Claudiu Zamfir

Firmele mici incep lupta pentru 5-10 milioane de euro in urmatoarele 12 luni

Imagine principala
Firmele mici incep lupta pentru 5-10 milioane de euro in urmatoarele 12 luni
Investitii de circa 5-10 milioane de euro in total de la investitori individuali de tip business  angels vor fi scoase la bataie pentru firme mici din Romania, in urmatoarele 12 luni, datorita noii legi in domeniu, estimeaza oameni de afaceri care au contribuit la redactarea legii.

"Cred ca se vizeza in jur de 500 de companii si 5-10 milioane de euro global, in urmatoarele 12 luni", a estimat, marti, Florin Jianu, presedintele Patronatului Tinerilor Intreprinzatori din Romania (PTIR), la o conferinta privind noua lege business angels.

Fost ministru pentru intreprinderile mici si mijlocii, Jianu a initiat legea business angels adoptata recent de Parlament. "O astfel de lege cred ca arata si maturitatea pietei si era necesar sa se legifereze aceste tipuri de investitii", a mai spus el, la conferinta sustinuta de mai multi antreprenori si manageri grupati in Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei.

La randul sau antreprenorul Marius Ghenea, deja un cunoscut business angel, a aratat ca investitiile tipice de tip business angel in firme mici sunt intr-o marja de 20.000-50.000 de euro.

El considera ca noua lege business angel va stimula in primul rand managerii din marile companii multinationale si anumiti antreprenori care dispun de lichiditati sa faca investitii de tip business angel in firme mici.

"Ne referim la o zona foarte larga de potentiali business angels care pana acum nu a fost scoasa la suprafata in Romania. Exista foarte multi oameni cu experienta de afaceri - de la manageri corporatisti pana la antreprenori - care au strans ceva bani pe care probabil ii au in banca si pe care nu i-au investit in nimic pentru ca li s-a parut riscant. Dar ei au experienta de business, sunt poate interesati sa investeasca in anumite afaceri unde au experienta si se prcep in zona lor de expertiza", a explicat Ghenea.

El a recunoscut, totusi, ca investitiile de tip business angel prezinta un risc crescut pentru investitor. "Este o investitie foarte riscanta pentru ca este o afacere la inceput de drum. Ne punem sperantele si banii in mainile unor antreprenori pentru ca noi credem in ei".

In schimb, Ghenea a aratat ca investitiile de tip business angel au randamente mari, facandu-le mai atractive decat depozitele in banci, care ofera dobanzi din ce in ce mai mici pentru deponenti.

"Dar sunt investitii care pot sa aduca si randamente frumoase. Banii care stau - in banca sau in alta parte - nu produc nimic. In momentul in care ii punem in activitate, ei pot sa porduca semnificativ mai mult", a spus Ghenea.

La randul lui, Felix Patrascanu, proprietar al companiei Fan Courier, a aratat ca bancile ofera dobanzi tot mai mici. "E putin probabil sa mai avem banii in banci, vedem si noi ce randamente sunt in momentul de fata".

Camera Deputatilor a aprobat in 29 aprilie, ca for decizional, noua lege business angels care ofera facilitati fiscale persoanelor care investesc in firme mici.

Pe scurt, un investitor privat, roman sau strain, ofera unei firme tinere o investitie de minimum 3.000 de euro, pe 3 ani si primeste, in schimb, parti sociale in afacere de maximum 49%.

Initial, proiectul Guvernului prevedea un prag minim de investitie de 5.000 de euro, insa parlamntarii l-au scazut la 3.000 de euro, dar au introdus, in schimb, un plafon maximal de 200.000 de euro.

Ce obtine investitorul?
 • In plus fata de
  situatia existenta, viitoarea lege il scuteste pe business angel de
  impozit asupra veniturilor din dividendele de la firma in care a facut
  investitia, timp de 5 ani.  
 • Cand se horataste sa-si vanda
  partile sociale obtinute in firma, este scutit de impozit pe diferenta
  pozitiva intre pretul de vanzare si pretul de cumparare, daca transferul
  are loc dupa trecerea unui termen de 3 ani de la dobandire.
Ce obtine mica firma care primeste investitia?
 • Obtine capital necesar dezvoltarii afacerii, printr-un imprumut fara dobanda.
 • Pe
  langa bani, atrage in firma si experienta si know-how, avand in vedere,
  ca, de regula, business angelul este o persoana cu experienta in
  afaceri si management.
Conditii pentru investitor:
 • Sa fie persoana fizica
 • Poate primi maximum 49% din SRL-ul in care investeste
 • Nu are voie sa-si vanda partile sociale timp de 3 ani
Conditii pentru firma care primeste investitia:
 • Trebuie sa fie societate cu raspundere limitata (SRL)
 • Este intreprindere autonoma
 • Nu se afla in stare de faliment ori lichidare.
 • Trebuie
  sa fie o microintreprindere sau o firma mica (are active si cifra de
  afaceri mai mici de 10 milioane de euro si mai putin de 50 salariati).
  Aceasta prevedere a fost introdusa de Parlament.  Tot Parlamentul a eliminat si conditia ca SRL-ul sa aiba maximum 3 ani de la infiintare pentru a primi investitia business angel.
In forma adoptata de Parlament, NU  beneficiaza de aceasta lege investitiile realizate in societati care desfasoara activitati in urmatoarele domenii:
 • bancar;
 • asigurari si reasigurari, al pietei de capital, intermedieri financiare, orice alte activitati in domeniul financiare;
 • tranzactii imobiliare, inchiriere active imobiliare, intermedieri in domeniul imobiliar, dezvoltare imobiliara;
 • jocuri de noroc si pariuri;
 • productie sau comercializare de otel;
 • productie sau comercializare de carbune;
 • constructii de nave maritime si fluviale;
 • productie
  sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool,
  substante aflate sub control national, plante, substante si preparate
  stupefiante si psihotrope;
 • consultanta in orice domeniu.

Mai multe despre Legea business angels, intr-un interviu VIDEO cu fostul ministru delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu.

Parallax

Vizualizari
36
Conţinut
Parerea ta despre articol
Adauga comentariu

- Ultimele știri -

 


  Ultimele știri