Claudiu Zamfir

Linii telefonice anticoruptie si help desk pentru firmele care acceseaza fonduri europene. Descarca planul ministerului

Imagine principala
Linii telefonice anticoruptie si help desk pentru firmele care acceseaza fonduri europene. Descarca planul ministerului
Ministerul Fondurilor Europene va deschide linii telefonice prin care firmele si alti beneficiari de fonduri europene sa ceara sprijin tehnic in accesarea banilor comunitari si sa-i reclame pe functionarii corupti din sistemul de absorbtie a finantarilor europene, se arata intr-un plan aprobat, miercuri, de MFE. In plus, angajatii ministerului vor fi supusi evaluarii si consilierii psihologice.

Potrivit documentului, vizati de reclamatiile prin viitorul sistem telefonic vor fi si beneficiarii de fonduri europene care incalca legea.

"Operationalizarea unui sistem telefonic call center care sa faciliteze sesizarea neregulilor si a posibilelor fapte de coruptie ale fnctionarilor publici si personalului contractual din MFE si Organisemele Intermediare, a beneficiarilor de fonduri europene, cat si a oricarei persoane fizice sau juridice implicate in derularea proiectelor" - este una dintre masurile stabilite prin Planul cadru privind imbunatatirea capacitatii administrative, diminuarea vulnerabilitatilor la coruptie si a incompatibilitatilor pentru angajatii Ministerului Fondurilor Europene si ai structurilor coordonate.

Tot aici se mentioneaza: "Operationalizarea unui sistem telefonic tip Tel anticoruptie" si "Operationalizarea unui sistem telefonic tip Tel help desk".

Si retelele de socializare Facebook si Twitter vor fi folosite pentru cumunicarea cu beneficiarii care deruleaza proiecte cu fonduri UE.

In plus, ministrul Fondurilor Europene (Marius Nica), secretarii de stat, secretarul general si adjunctul acestuia vor avea program de audiente cu cetatenii, care va fi actualizat si afisat permanent pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene. 

Aceste masuri urmeaza sa fie luate in maximum 4 luni.

Ministerul isi propune astfel "diminuarea vulnerabilitatilor la coruptie, prin imbunatatirea comunicarii si a transparentei in actul decizional". MFE vrea, de asemenea, "asumare si transaprenta decizionala".

Tot in scopuri antifrauda, MFE va mai lua si alte masuri:

- Fluidizarea circuitului documentelor si inregistrarea electronica a documentelor de intrare / iesire, a circuitului lor precum si a tuturor operatiunilor necesare pana la solutionarea si expedierea lor (termen de punere in aplicare: 30 septembrie 2015).
- Instituirea unei registraturi electronice.
- Evaluarea si gestionarea permanenta a riscurilor la frauda si pe control intern in cadrul MFE.
- Corpul de Control, Anticoruptie si Integritate al ministerului va avea o unitate speciala de analiza a riscului la nivelul - MFE (termen de realizare: urmatoarele 2 luni).

Ministerul sustine ca prin acest plan va simplifica ceea ce este legal si va preveni ceea ce este ilegal.

Planul anticoruptie al MFE

Psihologii ii vor evalua si consilia pe functionarii din MFE

Incepand cu anul 2016, functionarii si ceilalti angajati din Ministerul Fondurilor Europene vor fi supusi unui program anual de evaluare si consiliere psihologica, se mai arata in Planul MFE.

"Derularea anuala a unui program de evaluare/ consiliere psihologica a intregului personal al ministerului, pentru identificarea gradului de satisfactie / dorintei de stabilitate / gradului de implicare in activitatea ministeriala, precum si pentru si identificarea modalitatii de dezvoltare a resurselor umane" - prevede Planul.

Angajatii MFE care gestioneaza fonduri europene vor fi supusi si unei evaluari a "gradului si a modului de realizare a obiectivelor individuale". O Comisie de monitorizare a activitatii de evaluare va implementa o procedura in acest sens.

In plus, pentru "identificarea si descrierea riscurilor de coruptie", salariatii MFE vor fi supusi evaluarii activitatii si a situatiei lor de munca.

"Toti angajatii" din minister, autoritatile de management si organismele intermediare vor fi testati cel putin o data pe an pe baza unui plan elaborat de Corpul de Control, Anticoruptie si Integritate al MFE. Testarea se va face prin chestionare de integritate.
Parallax

Vizualizari
35
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri