Silvia Daboveanu si Andreea Constantin

TUTORIAL Bani europeni pentru firme romanesti:16 miliarde de euro disponibili in perioada 2016-2017 prin Programul Orizont 2020. Cei 4 pasi esentiali

Imagine principala
TUTORIAL Bani europeni pentru firme romanesti:16 miliarde de euro disponibili in perioada 2016-2017 prin Programul Orizont 2020. Cei 4 pasi esentiali
Firmele romanesti pot accesa, in patru pasi esentiali, fonduri europene prin Programul Orizont 2020, bugetat cu 16 miliarde de euro in perioada 2016-2017. Acesti bani nerambursabili care pot fi solicitati direct de la Comisia Europeana se adauga mai cunoscutelor fonduri structurale si de coeziune disponibile in programele gestionate de la Bucuresti.

StartupCafe.ro si Asociatia Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene prezinta firmelor mici si mijlocii (IMM) romanesti oportunitatile de finantare din programul Horizon  (Orizont) 2020, cel mai mare program de granturi europene pentru cercetare si inovare (aproape 80 de miliarde de euro la nivelul intregii Uniuni Europene in perioada 2014-2020).

Din articolul - tutorial realizat de Silvia Daboveanu si Andreea Constantin, de la societatea de consultanta FM Management Consultancy SRL, membra ACRAFE, oamenii de afaceri romani si alti beneficiari potentiali pot intelege care sunt pasii necesari accesarii Orizont 2020, o sursa d ebani care nu trebuie ignorata.

Articolul cuprinde si un studiu de caz fictiv pentru domeniul IT - Cloud computing. (Redactia StartupCafe.ro)

16 miliarde de euro disponibili in perioada 2016-2017 pentru cercetare-dezvoltare prin Programul Orizont 2020

In luna octombrie 2015, Programul-cadru pentru cercetare si inovare al Uniunii Europene Orizont 2020 a lansat apelurile de propuneri de proiecte pentru perioada 2016-2017, vizand stimularea competitivitatii economiei europene.

Orice persoana juridica legal constituita pe teritoriul Romaniei poate depune o propunere de proiect in cadrul Orizont 2020, vizand domenii precum Tehnologia Informatiei (IT), Energie, Sanatate, Securitate, Infrastructuri de cercetare etc., lista domeniilor putand fi consultata AICI .






Click pentru a extinde


In primii doi ani ai programului (2014-2015), peste 150 organizatii de cercetare si companii din Romania au obtinut finantare in cadrul Orizont 2020, in domenii precum Tehnologia Informatiei, Energie, Sanatate, Securitate, Nano-materiale s.a. dar si pentru investitii in infrastructuri de cercetare sau schimburi de experienta. Romania nu a obtinut inca finantare in primii doi in cadrul Instrumentului pentru IMM-uri.

Fondurile disponibile prin intermediul Orizont 2020 sunt o reala oportunitate inclusiv pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (IMM) in urmatoarea perioada, pentru a isi dezvolta si finanta ideea de proiect.

Important: Pentru majoritatea apelurilor, este necesara identificarea a cel putin doi alti parteneri de proiect din doua tari diferite eligibile pentru apel.

Prin acest mod de participare, este stimulata cooperarea intre tarile eligibile pentru apel, a caror lista se poate gasi AICI.

Important: Pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM), exista un instrument dedicat, Instrumentul pentru IMM-uri, in cadrul caruia un IMM poate participa individual, fara a fi necesara constituirea unui consortiu.

In sprijinul potentialilor aplicanti, exemplificam in cele ce urmeaza pasii pentru participarea cu succes in cadrul unui proiect Orizont 2020.

Presupunem ca institutia dvs. este interesata de realizarea unui proiect de cercetare in domeniul Tehnologiei Informatiei, mai exact sub-domeniul "Cloud computing".

1. Primul pas este identificarea domeniului de interes potrivit nevoii de cercetare. Pe pagina oficiala de Internet a Portalului Participantilor Orizont 2020, la sectiunea "Calls" – "H2020" puteti gasi toate apelurile deschise si puteti identifica domeniul de interes potrivit ideii de proiect.






Click pentru a extinde


Pentru nevoia de cercetare "Cloud computing", domeniul de interes identificat este "Information and Communication Technologies", aflat in cadrul Pilonului II. "Industrial Leadership" – "Leadership in enabling and industrial technologies (LEIT)".

Cautand noile apeluri 2016-2017, puteti identifica apelul avand codificarea "H2020-ICT-2016-2017". Pagina nou deschisa genereaza toate apelurile, atat cele deschise, cat si cele in curs de deschidere, precum si cele inchise (daca este cazul). In vederea aplicarii, de interes sunt apelurile deschise si cele in curs de deschidere si astfel se va selecta de la sectiunea "Status" – "Forthcoming" si "Open".

Parcurgand lista de domenii de interes, se poate identifica domeniul de interes "ICT-06-2016: Cloud Computing", ce va fi selectat pentru a citi informatiile detaliate aferente acestui apel de propuneri de proiecte.

2. Urmatorul pas este foarte important pentru organizatia dvs. intrucat in aceasta etapa veti lua decizia de a participa sau nu la apelul selectat, deoarece presupune parcurgerea principalelor informatii despre apel.

Informatiile generale (codul domeniului de interes, data de publicare, tipul actiunii, dar si termenul limita pentru aplicare) sunt mentionate in prima parte a paginii. Tipul actiunii va prezinta informatii despre modul de participare (individual/in consortiu), dar si despre procentul de finantare nerambursabila a cheltuielilor eligibile (70%/100%).

In cazul apelului selectat, "ICT-06-2016:Cloud computing", termenul limita este 12.04.2016, ceea ce inseamna ca este suficient timp pentru pregatirea propunerii de proiect, daca ati inceput sa parcurgeti pasii in luna octombrie 2015.

3. Este necesara apoi parcurgerea sectiunii "Topic description" pentru a vedea daca ceea ce va propuneti sa dezvoltati prin proiect si impactul pe care doriti sa il genereze proiectul sunt in linie cu ceea ce considera Uniunea Europeana ca este finantabil in cadrul acestui apel.

Descrierea provocarii, a obiectivului apelului, a impactului asteptat sunt sectiunile care prezinta cel mai mult interes deoarece aceste aspecte sunt evaluate in vederea acordarii finantarii. Este recomandat sa se parcurga cu atentie fiecare rand din descrierea apelului pentru a confirma faptul ca dezvoltarea propunerii de proiect este oportuna.

4. Pasul ulterior deciziei de a dezvolta propunerea de proiect este identificarea de potentiali parteneri, conditie esentiala pentru majoritatea apelurilor Orizont 2020. Incepeti prin a contacta partenerii cu care ati colaborat pana in prezent, potentiali parteneri cu care ati discutat si utilizati in paralel motoarele de cautare disponibile, precum CORDIS.

Pentru Orizont 2020, pentru fiecare domeniu de interes, exista o lista a Punctelor Nationale de Contact Orizont 2020 din fiecare tara, ce pot fi consultate pentru mai multe informatii.






Click pentru a extinde


Avand consortiul format, poate fi initializata elaborarea propunerii de proiect in conformitate cu modelele puse la dispozitie pe pagina de internet a apelului.

Aplicatia se transmite exclusiv online, iar pentru depunere, este necesara selectarea de pe pagina apelului a optiunii "Start submission". Va va fi solicitata realizarea unui cont in cadrul Portalului Participantilor. Toate informatiile referitoare la modul de gestionare a contului se pot gasi AICI.






Click pentru a extinde


Orizont 2020 ofera fonduri nerambursabile in proportie de pana la 70% sau 100% (pentru Actiuni de Inovare, Instrumentul pentru IMM-uri faza 2) sau 100% (pentru Actiuni de Cercetare si Inovare, Actiuni de Coordonare si Suport) din valoarea cheltuielilor eligibile.

In cazul Instrumentului pentru IMM-uri faza I (verificarea fezabilitatii ideii de proiect), rata de finantare este de 70%, dar nu mai mult de 50.000 euro.

Astfel, in cazul in care procentul de finantare este de 100%, contributia beneficiarului este de 0%, la care se adauga eventuale cheltuieli neeligibile, iar in cazul in care procentul este de 70% din valoarea eligibila, contributia beneficiarului este de 30%, la care se adauga eventuale cheltuieli neeligibile.

Cheltuielile eligibile in cadrul Orizont 2020 sunt: costurile de personal, costuri de subcontractare, alte costuri directe (deplasari, amortizarea echipamentelor pe durata si in masura utilizarii acestora in proiect, alte bunuri si servicii, costuri de operare a infrastructurilor mari), costuri indirecte (rata forfetara este de 25% din valoarea costurilor directe eligibile).

Silvia Daboveanu si Andreea Constantin sunt consultanti pentru accesarea fondurilor europene, in cadrul firmei de consultanta FM Management Consultancy SRL, membra ACRAFE.


Resurse utile:

Pagina oficiala a Programului Orizont 2020

Contacte FM Management Consultancy (FMMC):
  • email: office@fmmc.ro
  • telefon: 031 417 27 17
  • web: www.fmmc.ro
O analiza a oportunitatilor Orizont 2020

Lista de consultanti membri ACRAFE
Parallax

Vizualizari
233
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri