Raluca Abrihan

CE: “Prea multe startup-uri pleaca din Europa pentru ca nu gasesc finantare”. Fondul European de Investitii a garantat in acest an finantari de 1 miliard de euro

Imagine principala
CE: “Prea multe startup-uri pleaca din Europa pentru ca nu gasesc finantare”. Fondul European de Investitii a garantat in acest an finantari de 1 miliard de euro
​De la inceputul anului si pana in prezent, Fondul European de Investitii (FEI) a semnat acorduri cu fonduri europene private de investitii, cu o valoare totala de peste 1 miliard de euro, reprezentand 28 de tranzactii prin care firmele mici si startup-urile din Uniunea Europeana au obtinut finantari de tip equity (care presupun si cedarea unei parti din actionariat).

Noile acorduri le permit fondurilor de investitii private sa investeasca in startup-uri si IMM-uri, care pot beneficia astfel de finantari primare sau de cresteri de capital. Mai mult, aceste acorduri de garantare incheiate de FEI se asteapa sa atraga si mai multe fonduri private ale caror investitii in startup-uri si firme mici si mijlocii sa ajunga, in urmatoarea perioada, la circa 12 miliarde de euro, la nivel european, potrivit unui comunicat transmis de Comisia Europeana.

“Prea multe startup-uri parasesc continentul nostru pentru ca nu reusesc sa atraga finantari care sa le ajute sa isi lanseze ideile inovatoare pe piata. Tocmai de accea este incurajator sa vedem ca Fondul European pentru Investitii Strategice a reusit sa lanseze un start atat de bun, investind in proiecte inovatoare si IMM-uri din domeniul biotehnologiilor si a energiei regenerabile”, sustine Carlos Moedas, comisar european responsabil de cercetare, stiinta si inovatie, citat de CE.

Printre cele 28 de IMM-uri in care fondurile private au investit in urma acordurilor incheiate cu FEI se numara un important jucator din domeniul oftalmologic, din Italia; un startup din Berlin care ofera servicii la cerere printr-o plaforma online globala; un startup inregistrat in Londra, cu sediul in Atena si care are o platforma online dedicata firmelor mici care faciliteaza procesul de recrutare al angajatilor.

“Acest miliard de euro investit prin acordurile semnate in cadrul programului Fondului European pentru Investitii Strategice le da marilor fonduri de tip venture capital, dar si fondurilor de investitii mai mici posibilitatea de a tinti cat mai multe companii in urmatoarele luni. O parte din aceste fonduri au inceput deja investitiile in companii, inclusiv in startup-uri din tari precum: Franta, Italia, Germania, Marea Britanie sau Suedia si ne astepam sa se indrepte si catre alte tari europene”, declara Pier Luigi Gilibert, directorul general FEI.

Fond European de Investitii are ca principal obiectiv sa sprijine crearea, cresterea si dezvoltarea IMM-urilor prin intermediul unor instrumente de capital de risc şi al unor garanţii. FEI este ramura a grupului Bancii Europene de Investitii.
Parallax

Vizualizari
13
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri