Claudiu Zamfir

INTERVIU Cum arata fermierul roman care primeste credit pentru a-si finanta afacerea

Imagine principala
INTERVIU Cum arata fermierul roman care primeste credit pentru a-si finanta afacerea
​Fermierul roman care primeste bani cu imprumut pentru a-si finanta afacerile are macar 100 de hectare de teren, experienta in agricultura si nu are datorii mari, spune, intr-un interviu acordat StartUpCafe, bancherul Robert Rekkers, care conduce acum institutia financiara nebancara Agricover.  El mentioneaza, insa, ca vrea sa scada la 50 de hectare pragul de la care sa le acorde fermierilor romani credite pentru afacerile lor.

Cu toate acestea, doar 1,25% dintre fermierii romani (din sectorul vegetal) se incadreaza in nivelul de exigente pe care il are olandezul pentru a le acorda imprumuturi. In anul 2013, in Romania erau 13.100 de ferme cu peste 100 de hectare de teren arabil, potrivit datelor Ministerului Agriculturii. Daca pragul despre care vorbeste Rekkers scade la 50 ha, s-ar mai adauga abia inca 8.600 de ferme care sa poata accesa aceste credite.

Romania are unele dintre cele mai faramitate exploatatii agricole din Europa. Peste 830.000 de ferme romanesti aveau, in anul 2013, 1-5 hectare, ramanand la nivelul de subzistenta. Suprafata medie de teren agricol pe ferma in Romania era de 3,4 hectare, mult sub media UE, care era de 14,2 hectare.

In Olanda, tara din care bancherul a venit in Romania, media era de aproape 26 hectare pe ferma.

Olandezii au si cea mai mare productivitate a fermelor: 14.800 de euro la hectar in anul 2014, potrivit datelor Eurostat. Spre comparatie, Romania a avut o productivitate medie de 1.160 de euro la hectar.





Robert Rekkers


Foto: AGERPRES





StartupCafe: Una dintre problemele pe care agricultorii mici din Romania le mentioneaza este reticenta bancilor in a le acorda credite. Cat de prudenti sunteti in a oferi credite acestei categorii de clienti din Romania?

Robert Rekkers: Daca vorbim de cultura mare, in acest moment oferim credite fermierilor mici ce lucreaza peste 100 de hectare si ne propunem sa coboram acest prag la 50 hectare, lansand noi produse pentru acestia. De asemenea, finantam fermieri mici din pomicultura, legumicultura si zootehnie (cei cu ferme sub 100 de capete).

Avem apetit pentru risc, avem resurse si suntem pregatiti sa oferim finantare. Deschiderea pe care o avem pentru a oferi credite fermierilor mici vine din cunoasterea si intelegerea domeniului agricol ce ne permite sa gasim cele mai potrivite solutii adaptate nevoilor fermierilor, atat din sectorul vegetal cat si din zootehnie. Stim ce nevoie de capital de lucru au, ce valoare au activele fermei si colateralele aduse drept garantie, cat valoreaza recolta lor sau veniturile pe care le genereaza ferma, iar toate aceste informatii ne ajuta sa construim politica de creditare si risc adecvata.

StartupCafe: Care sunt criteriile pe care le aveti in vedere cand decideti sa acordati un credit unui fermier mic?

Robert Rekkers: Avem in vedere doua directii de analiza atunci cand decidem acordarea unui credit. In primul rand, din puncte de vedere cantitativ, analizam situatia financiara a fermei si respectiv incadrarea intr-o anumita clasa de bonitate. Un alt aspect foarte important, de aceasta data din punct de vedere calitativ, il reprezinta experienta fermierului, reputatia si chiar expertiza si traditia familiei in domeniu.

StartupCafe: Care este "portretul" fermierului mic care primeste credit de la Agricover IFN?

Robert Rekkers: Sunt fermieri care doresc sa faca performanta, au initiative de crestere, pregatesc proiecte de dezvoltare, au ambitia de a evolua, insa in acelasi timp sunt echilibrati in termen financiar (grad de indatorare) si comercial (nu fac achizitii supradimensionate care pot afecta stabilitatea afacerii).

StartupCafe: Care este "portretul" fermierului caruia NU ii veti acorda credit?

Robert Rekkers: Agricultura este un domeniu in care expertiza se dobandeste in timp, si este un element cheie in asigurarea succesului si performantei business-ului. De aceea, finantarea unui start-up sau a unor investitori fara experienta in acest domeniu este destul de dificil de realizat. In ceea ce priveste fermierii care activeaza deja in acest domeniu si au un nivel relevant de know-how,  gradul de indatorare si investitiile in active supradimensionate pot reprezenta o bariera in acordarea finantarii.






Structura exploatatiilor agricole din Romania, in anul 2013 (Sursa: Ministerul Agriculturii)


StartUpCafe:
Ce servicii si produse de creditare acceseaza fermierii romani cel mai des de la dumneavoastra?

Robert Rekkers: Fermierii mici acceseaza cu precadere creditele de tip fast/  prefinantare cu acordare rapida pentru achizitia input-urilor agricole, factoring pentru plata facturilor catre furnizori si credite garantate cu teren arabil.
O categorie de finantare care incepe usor sa creasca in randul fermierilor mici o reprezinta creditele pentru investitii pe durata de 5 ani pentru achizitia de teren si echipamente.

StartupCafe: Alti factori care influeneaza decizia de creditare?

Robert Rekkers: Intr-adevar, sunt factori externi care influenteaza dinamica si evolutia pietei agricole, iar odata cu aceasta si deschiderea noastra pentru finantarea anumitor zone. Putem vorbi, de exemplu, in cazul pomiculturii de embargoul rusesc sau in zootehnie de anularea cotei de lapte care ne-au facut sa fim mai prudenti in acordarea creditelor catre aceste sectoare. De asemenea, daca ne uitam pe piata de carne si, respectiv, la fluctuatiile de pret putem spune ca suntem precauti in a acorda credite producatorilor de carne.   

StartupCafe: Care a fost volumul de credite acordate catre fermieri in anul 2014?

Robert Rekkers: Valoarea totala a creditelor acordate in agricultura este de peste 12 miliarde de lei. Agricover Credit a acordat, anul trecut, credite in valoare de 840 milioane lei, din care aproximativ 80% au fost pentru cultura mare (respectiv cultura de grau, porumb, floarea soarelui, rapita), iar restul de 20% au fost acordate domeniilor zootehnie si horticultura.

Nota: StartUpCafe a solicitat interviuri cu lideri ai mai multor banci comerciale care ofera servicii de finantare pentru afaceri mici si mijlocii, inclusiv in agricultura, insa numai CEO-ul Agricover IFN, Robert Rekkers, a raspuns solicitarii publicatiei.
Parallax

Vizualizari
264
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri