ministerul Fondurilor Europene ori Organismului Intermediar POCU (cazul B).

De asemenea, in proiectul de Ghid al solicitantului se prevede si o parte de finantare privata, care este de 2% din valoarea totala a proiectului, pentru persoane fizice, institutii, ONG-uri si 5% pentru firme. Nu este insa clar cine va plati acesti bani: beneficiarul final (viitorul patron) sau intermediarul care va derula proiectul, in cazul in care mecanismul va functiona pe modelul A - posibilitatea selectarii unui administrator de schema de antreprenoriat. Cel mai probabil, insa, cofinantarea privata va cadea in sarcina viitorilor antreprenori - beneficiari finali, avand in vedere legislatia ajutorului de minimis, au explicat surse din piata.

   


Click pentru a extinde


"Facem precizarea ca acest document este o varianta preliminara aflata in proces de consultare publica, AM POCU urmand a decide varianta cea mai potrivita de implementare a interventiilor finantate din AP 3 a POCU/ PI 8.iii/ OS 3.7, anume fie prin selectarea unui administrator pentru schema de antreprenoriat, fie prin gestionarea directa a acestui proces" - subliniaza MFE.

In functie de decizia finala pentru implementarea acestei scheme (varianta A sau B), in varianta A cererea de finantare va fi depusa fie in sistemul electronic, la AM / OI POCU, fie catre cei interesati in a fi selectati pentru administrarea schemelor de grant global in domeniul antreprenorialului si a ocuparii pe cont propriu.

In anumite aspecte, noua schema Romania Creativa seamana cu vechea schema Start-up Romania, derulata in cadrul Programului Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU).

Schema Start-up Romania din POSDRU oferea sprijin si in regiunea Bucuresti-Ilfov, inclusiv in zonele rurale. In schimb, noua schema Romania Creativa, din cadrul POCU, se concentreaza pe afacerile non-agricole din zona urbana, cu execeptia regiunii Bucuresti-Ilfov.

Schema de finantare este inca in dezbatere publica.

Descarca de AICI proiectul de ghid al solicitantului aflat in consultare publica.
Parallax

Vizualizari
4795
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Cum sa dai niste bani unor persoane somere? Inclin sa cred ca multe dintre persoanele somere fie sunt lenese, fie nu se pricep la ceea ce fac. DAca iti place munca si mai esti si bun la ceea ce faci atunci cu greu ramai somer. Asadar de ce sa finantezi niste persoane care nu au nicio legatura cu munca?Sau sunt bani pentru "rechinii" locali? De genul ... le oferim finantare acestor someri ... iar rechinii locali vor avea grija sa-i lase fara ... apoi someri au fost someri vor fi ...
poza de profil
4 ,stai jos !!! Sa te prezinti la corigenta !
poza de profil
Vi se pare ca in Bucuresti umbla cainii cu covrigi in coada? Nu inteleg logica in a elimina zona cea mai favorabila dezvoltarii unor astfel de proiecte, dar, in acelsi timp si cu cea mai acerba concurenta. Pana la urma...de ce nu? Bucurestiul oricum e oras de mall-uri si banci si "miticii" au destui bani sa0si deschida singuri afaceri, nu? Mai ales cei someri.
poza de profil
Cu 25k€... Probabil au exclus București pentru că te costă mai mult să inițiezi afacerea și 25 000€ nu sunt suficienți. Pe de altă parte poate juriul nu vrea concurență...
poza de profil
Data limita, website, locatie? Ok, bun, unde si cand anume aplicam, ce trebuie facut?
poza de profil
este in faza de consultare Asa cum scrie si in articol, schema de finantare este in faza de consultare (proiect). Ulterior vor fi stabilite si perioada in care se depun cererile si locul unde se depun. Asa cum scrie si in articol, cererile se vor depune fie la AM / OI, fie la administratorul de grant, in functie de varianta pe care o va alege AM POCU.
poza de profil
Sa nu dam cu piatra Nu este o regula general valabila. Ma dau aici exemplu si pot sa adaug si prieteni care au trecut prin aceeasi situatie. Desi nu sunt deloc lenesa si chiar as putea fi numita obsedata de munca, am avut nesansa sa fiu somera timp de 9 luni, am cautat cu disperare un loc de munca si chiar am fost voluntar la diverse societati in speranta ca ma vor alege ( din pacate cei care cauta volunari nu sunt deloc dispusi sa te angajeze, de ce at face asta daca tot se gasesc faraieri care sa mearga 8 ore/zi sa munceasca pro bono) am ajuns chiar sa imi scot din Cv diverse cursuri ca sa am o sansa, deoarece in cele mai multe locuri mi se spunea ca sunt supracalificata. Am facut Cv-uri in functie de jobul penru care aplicam, am mintit in ceea ce priveste experienta tocmai pentru a nu mai parea "prea calificata" si totusi nimic. Asa ca sa nu mai dam cu piatra si sa nu mai consideram ca toti cei ce sunt someri sunt lenesi. Cat despre program... e bun , dar din pacate nu il vor putea accesa cei ce merita din motive mai mult sau mai putin subiective.
poza de profil
ghidul nu e foarte clar ... cum se ajunge de la 25 la 50.000 eur cele trei etape din proiect necesare pentru a obtine finantare sunt explicate destul de bine ca si gradualitate si continut dar in ce priveste sumele de bani cei care au facut ghidul sunt foarte neclari ...parca voit.cofinantarea minima e de 2% din cei 25000... dar un proiect poate ajunge la 50.000 ....inseamna ca pe langa acesti 2% se poate sa "cofinantezi" si restul de 25.000 pana la 50,000 ..daca ar fi un proiect pe suma maxima ?!
poza de profil
Cum se procedeaza? In momentul in care planul de afaceri este aprobat primesi acesti bani sau trebuie sa achizitionezi echipamente, spatiu etc din bani proprii iar apoi acestia sunt rambursati de UE pe baza facturilor?
poza de profil
finaintare ptr pfa Am o nelamurire. Pentru acest gen de finantare pentru proiecte creative sunt eligibile si persoanele care au PFA? De exemplu, eu am un PFA cu o activitate de creatie artistica si design specializat si m-as bucura sa ma dezvolt, sa imi pot deschide un SRL cu finantare europeana si sa dau oamenilor de lucru. Plus ca sunt si foarte incantat de partea cu formarea antreprenoriala din prima faza. Ptr genul asta de finantare startup, sunt eligibili cei cu PFA sau cei care apar ca asociati in alta firma?
poza de profil
Buna ziua Cand se da drumu la aceste fonduri!
poza de profil
Data incepere/aplicare la program Salut, Ma adresez atat echipei StartUpCafe, cat si oricui imi poate oferi mai multe detalii la urmatoarele intrebari: - Cand sa dat/se da drumul acestui program pentru a putea aplica la el? - Cum se poate aplica la program(ce acte sunt necesare, ce formulare trebuiesc completate, unde si pana cand trebuiesc acestea depuse)? - Pentru a trece de faza 1, trebuie sa imi caut singur cursuri de dezvoltare anteprenoriala si sa obtin o diplona de absolvire sau ma pot inscrie la vreun curs oferit de acest program?Mersi,Cosmin
poza de profil
care sunt pasii de urmat pentru a accesa fondurile programului R buna ziua echipa Startup cafe, am citit articolele legate de programul Romania Creativa si va intreb, care ar fi pasii de urmat pentru a accesa fondurile acestui prtogram in cazul unei persoane care nu vrea sa apeleze la firmele specializate pe acest domeniu. astept cu nerabdare un raspuns.multumesc, succes

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri