CZ

Modificari la documentul fundamental pentru finantarea proiectelor IT&C cu fonduri UE. Descarca raspunsurile ministerului privind Ghidul solicitantului

Imagine principala
Modificari la documentul fundamental pentru finantarea proiectelor IT&C cu fonduri UE. Descarca raspunsurile ministerului privind Ghidul solicitantului
Firmele care vor bani europeni pentru proiecte de tehnologie a informatiei si comunicatii (IT&C) nu vor mai fi obligate sa ceara sume minime de 1 milion de lei, acest prag fiind eliminat din viitoarea forma finala a Ghidului solicitantului pentru Axa a doua a Programului Operational Competitivitate 2014-2020, a informat Ministerul Fondurilor Europene.

In procesul de consultare pentru proiectul de Ghid al solicitantului, potentiali beneficiari s-au aratat impotriva pragului de 1 milion de lei pentru valoarea finantarii, pe motiv ca acesta implica si cheltuieli mari din partea beneficiarului. "Tinand cont de ratele de finantare destul de mici, sunt foarte putine IMM-uri care sa detina fonduri proprii, astfel incat sa deruleze proiecte de o asemenea anvergura", spune un partener de dialog care a transmis observatii la Ghidul solicitantului.

Ministerul Fondurilor Europene i-a raspuns, in cadrul consultarii, ca forma finala a Ghidului solicitantului pentru axa a II-a a POC 2014-2020, privind investitiile in proiectele IT&C, va fi eliminat pragul de 1 milion de euro la finantare.

"In varianta finala a ghidului solicitantului a fost eliminat pragul minim pentru valoarea finantarii nerambursabile a proiectului", sustine MFE.






documente






(18 Aug 2015)
PDF,
94KB





Reamintim ca in proiectul initial de Ghid al solicitantului, publicat de MFE, beneficiarii ar fi putut accesa sume intre 1 milion si 3,24 milioane de lei din fondurile europene, pentru finantarea proiectelor IT.

De asemenea, MFE spune ca vrea sa creasca de la 2% la 5% procentul de finantare alocat cheltuielilor cu consultantii pentru proiectul european. "S-a propus majorarea procentului pentru cheltuielile eligibile aferente consultantei la 5%", spune MFE, in raspunsurile la observatiile partenerilor de dialog social.






documente






(18 Aug 2015)
PDF,
556KB





In schimb, firmele nu vor primi la decontare si diferenta de curs de schimb valutar leu-euro, dintre suma de la data depunerii cererii de finantare si suma de la data efectuarii cheltuielilor eligibile din proiect, in cazul devalorizarii leului in raport cu modena europeana.

"Conditia de utilizare a cursului valutar aferent momentului depunerii cererii de finantare (...) nu este fezabila, avand in vedere ca bugetul proiectului trebuie elaborat cu suficient timp inainte de momentul depunerii cererii de finantare, astfel incat sa poata fi folosit in cadrul celorlalte piese de documentatie (spre exemplu, in cadrul analizei financiare). Este recomandata modificarea cerintei, iar una dintre alternative ar putea fi utilizarea cursului valutar de la momentul elaborarii bugetului", a propus un partner de dialog.

"Se va lua in considerare cursul de schimb de la data depunerii cererii de finantare. Diferentele de curs valutar nu sunt eligibile", a raspuns Ministerul Fondurilor Europene.

Reamintim ca MFE a amanat de pe 17 august pana pe 1 octombrie 2015 deschiderea primului apel pentru proiectele care sa fie finantate din Axa 2 a POC 2014-2020, prin care se vor finanta proiecte IT&C ale beneficiarilor privati. 

Forma finala a Ghidului solicitantului urmeaza sa fie publicata de MFE pe 20 august, in urma consultarii publice incheiate inca din 7 august.

MFE a publicat marti o serie de rezultate ale consultarii publice, unii dintre partenerii de dialog solicitand amanarea deschiderii apelului pentru depunerea primelor proiecte din Axa IT a programului de competitivitate 2014-2020.

MFE subliniaza ca "observatiile primite in perioada de consultare publica asupra ghidului solicitantului din partea factorilor interesati au avut un impact important asupra formei finale a ghidului".
Parallax

Vizualizari
63
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
Clustere TIC Exista o lista a clusterelor TIC din Romania ? Ne-o puteti prezenta ?

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri