Firmele din Romania care angajeaza tineri someri vor putea accesa fonduri europene de pana la 500.000 de euro, in doua noi scheme de ajutoare de stat, pentru care Ministerul Fondurilor Europene a lansat in consultare publica, vineri, Ghidul solicitantului. Ambele scheme sunt derulate in noul Program Operational Capital Uman 2014-2020, care inlocuieste vechiul POSDRU in noua perioada de programare a fondurilor europene, in anumite regiuni de dezvoltare ale Romaniei. Firmele si alti stakeholderi sunt asteptati de Ministerul Fondurilor Europene sa transmita sugestiile pentru imbunatatirea documentatiei aferente schemelor POCU pana la data de 10.07.2015, pe de e-mail consultare.pocu@fonduri-ue.ro.Consulatrea publica lansata vineri priveste Ghidul solicitantului acopera Axele Prioritare 1 (Initiativa Locuri de munca pentru tineri) si 2 (Imbunatatirea situatiei tinerilor din categoria NEETs) din Programul Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020.
In cadrul ghidului, atat pentru AP1 cat si pentru AP2, sunt vizate doua obiective specifice:
- Locuri de munca. Cresterea ocuparii tinerilor NEETs someri cu varsta intre 16 - 24 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare si cu rezidenta in regiunile eligibile;- Stagii de ucenicie. Imbunatatirea nivelului de competente, inclusiv prin evaluarea si certificarea competentelor dobandite in sistem non-formal si informal al tinerilor NEETs someri cu varsta intre 16 - 24 ani, inregistrati la Serviciul Public de Ocupare, cu rezidenta in regiunile eligibile. Proiectele se vor implementa la nivel regional, grupul tinta selectat in cadrul unei cereri de finantare trebuie sa includa doar tineri NEETs someri de la nivelul unei singure regiuni de dezvoltare,iar perioada maxima de implementare a proiectelor va fi de maximum 36 de luni.
Alocarea financiara propusa este de 10 milioane de Euro (contributie UE + contributie nationala) pentru fiecare dintre regiunile aferente AP1
(Sud-Est, Sud-Muntenia si Centru, insemnand judetele:
Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea, Tulcea, Arges, Calarasi, Dambovita, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman, Alba, Brasov, Covasna, Harghita, Mures, Sibiu) si 5 milioane de Euro (contributie UE + contributie nationala) pentru fiecare regiune de dezvoltare aferenta AP2 (
Nord-Est, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest,
Bucuresti-Ilfov, insemnand
judetele Bacau, Botosani, Iasi, Neamt, Suceava, Vaslui, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea, Arad, Caras-Severin, Hunedoara si Timis, Bihor, Bistrita-Nasaud, Cluj, Maramures, Satu-Mare, Salaj, Ilvov si municipiul Bucuresti), respectiv o alocare financiara totala de 55 milioane Euro.
Valoarea maxima eligibila a unui proiect este de 200.000 de euro in contextul schemei de ajutor de minimis si de maxim 500.000 de euro in contextul schemei de ajutor de stat.
Mai multe detalii, pe site-ul
Autoritatii de Managment POCU din subordinea Ministerului Fondurilor Europene. Firmele si alti stakeholderi sunt asteptati de Ministerul
Fondurilor Europene sa
transmita sugestiile pentru imbunatatirea
documentatiei aferente schemelor POCU pana la data de
10.07.2015, pe de
e-mail consultare.pocu@fonduri-ue.ro .
IMPORTANT: Calendarul multianual al lansarilor cererilor de
propuneri de proiecte pentru POCU 2014-2020 va fi publicat pe site-ul
MFE in data de 27 iunie 2015.
Ce masuri spune Guvernul ca a luat pentru facilitarea accesului la banii europeni
In context, Ministerul Fondurilor Europene sustine ca a luat o serie de masuri pentru ca tot mai multe firme, ONG-uri si alti beneficiari sa aiba acces la schele de finantare cu fonduri europene, in noua perioada de programare 2014-2020:
1. Imbunatatirea contractului de finantare si a acordului de parteneriat in vederea asigurarii de drepturi si responsabilitati in egala masura pentru fiecare membru al parteneriatului. Acordul de parteneriat include acordarea unui mandat catre liderul de parteneriat, imputernicindu-l sa semneze contractul de finantare in numele tuturor partenerilor implicati in proiect, precum si sa-i reprezinte in relatia cu finantatorul.
2. Transmiterea cererii de finantare exclusiv in format electronic, prin intermediul unui sistem electronic imbunatatit fata de cel utilizat pentru POSDRU 2007-2013. Acest sistem este in prezent in testare interna si va fi descris intr-un tutorial, pus la dispozitia potentialilor solicitanti si a publicului larg.
3. Utilizarea optiunilor de costuri simplificate in vederea reducerii birocratiei si a riscului de eroare in justificarea cheltuielilor efectuate. MFE incurajeaza aplicarea acestor optiuni, dat fiind faptul ca beneficiarii nu vor mai trebui sa transmita documente suport pentru cheltuielile respective.
4. Asigurarea unei abordari integrate si coerente in implementarea fondurilor europene. MFE isi propune corelarea finantarilor acordate in cadrul programelor operationale pentru a facilita o abordare integrata a interventiilor sprijinite si a raspunde atat nevoilor identificate cat si strategiilor de dezvoltare la nivel national-sectorial, regional si local, evitand investitiile disparate. Totodata, cererile de propuneri de proiecte vor permite atat depunerea continua de proiecte pana la epuizarea bugetului, dar si selectarea de proiecte in baza unor apeluri competitive.
"Schimbarile aduse cadrului de implementare a fondurilor europene in 2014-2020 urmaresc, in principal, simplificarea procedurilor de finantare. Angajamentul Romaniei privind noua perspectiva financiara este acela de a facilita accesul la fondurile europene, mai multi beneficiari fiind astfel incurajati sa pregateasca proiecte pentru utilizarea acestor resurse. Experienta trecuta ne-a dovedit ca avem nevoie de o mai buna coordonare in ceea ce priveste capacitatea administrativa la nivelul administratiei publice, dar si a beneficiarilor", sustine ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, intr-un comunicat remis StartupCafe.