Claudiu Zamfir

Un fost ministru din Guvernul Ponta cere executivului sa deblocheze imediat ajutoarele de minimis pentru firme. Istoria de 2 ani a unui blocaj de 200 de milioane de lei

Imagine principala
Un fost ministru din Guvernul Ponta cere executivului sa deblocheze imediat ajutoarele de minimis pentru firme. Istoria de 2 ani a unui blocaj de 200 de milioane de lei
Florin Jianu, fost ministru delegat pentru intreprinderile mici si mijlocii (IMM) din Guvernul Ponta, a cerut, marti, executivului sa deblocheze imediat schema de ajutoare de minimis pentru 500 de firme si sa efectueze platile, utilizand credite de angajament. StartupCafe va prezinta istoria schemei de ajutor de minimis prin care statul s-a oferit sa ajute firmele mici si mijlocii, dar in prezent "norocosii" beneficiari s-au rezit cu blocaje in invstitiile, afacerile si locurile de munca produse.  

"Trebuie tras un semnal de alarma pentru acest program de ajutor de minimis, care, din pacate, in acest an nu s-a reglementat, fiind afectate 500 de companii si peste 4.000 de locuri de munca", a declarat, intr-o conferinta de presa, Jianu, vicepresedinte al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Florin Jianu


Foto: Guvern

El a sustinut ca Ministerul Energiei, Mediului de Afaceri si IMM-urilor are disponibile in buget credite de angajament de 300 de milioane de lei, care pot acoperi ajutoarele de minimis care trebuie asigurate in anul 2015 celor 500 de firme calificate. Suma necesara platii ajutoarelor de minimis este de 205 milioane de lei.

"Eu am plecat din minister in decembrie 2014, am lasat in bugetul de stat pe anul 2015 credite de angajament in valoare de 300 de milioane de lei, fiind astfel acoperite acele 205 milioane de lei pentru ajutorul de minimis. Exista bani in acest moment in bugetul ministerului (Ministerul Energiei, Mediului de Afaceri si IMM-urilor - n.r.) , aceste credite de angajament.

Clauzele trebuie ridicate imediat, astfel incat oamenii sa aiba timp sa faca acele investitii si sa treaca toate acele etape de implementare si rambursare si sa le poata fi platite proiectele pana la sfarsitul acestui an. Plata efectiva si creditele bugetare vor putea fi puse in luna octombrie, cand are loc o noua discutie pe bugetul de stat", a afirmat Florin Jianu.

Liderul organizatiei patronale  a subliniat ca Guvernul Ponta nu are niciun motiv sa nu deblocheze imediat programul minimis.

"Pentru anul 2014, implementarea programului si plata catre toti beneficiarii s-a realizat fara niciun fel de problema, urmand ca implementarea in 2015 sa aiba loc ca urmare a votarii bugetului de stat in Parlament, astfel incat de la 1 ianuarie 2015 trebuia ridicata clauza suspensiva pentru contracte si implementarea acestora. Asa incat trebuia sa se fi realizat platile pana cum. Am ajuns la 1 septembrie, nicio clauza suspensiva pentru cele 500 de contracte nu a fost ridicata si nu s-a realizat nicio plata. Ba, mai mult, banii nu se regasesc nici la rectificarea bugetara", a mai sustinut Jianu.

Fostul ministru pentru IMM-uri ii contrazice astfel pe actualul ministru al Energiei, Mediului de Afaceri si IMM-urilor, Andrei Gerea (ALDE) si pe ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici (PSD), care ar fi spus ca este nevoie de o noua rectificare bugetara in octombrie 2015, pentru alocarea banilor necesari platii ajutoarelor de minimis, dupa cum au relatat o serie de oameni de afaceri afectati de blocaj.

In schimb, informatii din piata il contrazic si pe Jianu. Potrivit unor surse accesate de StartupCafe, creditele de angajament din bugetul pe 2015, in valoare de 300 de milioane de lei, pot fi accesate in perioada 2016-2018.

Problema este ca 274/2013, care reglementeaza programul de minimis, obliga statul trebuie sa faca platile pana la 31 decembrie 2015. Prin urmare, oamenii de afaceri se tem ca nu vor putea beneficia de creditele de angajament.

Ce mai cere Consiliul IMM de la Guvernul Ponta

Potrivit unui comunicat emis, marti, CNIPMMR solicita adoptarea masurilor necesare operationalizarii efective si depline a schemei de ajutor de minimis pentru investitiile realizate de intreprinderile mici si mijlocii, respectiv:

- la rectificarea bugetului de stat, alocarea de credite de plata pentru suma de 205 milioane lei aferenta anului 2015 pentru operationalizarea schemei de ajuror de minimis;

- plata tuturor deconturi aferente acordurilor de finantare incheiate in cadrul schemei de ajutor de minimis, neachitate pana in prezent;

- ridicarea clauzei suspensive pentru anul 2015 din acorduri de finantare afectate de aceasta clauza.

Care e problema cu programul de minimis blocat

Originea blocajului din Programul ajutoarelor de minimis, care la da acum batai de cap celor 500 de firme mici si mijlocii romanesti, dateaza din anul 2013. Pe vremea aceea, schema de sprijin pentru firme era gestionata de Ministerul Finantelor, cand era condus de Daniel Chitoiu, pe atunci PNL-ist, actualmente ALDE-ist, ca si actualul ministru de la IMM-uri, Andrei Gerea.

In 2013, programul prevazut de HG 274/2013 a fost marcat de un scandal imens, cand serverele Finantelor s-au blocat, majoritatea beneficiarilor nu s-au putut inscrie, insa bugetul schemei a fost consumat in 5 minute de un grup relativ restrans de firme.

In urma acestui scandal, Maria Grapini, care era atunci ministru pentru IMM-uri, a luat programul de la Finante la Ministerul Economiei - Departamentul pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii.

Inscrierile s-au refacut cu o aplicatie noua, dar evaluarea facuta de Guvern a nemultumit si atunci o mare parte din antreprenori.
Pe oamenii de afaceri cel mai mult i-a enervat ca, pentru a obtine punctaj maxim, o firma trebuia sa angajeze inca 5 oameni, dintre care unul sa fi fost absolvent promotia 2013 cu studii superioare.

Pentru a obtine punctaj maxim, care sa le dea sanse reale la ajutorul de la stat, multe firme au facut scarificii pentru a angaja personal nou.
In iunie 2014, cand deja la IMM-uri ministru era Florin Jianu, s-au semnat acorduri de finantare cu circa 1.000 de firme, pentru proiecte care se deruleaza fie pe 2014, pe 2015, fie in cei doi ani.

 


Premierul Ponta, in 2014, la ceremonia de semnare a unor acorduri cu IMM-urile pentru ajutor de minimis (foto; Guvernul Romaniei)

Aceste acorduri au ridicat, insa, semne de intrebare: obliga beneficiarii sa demareze investitia in maximum 4 luni de semnarea acordului, dar plata ajutorului financiar se face prin rambursari d echeltuieli, in limita bugetului anual alocat acestei scheme de catre Guvern. 

Practic, firmele s-au apucat sa faca investitii pe banii lor, au angajat 5 oameni, din care unul fara niciun fel de experienta, iar statul se mai gandea daca pune sau nu pune banii de rambursari in buget.

Si semnele de intrebare nu se opresc aici. Aceste acorduri contin o clauza suspensiva, care mentioneaza ca acordul intra in vigoare doar dupa data publicarii in Monitorul Oficial a actului normativ de rectificare a bugetului pe 2014, respectiv a bugetului pe 2015, pentru cei care aveau finantare pentru anul 2015.

Asa se face ca ajunsi in septembrie 2015, multi antreprenori se plang ca au facut investitii cu credite de la banci sau cu bani de acasa, dar statul nu le-a mai rambursat cheltuielile.

Alti oameni de afaceri  au obtinut linii de credit bancare pentru finantarea investitiei in 2014, dar nu au demarat-o, din cauza situatiei incurcate de la Guvern. Unii au declarat, pentru StartupCafe, ca si oficiile teritoriale ale Directiei Antreprenoriat din Ministerul Energiei le-au recomandat sa mai astepte cu investitia.


Adresa unui oficiu teritorial al Directiei Antreprenoriat a Ministerului Energiei, prin care il anunta pe un antreprenor ca "se fac eforturi" pentru bugetarea schemei minimis in 2015


documente


(1 Sept 2015)
PDF,
112KB

In fine, sunt si antreprenori care au proiecte in derulare, mai ales de constructii. Acestia au primit, conform planului lor de investitii, sumele cerute pentru 2014, insa in 2015 nu au mai primit nimic de la Guvern , pe motiv ca nu sunt bani in buget pana la rectificarea bugetara.

Rectificarea bugetara din 28 iulie 2015 nu a prevazut bani in plus, pentru aceste ajutoare de minimis. Urmatoarea rectificare bugetara va veni cel mai devreme in octombrie. Chiar daca le vor fi alocati bani, firmele nu vor scape de necazuri, pentru ca nu vor avea timp sa-si faca investitiile si toate procedurile legale pentru primirea rambursarilor de la stat, pana la 31 decembrie 2015, cand, in mod legal, programul minimis 2013 se incheie.

Aceste firme sunt in situatii foarte dificile, pentru ca si-au prevazut sa solicite rambursari in prima jumatate a anului 2015, pentru finalizarea constructiilor. Pentru acesti antreprenori nu mai este timpul fizic sa se finalizeze investitia, dar acordul de finantare minimis ii obliga sa termine pana la finele anului.

Neintelegere intre ministri, pe spinarea antreprenorilor

Revenind in prezent, atat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, cat si ministrul Energiei, Mediului de Afaceri si IMM-urilor, Andrei Gerea, au avut intalniri cu antreprenorii afectati de blocajul schemei de minimis.

Oamenii s-au plans insa, StartupCafe, ca cei doi ministri - unul de la PSD si celalalt de la ALDE - dau mesaje contardictorii.

Pe de-o parte, Ministerul IMM-urilor ar fi dat vina pe Ministerul de Finante ca nu s-au alocat banii. Saptamana trecuta ministrul Gerea le-a comunicat antreprenorilor ca nu ar fi o problema de bani, ci de legalitate.

Mai exact, acordurile semnate pentru finantarea pe anul 2015 nu au baza legala, le-ar fi spus Ministerul IMM-urilor antreprenorilor afectati, dupa cum ne-au relatat acestia.

Pe de alta parte, insa, oamenii se plang ca Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, le-ar fi dat un mesaj opus, intr-o intalnire anterioara. La acea intalnire, Teodorovici a promis ca se vor aloca banii la rectificarea bugetara din octombrie.

Nici instanta de judecata nu este o solutie eficienta pentru business. Unii dintre antreprenori sunt hotarati sa dea in judecata Guvernul, dar trebuie sa astepte data de 31 decembrie 2015, cand, practic, se incheie programul minimis pe HG 274.


Plangerea antrepreneorilor catre Comisia Europena
documente


(1 Sept 2015)
PDF,
58KB

Pana atunci, antreprenorii au inceput sa se planga la Bruxelles. IMM-urile au semnat o scrisoare catre comisarul european pentru Piata Interna si IMM-uri, Elzbieta Bienkowska, cerandu-i acesteia ajutorul in solutionarea conflictului cu statul roman.


Situatia financiara la zi a programului minimis HG 274/2013


- Pana la 30.06.2014 au fost incheiate acorduri de finantare in suma de 250 milioane lei aferenta bugetului anului 2014 si 205 milioane lei lei aferenta bugetului anului 2015, urmand a fi platite din bugetul alocat schemei prin legea bugetului de stat pentru anul 2015, lucru care nu s-a intamplat din cauza nealocarii sumelor prin legea bugetului de stat.

- Pana la data de 1 noiembrie 2014 s-au depus deconturi aferente acordurilor incheiate pentru bugetul anului 2014, in valoare de 170 milioane lei, fiind platite solicitantilor conform prevederilor art. 47 alin. 2) din Ordonanta nr. 9/2014 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2014,  100 milioane lei in anul 2014 si restul de 70 milioane lei din bugetul anului 2015.

- Prin legea bugetului pe anul 2015 au fost alocate schemei de minimis credite de angajament in valoare de 300 milioane lei si credite de plata in valoare de 70 milioane lei aferente deconturilor depuse la 1 noiembrie 2014, fara a fi alocate credite de plata pentru suma de 205 milioane lei aferente anului 2015.
Parallax

Vizualizari
29
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri