CZ

​LISTA Interes in scadere pentru programul prin care antreprenorii debutanti pot lua 10.000 euro de la stat. Pasii urmatori

Imagine principala
​LISTA Interes in scadere pentru programul prin care antreprenorii debutanti pot lua 10.000 euro de la stat. Pasii urmatori
Doar 580 de firme s-au inscris, anul acesta, in cursa pentru ajutoarele de stat de pana la 10.000 de euro destinate antreprenorilor debutanti, prin Programul SRL-D, potrivit listei de solicitanti publicate luni de Directia Politici Antreprenoriale a Ministerului Energiei, Mediului de Afaceri si IMM-urilor.

Astfel, anul acesta Programul SRL-D a inregistrat o concurenta de numai 13 antreprenori la fiecare 10 locuri, avand in vedere ca Guvernul si-a propus sa ofere 430 de finantari.

Firmele solicitante de ajutor de minimis s-au angajat sa creeze intre 2 si 4 locuri de munca noi.


documente


(28 Sept 2015)
Excel,
70KB

Participarea de anul acesta in Programul SRL-D este cu mult mai slaba decat in anul 2014. Daca in 2015 avem 580 de firme la un buget total de 19 milioane de lei al schemei de ajutor de minimis, in 2014 au fost 1.261 de firme la un buget de 21 de milioane de lei.

Participarea redusa este cu atat mai suprinzatoare cu cat anul acesta a fost eliminat plafonul de vartsa de 35 de ani pana la care antreprenorii debutanti pot participa, ceea ce in mod normal ar fi trebuit sa conduca la o crestere a plajei de beneficiari.

De preziat, insa, ca anul trecut sesiunea de inscriere in program a fost in perioada 10 martie - 25 mai, iar in 2015 aplicantii au avut la dispozitie o perioada mult mai mica - 10 -24 septembrie, programul fiind si intarziat anul acesta.  

Patronatul Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR), condus de Florin Jianu, care anul trecut era ministru pentru IMM-uri, sustine ca participarea redusa de anul acesta in Programul SRL-D a fost determinata de cateva modificari operate de Guvern, care "contravin obiectivelor stabilite de program initial, si anume de sprijinire a oricarui roman care nu detine fondurile necesare in deschiderea unei afaceri":

 - "Perioada de implementare a planului de afaceri este de 30 de zile fata de 1 an in perioada anterioara;

 - Finantarea nerambursabila de 10.000 de euro este oferita pe baza de decont, beneficiarul fiind nevoit sa efectueze cheltuielile, pentru ca apoi sa ii fie rambursate din bugetul de stat;

 - La momentul aprobarii planului de afaceri beneficiarul trebuie sa faca dovada detinerii intregii sume solicitate ca finantare, la care se adauga si partea de co-finantare si TVA-ul considerat cheltuiala neeligibila (practic, daca debutantul a solicitat 10.000 de euro, trebuie sa aiba in cont 20.000 de euro, la care se adauga TVA);

 - Prevederea referitoare eligibilitatea salariilor angajatilor de-a lungul implementarii planului de afaceri nu mai poate fi considerata un beneficiu, avand in vedere ca perioada avuta in vedere este de 30 de zile".

Pasii urmatori: ce trebuie sa faca antreprenorii inscrisi

Directia Politici Antreprenoriale si Implementare  Programe pentru IMM arata ca cei 580 de solicitanti acceptati in Programul SRL-D 2015 in vederea verificarii administrative trebuie sa transmita, in termen de 5 zile lucratoare de la data publicarii listei (incepand din 28 septembrie 2015) , la Oficiul teritorial (OTIMMC) de care apartine judetul in care este inregistrata firma solicitanta, cererea de finantare (Anexa 6 la procedura programului).

Cererea de finantare trebuie semnata si stampilata de administratorul societatii si sa fie insotita de urmatoarele documente justificative:

1. Situatiile financiare ale solicitantului, inregistrate la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice pe a caror raza isi au sediul operatorii economici (Art.III din OUG nr. 90/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr.31/1990 privind societatile comerciale (bilant contabil, contul de profit si pierdere, date informative, anexe, balanta de verificare), sau declaratia de inactivitate, la 31 Decembrie 2014, in copie certificata (pentru societatile infiintate pana la 31.12.2014), sau ultima balanta de verificare pentru societatile infiintate in anul 2015;

2. certificat constatator,
inclusiv on-line, emis de Oficiul Registrului Comertului de pe langa tribunalul unde isi are sediul societatea, in care sa se mentioneze actionarii, reprezentantii legali ai societatii, punctele de lucru, domeniile de activitate precum si activitatile autorizate ale societatii, in termen de valabilitate la data depunerii cererii-tip de acord de principiu pentru finantare;

3. declaratie cu privire ajutoarele de stat si de minimis primite (anexa nr. 10 la procedura programului);

4. declaratie pe propria raspundere ca societatea nu are datorii la bugetul general consolidat si la bugetele locale, atat pentru sediul social, cat si pentru toate punctele de lucru;

5. documentul care sa ateste ca asociatul /administratorul a urmat/urmeaza un curs de antreprenoriat;(Se accepta cursuri de antreprenoriat organizate de catre un organism autorizat recunoscut de educatie antreprenoriala.)

6. documentul care sa ateste ca Asociatul/ administratorul SRL-D a avut calitatea de somer sau absolvent in anul precedent si/sau anul curent inregistrarii SRLD la Registrul Comertului.

Mai multe amanunte, AICI

Formularele si anexele solicitate, pot fi descarcate de AICI
Parallax

Vizualizari
58
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
10k euro Cu 10.000 de euro abia platesti chiria pe spatiu 3-4 luni. De dotari nici nu mai pomenesc. "Programul" asta este o gluma extrem de proasta si o insulta la adresa tinerilor intreprinzatori.
poza de profil
Completare Nu inteleg ce este asa "suprinzator" ca a scazut participarea. Ca sa primesti 10.000 de euro, trebuie sa faci mai intai rost de 20.000 de euro+TVA. De unde faci rost de 20.000 euro+ tva... nu ii intereseaza pe baiatii astia cu programele. Daca fac rost de 20.000 de euro, de ce as mai avea nevoie de 10.000? Cu alte cuvinte, treaba sta asa: " Eu iti dau 10.000 de euro, sa te sprijin, dar mai intai, tu trebuie sa imi dovedesti ca 20.000 din care sa cheltui 10.000, iar mai apoi o sa ti-i dau eu, candva, si pe aia 10.000 pe care ti i-am promis. Daca nici asat nu e bataie de joc, nu stiu cum sa o numesc.
poza de profil
pe bune?! " - La momentul aprobarii planului de afaceri beneficiarul trebuie sa faca dovada detinerii intregii sume solicitate ca finantare, la care se adauga si partea de co-finantare si TVA-ul considerat cheltuiala neeligibila (practic, daca debutantul a solicitat 10.000 de euro, trebuie sa aiba in cont 20.000 de euro, la care se adauga TVA);"[ ... ]"6. documentul care sa ateste ca Asociatul/ administratorul SRL-D a avut calitatea de somer sau absolvent in anul precedent si/sau anul curent inregistrarii SRLD la Registrul Comertului."adica trebuie sa fii somer / absolvent cu 20k E (+ tva) in cont, ca status sa-ti dea 10kE? si asta dupa ce ai cheltuit 10k ...wow ... oamenii astia gandesc cu .... si ne mai miram ca nu evoluam
poza de profil
SRL-D Ar putea cineva sa-mi explice la ce face referire documentul justificativ nr. 6? documentul care sa ateste ca Asociatul/ administratorul SRL-D a avut calitatea de somer sau absolvent in anul precedent si/sau anul curent inregistrarii SRLD la Registrul Comertului.
poza de profil
lipsa inscrierilor pt ajutoare ar trebui sa va dea de gandit si sa incercati sa promovati acest ajutor pe mai multe planuri: tv, ziar.. si in mai multe randuri.. oamenii nu sunt suficient de informati..asta e lucru clar.. iar cand faceti anuntul, dati si pasii de urmat, nu dati informatia cu lingurita.. locul de unde se pot obtine, caile, mai multe informatii.. si apoi, suma de 10.000 de euro cu siguranta este prea mica, in comparatie cu toate taxele si impozitele si preturile din tara asta..

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri