Claudiu Zamfir

Noi fonduri UE: Firmele mici si mijlocii din Romania vor putea lua 865 de milioane de euro prin noul Program regional

Imagine principala
Noi fonduri UE: Firmele mici si mijlocii din Romania vor putea lua 865 de milioane de euro prin noul Program regional
Firmele mici si mijlocii din Romania vor avea la dispozitie 865 de milioane de euro din fonduri europene prin noul Program Operational Regional (POR) 2014-2020 al Romaniei, aprobat, marti, la Bruxelles, de Comisia Europeana. Banii din POR se vor aduga altor surse de fonduri UE pentru aceste afaceri: Progranul de Capital Uman, cel de Competitivitate, Programul National de Dezvoltare Rurala.

Cu tot cu fondurile nationale care se adauga celor europene in program, alocarile pentru IMM-uri in noul POR sar de 1 miliard de euro in perioada de programare 2014-2020.

"Circa 206 milioane euro vor fi alocati pentru centrele de transfer
tehnologic
, o noutate fata de programul anterior, iar 877 milioane euro -
pentru a sprijini IMM sa devina mai competitive
", a informat Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), care gesioneaza, prin autoritatea sa de management POR noul program.

Prin noul POR 2014-2020, mai mult de 5.000 de firme mici si mijlocii vor fi sprijinite, ceea ce va duce la o crestere de aproape 50% a productivitatii muncii in regiunile mai putin dezvoltate, sustine Comisia Europeana, la randul sau.

Mai departe, insa, autoritatile romane trebuie sa scoata ghidurile solicitantilor si sa demareze apelurile oficiale prin care sa ceara firmelor mici si mijlocii din Romania sa trimita la organismele intermediare aferente propunerile de proiecte care sa fie finantate din bani europeni.

Noul Program regional - gigant pune la dispozitia Romaniei 6,7 miliarde de euro, bani europeni, la care se adauga 1,5 miliarde din fonduri nationale.

Banii europeni sunt distribuiti pe 11 axe prioritare, din care doua sunt destinate intreprinderilor mici si mijlocii (IMM).

Axa Prioritara 1 - Bani pentru inovare si transfer tehnologic

In Axa prioritara 1 - Transfer Tehnologic, firmele mici si mijlocii din Romania vor avea la dispozitie 165 de  milioane de euro de la Comisia Europeana, in perioada de programare 2014-2020. Banii vor putea fi si mai multi, daca Romania va reusi sa ia si prima de peformanta de 6% spre finalul exercitiului financiar.

Fondurile vor trebui folosite pentru consolidarea cercetarii, dezvoltarii tehnologice si a inovarii.

Potrivit unei prezentari a MDRAP, firmele romanesti vor primi bani pentru urmatoarele activitati, in aceasta axa a POR:

- Crearea, modernizarea si extinderea entitatilor de inovare si transfer tehnologic (ITT), inclusiv dotarea cu echipamente a acestora;

- Achizitionarea de servicii tehnologice specifice;

- Crearea si actualizarea platformelor de tranzactionare pentru cererea si oferta de proprietate intelectuala.

Atentie: Pentru a primi bani europeni, firmele trebuie sa prezinte un plan de afaceri   care sa demonstreze orientarea catre piata si durabilitatea investitiei, precum si incadrarea in domeniile prioritare de dezvoltare, identificate la nivelul celor 8 regiuni de dezvoltare ale Romaniei.

Axa 2 - bani pentru imbunatatirea competitivitatii IMM-urilor

In Axa prioritara 2 - Imbunatatirea competitivitatii IMM-urilor, firmele mici si mijlocii din Romania vor avea la dispozitie 700 de milioane de euro in erioada d eprogramare 2014-2020.

Prin alocarea acestor bani, Uniunea Europeana vrea sa atinga doua obiective principale: consolidarea pozitiei pe piata a IMM-urilor in domeniile de competitivitate ale Romaniei, prcum si cresterea productivitatii muncii in IMM-urile din acele sectoare.

Cele 10 sectoare pe care statul roman le considera "de viitor" pentru Romania sunt: Turism si ecoturism, Textile si pielarie, Lemn si mobila, Industrii creative, Industria auto si componente, Tehnologia informatiilor si comunicatiilor, Procesarea alimentelor si a bauturilor, Sanatate si produse farmaceutice, Energie si management de mediu, precum si Bioeconomie (agricultura, silvicultura, pescuit si acvacultura), biofarmaceutica si biotehnologii.

Astfel, firmele mici si mijlocii romanesti vizate trebuie sa bage cei 700 de milioane de euro pusi la bataie de Uniunea Europeana in anumite activitati:

- Constructia/ modernizarea si extinderea spatiului de productie/ servicii microintreprinderilor, inclusiv dotare cu active corporale si necorporale. Aici, microintreprindeirle poit primi bani pentru investitiile in active corporale, cum ar fi achizitionarea de terenuri si spatii, constructii noi necesare desfasurarii activitatilor specifice, dotarea cu echipamente, etc., precum si cele in active necorporale de tipul brevete, licente, etc. si alte drepturi si active similare.

- Crearea/ modernizare/ extinderea incubatoarelor/ acceleratoarelor de afaceri, inclusiv dezvoltarea serviciilor aferente.

- Constructia/  modernizarea si extinderea spatiului de productie/ servicii IMM, inclusiv dotare cu active corporale si necorporale.

- Promovarea produselor si serviciilor, realizarea de site-uri pentru prezentarea activitatii si a produselor sau serviciilor promovate, inclusiv instrumente de vanzare on-line.

- Activitati specifice procesului de internationalizare (participarea la targuri si expozitii internationale, investitii in adaptarea proceselor tehnologice de productie la sistemele de certificare si standardizare specifice pietelor de export etc).

Prezentarea POR 2014-2020 Facuta de Directorul AM de La MDRAP Gabriel Friptu



Restul de aproape 5 miliarde de euro si jumatate sunt destinati consiliilor judetene, primariilor, universitatilor, bisericilor, pentru proiecte de modernizare a infrastructurii, servicii sociale, servicii publice etc.
Parallax

Vizualizari
263
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu
poza de profil
deschidere Buna ziuaImi puteti spune, va rog, cand se deschide POR Axa prioritară 2 - Îmbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii sau cand se deschide?Multumesc.

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri